• Pregleda: 7662

Počeli šesti "Zavičajni dani"

Svečanom akademijom u Velikoj većnci Gradske kuće sinoć su počeli šesti "Zavičajni dani", bogata kulturno-umetnička manifestacija koju organizuje Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga.
Počeli šesti "Zavičajni dani"

Pod sloganom "Udruženi u različitosti" manifestacija će trajati do 8. septembra i u 16 programskih celina okupiće veliki broj učesnika.

"Zavičajne dane" otvorio je gradonačelnik Bogdan Laban ističući da je za grad značajno što ima jednu manifestaciju posvećenu negovanju tradicije, kulturne baštine i sveukupnog narodnog stvaralaštva prvenstveno pripadnika srpske, a potom i drugih nacionalnosti koje žive na ovim prostorima.

"Zavičajni dani" su festival koji iz godine u godinu veoma uspešno realizuje osnovnu koncepciju, a to je da uspomene, prošlost i obeležja zavičaja otrgne od zaborava i sačuva kulturni identitet i tradiciju starog kraja. Pored toga, programski sadržaji ove kulturno-umetničke manifestacije, koja ima čak i humanitarni i sportski karakter, sve su bogatiji, raznovrsniji i kvalitetniji - istakao je gradonačelnik Laban. - Subotička lokalna samouprava će i ubuduće, u granicama mogućnosti, podržavati manifestacije koje baštine tradiciju i kulturu različitih krajeva, tim pre što je očuvanje i negovanje tolerancije, kao i razvijanje otvorenosti ka prihvatanju različitosti, veoma važno za jednu višenacionalnu sredinu poput Subotice.

Otvaranje festivala uveličao je i Duško Ćutilo, direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima APV, podsetiviši da u Vojvodini dela 70 zavičajnih udruženja.

- Svi oni neguju kulturu, tradiciju i običaje srpskog naroda a Fond pruža podršku svim udruženjima koja organizuju manifestacije koje čuvaju i afirmišu bogato kulturno-istorijsko nasleđe našeg naroda - poručio je Ćutilo.

Povelja koju Savez srpskih udruženja SBO tradicionalno dodelje ove godine uručena je Milici Bakrač, srpskoj pesnikinji iz Crne Gore.

- Prvi put sam na "Zavičajnim danima" i oduševljena sam atmosferom, brojnom publikom, punim srcem i gostoprimstvom Subotice. "Zavičajne dane" bi trebao da ima svaki grad u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj jer je zavičaj mesto odakle potičemo i odakle nosimo našu kulturu, duhovnost, svetosavlje, Vidovdan... Sve to je objedinjeno pod jednim krovom koji se zove zavičaj - poručila je pesnikinja, prenoseći pozdrave iz Njegoševe Crne Gore.

Predsednik Saveza srpskih zavičajnih udruženja, Borivoje Vukajlović istakao je da "Zavičajni dani" prerastaju u festival kulture, muzike, zabave, amaterizma i humanizma i doprinose afirmaciji Subotice i naše zemlje.

- Naša želja i namera je da istrajemo kao čuvari srpske kulture i tradicije i ostanemo verni čuvari svetosavlja i pravoslavnog zaveta. Svi programi odvijaće se na trgu, kako bi mogli da ih pogledaju svi naši sugrađani - najavio je Vukajlović.

U kulturno-umetničkom delu programa, nastupili su hor "Mironosice", iz Subotice, koji je himnom "Bože pravde" otvorio program, hor "Sveti Serafim Sarovski", iz Zrenjanina, Selena Pedić i Jovana Mirović, mlade glumice SKC "Vuk Stefanović Karadžić" iz Bačke Topole.

Program manifestacije 6. "Zavičajni dani"

Utorak, 3. septembar

 • 10:00, čitaonica Gradske biblioteke - Susret zavičajnih pisaca;
 • 19:00, Velika većnica Gradske kuće - Svečano otvaranje festivala, učestvuju: Milica Bakrač, Hor "Serafim Sarovski", Hor "Mironosnice", Jovana Mirović i Selena Pedić.

