Komentara: 7
Pregleda: 2165
Foto

Počeli osmi „Dečji svetosavski dani“

27.01.2023. u 17:38h
Izvor: Subotica.com
Pod sloganom „Prirastajte da steknete rodnom kraju slave nove“, čuvenim stihovima crnogorskog kralja Nikole, u OŠ „Matko Vuković“ danas su počeli osmi „Dečji svetosavski dani“.
Počeli osmi „Dečji svetosavski dani“

Kao i prethodnih godina, u jedinstvenoj manifestaciji, koja će trajati do 2.februara, učestvovaće 15 osnovnih škola, dve srednje škole iz našeg grada, jedna osnovna škola iz Hrvatske, kao i druge obrazovne, kulturne i ustanove socijalne zaštite.

- Zaista imamo veliki broj učesnika. „Dečje svetosavske dane“ nismo prekidali za vreme kovida, kada su se tačke prijavljivale elektronksim putem i bile prikazivane na sajtu, a sada deca jedva čekaju da pokažu šta sve znaju. Nadam se da će sve ono što svetosavlje nudi, pruža, daje i  što u sebe upija – čovekoljublje, rodoljublje, marljivost, dobrota i lepo zajedničko življenje i ove godine biti na sceni – poručila je Mirjana Stevanović, direktorka škole „Matko Vuković“.  

Počeli osmi „Dečji svetosavski dani“

Dečje svetosavske dane svečano je otvorio ovogodišnji kum Saša Gravorac, direktor „Slobodne zone“, poručivši da putem koji nam je utabao Sveti Sava treba da idemo svakodnevno.

- Danas kada obeležavamo jednu od najznačajnijih slava, školsku slavu Svetog Savu, želim da pozdravim one najvažnije, a to su deca, jer sve što radimo, radimo da ih izvedemo na pravi put, put pravoslavlja i svetosavlja. Pozdravljam i učitelje, koje često zanemarimo a koji su kruna  obrazovnog sistema, oni stvaraju i prave buduće generacije. Svi  drugi, nastavnici i profesori su samo nadogradnja – poručio je Gravorac. - Bitno je  da ideje koje nam je ostavio Sveti Sava  pronosimo kroz naš  svakodnevni život. Dve osnovne poruke koje nam Svetosavska himna daje su ljubav i sloga. To je ono što treba da nas vodi u svakodnevnom životu. U današnjem vremenu sve je manje velikih duhovnih a sve više materijalnih vrednosti, i zato je poruka koju nam je ostavio Sveti Sava najvažnija. On se odrekao svega materijalnog kada je krenuo duhovnim putem. I mi treba da idemo tim duhovnim  putem, da čuvamo jedni druge, jer je prijateljstvo koje se stiče u obrazovanju je vrednost koja nam je u životu itekako značajna.

Počeli osmi „Dečji svetosavski dani“

Kao što običaji nalažu kum je deo slavskog kolača predao budućoj kumi Jasmini Stevanović, sekretarki Sekretarijata za društvene delatnosti.

- Ova manifestacija je značajna jer okuplja brojne škole koje na ovom svetosavskom putu, iz godine u godinu, prepoznaju značaj vrednosti koje je Sveti Sava otavio za ceo srpski rod i sve hrišćane. Sveti Sava je bio prosvetitelj jer je bio prosvećen, nije gradio samo škole, crkve i bolnice, on je gradio sebe i zato je važno da te svetosavske vrednosti ugradimo svojoj deci – poručila je Jasmina Stevanović. - Sveti Sava je imao mnogo vrlina a ako svako od nas usvoji bar jednu o njih, postaćemo bolji ljudi a time i bolje društvo uopšte. Lokalna saouprava je tu da pomogne, i to ne samo danas nego je za nas Sveti Sava svaki dana kada radimo na poboljšavanju uslova u kojima deca žive i uče i gde se obavlja vaspitno-obrazovni proces.

Počeli osmi „Dečji svetosavski dani“

Učesnici „Dečjih svetosavskih dana“ u ponedeljak će  posetiti Gerontološki centar. U utorak će u OŠ „Jovan Mikić“ biti izložba i proglašenje pobednika na likovnom i literarnom konkursu, a kasnije, u večernjim časovima, pozorišna predstava „Ovako mi rastemo“ učenika i nastavnika OŠ „Đuro Salaj“. Svečani program u sredu će se održati u SKC „Sveti Sava“, a zatvaranje manifestacije biće u četvrtak u Dečjem pozorištu.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje 8. Dečjih svetosavskih dana Otvaranje 8. Dečjih svetosavskih dana Otvaranje 8. Dečjih svetosavskih dana Otvaranje 8. Dečjih svetosavskih dana Otvaranje 8. Dečjih svetosavskih dana Otvaranje 8. Dečjih svetosavskih dana Otvaranje 8. Dečjih svetosavskih dana Otvaranje 8. Dečjih svetosavskih dana
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 2165
Povezane teme

Mirjana Stevanović

saša gravorac

jasmina stevanović

dečji svetosavski dani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.