• Pregleda: 2598

Počeli četvrti "Dečji svetosavski dani"

Počeli četvrti "Dečji svetosavski dani"

Po sloganom „Srce vaše neka čuva reči moje“ u OŠ „Matko Vuković“ u subotu su otvoreni četvrti „Dečji svetosavski dani“, koji su i ove godine okupili veliki broj učesnika.

Manifestaciju koja polako postaje tradicionalna otvorio je Nebojša Daraboš, ovogodišnji kum školske slave Svetog Save.

- Velika mi je čast i radost što sam kum školske slave i Svetosavskih dana, a to govorim i kao roditelj, jer sagledavam važnost ovakvih manifestacija. Želim da odam priznanje direktorki i svim zaposlenima u školi jer iz godine u godinu ova manifestacija traje sve dana i ima sve više sadržaja  i to pokazuje da vredi svo vaše zalaganje i da ste na dobrom putu – poručio je Nebojša Daraboš. - Svaki put kada se okupimo na Dan Svetog Save mi se prisećamo čoveka, sveca, koji nam je pokazao i svojim životom i svojim delima kako treba raditi. Time je obavezao sve nas koji živimo toliko vekova iza njega da učinimo sve što je u našoj moći da svet u kome će naša deca živeti bude mnogo bolji i kvalitetniji. U današnje vreme kada je tehnologija napredovala toliko da možemo da komuniciramo sa prijateljima i rodbini na drugoj strani sveta imamo apsurd da smo sve udaljeniji i otuđeniji jedni od drugih i sve je manje kvalitetnih razgovora sa našom decom oko toga kako da ih pripremimo za izazove koji ih čekaju kad sami zakoračaju u život. Znanje nije samo ono što je u knjigama ili na internetu, već je ono u ljudima. To nam je zaveštanje koje nam je ostavio Sveti Sava i sve ono što je on uradio za narod na ovim prostorima nas obavezuje da to čuvamo i prenosimo na našu decu.

„Dečji svetosavski dani“ počeli su priredbom učenika OŠ „Matko Vuković“, koji su podsetili na osam vekova autokefalnosti srpske crkve, a muzičko- scenskim izvedbama podsetili na iskonske ljudske vrline i Božje zakone.

Manifestacija će trajati do 1. februara. Učesnici će sutra posetiti Gerontološki centru Subotica, do će u utorak u Dečjem pozorištu biti održana priredba "Sedam pisama kraljice Ane" učenika OŠ "Đuro Salaj". U sredu je svečani program u SKC "Sveti Sava", a u četvrtak izložba dečjih likovnih radova i dodela nagrada u OŠ "Jovan Mikić". Svečano zatvaranje manifestacije biće u petak u Dečjem pozorištu.

- Moto manifestacije je „Neka srce vaše čuva reči moje“ - gde će bolje, lepše i trajnije da se sačuvaju reči nego u srcima dece. A oni svake godine otvaraju svoja srca i pružaju nam ono što nam je toliko potrebno a to je ljubav koju svi osećamo – istakla je Mirjana Stevanović, direktorka škole „Matko Vuković“. - Srećni smo što je iz dana u dan vidljivije ono što radimo i što imamo sve više učesnika. Proslavićemo u šest programskih dana, biće nas mnogo više nego prošle godine.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
dule Odgovori
nešto mi nije jasno,kako izgleda školska slava u čantaviru(sa verske strane).zašto gospodo novinari niste u tim mestima slikali.mada i u ovoj školi interesantno ko gde drži ruke za vreme molitve.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.