Sreda, 4. septembar

 • 8:00 - 11:00, prostorije Crvenog krsta Subotica (Trg žrtava fašizma 3) - Dobrovoljno davanje krvi "Krv život znači".
 • 17:00, Gradski trg - Koncert "Pesmom ću ti reći" i nastup dečjih folklornih ansambala;
 • 19:00, Gradski trg - Nastup dečjih horova;
 • 20:00, Gradski trg - Apatinske mažoretkinje;
 • 20:30, Gradski trg - Koncert "Etno tkanica" i nastup Etno hora Muzičke škole "Petar Konjović" iz Sombora.

Četvrtak, 5. septembar

 • 10:00, Gradski trg - Zavičajni festival sporta;
 • 18:00, Gradski trg - 5. Konferencija beba, učestvuju: Predrag Vuković Peđolino, Tode Nikoletić, Branimir Rosić i Plesni studio "Mon Mirage";
 • 20:00, Gradski trg - Koncert "Zlatni glas Subotice", učestvuju: Bojana Radovanović,  Bojana Srdanović, Tamara Plavšić, Marija Mirović, Elena i Jana Crnomarković, Antonina Petković i Baletska škola "Raičević".

Petak, 6. septembar

 • 18:00, Gradski trg - "Folklorna šarenica", Narodno folklorno stvaralaštvo;
 • 21:00, Gradski trg - Koncert Koktel benda.

Subota, 7. septembar

 • 18:30, Gradski trg - "Igra kolo i u kolu", Narodno folklorno stvaralaštvo;
 • 21:00, Gradski trg - Koncert Željka Šašića i Ivane Stanić.

Nedelja, 8. septembar

 • 12:00, Multipleks arena - Zavičajni turnir u malom fudbalu;
 • 19:00, Multipleks arena - Koncert Jandrinog jata.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, program koji je predviđeno da se održi na Gradskom trgu, biće održan u fiskulturnoj sali Tehničke škole "Ivan Sarić" i u Narodnom pozorištu na sceni "Jadran".

Izvor: Subotica.com

povezane teme

40
insp Odgovori
Ja sam siguran da je dr. Bogdan Laban sinonim produhovljenosti o kojoj prica gospodja Milica Bakrac.
B
Laban....
Citiracu Avu Justina..."Kakva tmina! Kakva pomracina! Gde su Srbi?!?..."
PHANTOM DER NACHT Odgovori
Neopravdano dugo traje, danima. Sat-dva programa u nekoj sali je sasvim dovoljno.
Istina... Odgovori
Kada komunjare slave i brane nacionalno i tradicionalno.
Subotica Odgovori
Na žalost sve više je nas koji napuštamo svoj rodni grad i odlazimo u druge zemlje, ali gde god bili ne treba zaboraviti svoje korene. Program je dobar, za svakoga ponešto.
Boban Odgovori
Lepi bora,igraj Boro lepi Boro!
Znam Odgovori
Bila jer me je pre svega interesovalo kako će zvučati horski deo i zvučalo je fantastično, na svetskom nivou. I mladim a talentovanim književnicama, takođe- veliko bravo!
неко
Јел може неко да ми објасни због чега је на овом коментару рецимо негативан однос оцена? Ја сам мислио да је наша Суботица мултикултурални град.
B
Grad Subotica je (isto kao i cela Hrvatska) bila tolerantna samo dok je Tito cvrstom rukom vladao i silom nametao bratstvo i jedinstvo, i pre i posle toga su mrzitelji sirili rasnu/versku/nacionalnu mrznju.
Jimi Odgovori
A guslara neće biti?. Steta jer je to muzika sa planina,možda su se odrekli te muzike
Ikar
Meni je bitno da ti neces biti. A gusle ili tamburica meni svejedno.
Nina Odgovori
Od Labana previše lepih reči na otvaranju ove manifestacije - hm, počelo je sa podilaženjem budućim glasačima??
Calamity Jane Odgovori
Osoba koja igra ulogu gradonacelnika Subotice se direktno posr..a na sve ostale manifestacije koje se u ovom gradu odrzavaju mnogo duze od Zavicajnih dana. Ja zaista ne znam kako drugacije moze da se protumaci Labanov komentar: "da je za grad značajno što ima JEDNU MANIFESTACIJU posvećenu negovanju tradicije, kulturne baštine i sveukupnog narodnog stvaralaštva prvenstveno pripadnika srpske, a potom i drugih nacionalnosti koje žive na ovim prostorima." Po njemu ostale manifestacije ne sluze nicemu osim pukoj razonodi.
Suboticanin Ljuti Odgovori
SUbotički. ...
baš

kome ovo treba ?
Kukec
Evo meni. Mojjim prijateljima. Ja neobilazim razne druge dogadjaje. Nezanimaju me razne Manifestacije Hrvata,nemam nikakav interes za njih ali isto tako mi i nesmetaju a isto tako traju danima pa im niko nenabija na nos. ZAVICAJNI DANI SU LEPA MANIFESTACIJA I TREBA DA PREDJE U TRADICIJU I DA SE ODRZAVA SVAKE GODINE..
Istina... Odgovori
Dzaba sve, Srbi su trajno nedobrodosli u "gradu" koji pociva na diskriminaciji, netrpeljivosti i mrznji. Povrh svega izdaju ih komunjare lazni Srbi.
B
Dobrodosli smo dokle god si ultra tolerantan i popustljiv, cutis, ne eksponiras se, po mogucnosti ne ides u crkvu i ne drzis slavu...a da i naucis madjarski da ti ne bi madjari govorili kako ces morati nauciti(kao da zivis u madj)...
Ja sam tu rodjen i znam madjarski i mogu da tvrdim da je Subotica sve samo ne tolerantna.
Bobi
Komunjare one od kojih danas nemozes u crkvu uci jer se guraju tamo a djedovi su im za popom kamen bacali i cupali im bradu.
BoleD
@Istina:
Не драми и не лажи! Оба родитеља ми Срби, као и њихови преци, а никада нисам имао проблема с другим народима у Суботици. Мађари, Буњевци и Хрвати су се увек односили с поштовањем према мени, нису показивали мржњу као ни нетрпељивост. Могуће да је тако јер се и ја према њима односим с поштовањем. Једини трен када сам се осећао недобродошао овде је пред "Србима" који су се докотрљали.
Трактористи се већ 20 година понашају као жртве док пљачкају и праве неред по граду, част изузецима који прогон с огњишта нису видели као прилику да се обогате науштрб својих сународника. Ни један Србин није недобродошао у Суботици, а ако се осећа тако, требало би да размисли зашто је тако, јер кривац је често у огледалу.
Istina...
Tvrdnje, ne pausalne ocene ili obmanjjujucu propagandu, iznosim na osnovu istorije i tudjih i licnih iskustava. Nikada mi Srbi nismo bili niti cemo biti dobrodosli u "gradu" koji je taj status stekao administrativnom odlukom iz geopolitickih interesa a ne dostignutim stepenom razvoja. Ko to ceo vek, od osnivanja KPJ 1919 godine, predstavlja, brani i stiti Srbe. Plemena licka, krajiska, hercegovacka, crnogorska i ostala brdjansko-vukojebinacka. Gde su Srbi obrazovani, inteligentni, kulturni, primerni...? Koristite svoj mozak a ne tudje lazi. Ne prihvatam da mi glumci velicina budu na celu sredine, mesta, grada, drzave u kojoj bi trebalo da zivim zivot dostojan coveka. Mi, Srbi, smo trajno nedobrodosli. "Dodjosi", "opancari", "divljaci", "cetnici"... tako nas zove srednjoevropski "multikulti" "grad" "tolerancije", "jednakosti", "ravnopravnosti", "suzivota"... a kroz istoriju se i delima dokazao. Postovao sam sve i na kraju morao da odem jer je sve sto o "gradu" govore i pisu laz.
Luka Odgovori
Boled" nemas ti ni S od Srbina...To tvoje lazno predstavljanje je toliko prozirno i ocigledno,ta tvoja mrznja i prezir prema svemu Srpskom je ocigledna da to ma koliko ti hteo jednostavno nemozes da sakrijes....Prozdire te. Ja sam Rodjeni Srbin od oca i majke a najbolji drug mi je Madjar,nerazdvojni smo..i u dobru i u zlu. Ali nedam na svoje.
BoleD
@Luka:
Научи свој матерњи језик, Србине. Након тога можемо да меримо чији је већи. Видим како не даш на своје пишањем по правопису.
Da ti kažem Odgovori
@Boled, skotino, gde će ti duša kada ljude koji su spasavali glavu pred hordom podivljalih ustaša, ostavljajući sve što su imali, nazivaš "traktoristima"? Sram te bilo, ne čudim se, nemaš ti dušu, ti si verovatno "drugosrbijanac", autošovinista ili si ujkasti koji se predstavlja kao Srbin! Koliko god da mrziš, ne dao ti Bog da ti ili tvoja deca jednog dana postanete "traktoristi".
Marko
Lazno se Bolid prestavlja i provocira ovde. Zna se tko je cim toliko mrzi,Kolindin glasac iz Subotice,takav mu je i recnik. Ljude koji su pobegli da sacuvaju zivu glavu naziva traktoristima a prestavlja se Srbinom. Idijot nevaspitani.
kojot Odgovori
Izraz "traktorista"moze da koristi samo ograničena, neobrazovana i puna zlobe osoba.
sa majura
zašto?? pa jesu li došli traktorima ili nisu??
Lozika Odgovori
Ja sam u šoku od izjava nekih mojih sugrađana. Ljudi, da ovde zarati, ne daj Bože, pa ne bi se znalo ko će na koga.
Gde je ona naša tolerancija i multikultura po kojoj smo nadaleko poznati grad ??? Znači, sve je laž, sve je prevara !!!
Šta se to učini od nas, kako smo ovo dozvolili? Tužna sam
Istina...
Lozika, politika je vestina laganja. Sve sto nam o "gradu" govore dela demantuju. A to sta bi bilo da zarati necu da komentarisem, ne bi bilo objavljeno.
Pedja Odgovori
Sa Majura druze" Provokatoru stari . Ja sam dosao u Suboticu sa traktorom Zetor 7242 tada vredan 25000 maraka. Tako da sam za njega mogao birati blatnjare po Sub. A tvoje komentare citao sam i ranije Hrvatina koja se odselila u Vukojebinu u Hr. Pa sad nostalgija drma. Non stop ovde visis i provociras. Bili su i tvoji Traktoristi 91 god i to jako brzi,nismo ih mogli ni stici.
Deki
A sto si došao baš u Suboticu da menjaš traktor za blatnjaru?Prosao rat pre 25 god,ako te nisu obavestili,pa sto se ne vratiš tamo u prašumu sa svojim traktorom da ne živiš više u blatnjari?
Zbog ovakvih izjava vas ni srbi iz srbije ne podnose,nije to samo u Subotici.
Što se tiče koncerata i ovih dešavanja nemam ništa protiv,od mene može svaki dan da bude nešto,jedino mi je glup naziv dani starosedelaca,a jedino starosedelaca nema na ovim danima.
Rovac Odgovori
Kada ovakvu manifestaciju ne bi organizovali lažne patriote busajući se u nacionalističke grudi ni vest o njenom održavanju ne bi bila tako negativno komentarisana, isto je i sa manifestacijama drugih naroda u gradu, previše su ispolitizirane. Pohlepni i vlasti željni manipulišu krezubom masom koju je na žalost i danas u 21. veku najlakše iz nihilističkog sna trgnuti s par efektnih naci fraza, mi ovo, mi ono. Glupavi moj narode, propali smo ko muda kroz pocepane gaće.
panonski čamac Odgovori
Pitate zašto minusi? Pa, prvo su nakalemili svoje "dane" na dan grada da bi iskoristili štandove i binu, pošto "Dani Tesle" izgleda da nisu dosta. Zatim prave budale od cele Subotice tako što im kažu da su to dani svih građana i nacija, a trpaju na trg slike iz Oluje i promovišu se knjige nacionalističkih karaktera. Šta mislite kako se drugi građani osećaju kada se na tobože slavljima potežu stare rane? Da li neko na Dužijanci priča o ratovima devedesetih, pitam vas? Nema ovo veze sa multikulturalnosti niti sa zavičajima svih građana, ovo je političko dodvoravanje zemljacima i jedno obično PRELO koje predugo traje i tačka.
Pedja
Panonski pa jel se ti pitas kako je nama u Hr gde odem jednom god u 8 mesecu a na sve strane bilbordi Tompsona,svake godine velicanje Oluje,Ustaski derneci i pijanke? Dal nas neko pita dal se osećam prijatno. A ti bi da mi i ovde nepodsetimo se rodnog kraja
,nasih obicaja i to ti smeta? Niko tebi nista ne namece da ti moras samo prodjes tako i ja kad su vase manifestacije ovde u Su. Sto me nezanima ja samo produzim. Sva sreca pa se takve kao ti nista i nepita.
panonski čamac
@PEDJA
Peđa, briga me je. Čitavog života sam slušao "Ovo je Srbija!" a nikako da prihvatite da je ovo Srbija. Odmah se hvatate Hrvatske na svaki čas. I sada zato što je u Hrvatskoj tako, moramo ovde da mi budemo suprotni? Jeste smeta mi šta se dešava u Hrvatskoj, ali to nema veze sa Suboticom. Evo, mogu i ja da zamenim tezu - što tebi smeta ono što se dešava u Hrvatskoj a ne smeta ti mučenje naroda u Jemenu? Ali dobro, ne pita mene niko ništa, kao što kažeš, ali onda se posle par godina probudite pa se pitate što je pola Subotice nestalo. Otići ćeš i ti, i to sa Hrvatskim pasošem, kao i mnoge ostale patriote kada shvate da više nema državnih jasla i kada dosade kukumačke manifestacije na prazan džep.
Anka Odgovori
Deki, a gde da se vrate? Ustašama pod nož???
Pedja Odgovori
Deki" Nisam ja dosao u Suboticu svojoj voljom nego zato sto sam morao i nisam ja napisao da sam menjao traktor za blatnjaru nego da sam mogao ali nisam. A nisam se vratio u Hrvatsku zato sto znam od koga sam otisao,od Ustasa koji bi i danas ubijali i klali. Verovatno tvoji sunarodnjaci zakljucujuci mrznji. Proslo je 25 godina ali nihova mrznja nije nista manja nego 91 . Znas ti to . A to dal nas volis ti i takvi veruj ni najmanje me nezanima. Zivim u Subotici,Srbiji i zadovoljan sam za razliku od takvih kao ti i tebi slicnima kojima nista nevalja i nepase...
Momo Odgovori
Ja se drzim one stare djedove izreke. Od starog neprijatelja nema novog prijatelja. I nemam nikakvih problema. DISTANCA OD NJIH,LETOVANJE U GRCKU.
Uvek u pravu Odgovori
Čitajući komentare osobe koja se potpisuje sa "Panonski čamac" stičem dojam da je on jedan od zapovjednika neke od postrojbi HVO-a. A u stvari on je samo jedna olupina poput "Titanika".
panonski čamac
U bre, mora da si dobrih pola sata smišljao tu pošalicu. Pošalji Vučku, on je isto tako vickast. I shvatite već jednom da je ovo Subotica, ovde se nije ratovalo, u Hrvatskoj jeste. Oni tamo imaju drugačije viđenje na stvari kada su im granate padale u dvorište, a mi smo bili relativno pošteđeni ratnog vihora. Ali to su oni, preko granice sa svojim problemima. Mi ovde živimo, tako da vas molim lepo poštedite svih tih ratnih gluposti 25 godina kasnije. Hvala lepo.
Sale Su Odgovori
Kome i gde da se vrate izbegli iz Hr ? Ja sam rodjen u Sub prosao sam poslom pola Evrope i nigde nisam video to sto je danas u Hr. Sada posle 25 god od krajaa rata oni zive u mrznji prema Srbima. Pre nisam ni razumeo bas ta desavanja 90-tih ali sada posto sam poslom prisutan tamo vidim da su ljudi jednostavno i dobro prosli sa kim su imali posla. Nemogu reci da su oni svi takvi ali velika vecina jesu Naciinalisti i Ustase. Istra je Izuzetak.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.