Komentara: 2
Pregleda: 2926

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

21.10.2013. u 14:41h
Izvor: RTV City
Vakcinisanje građana protiv sezonskog gripa počelo je danas u većini domova zdravlja u Srbiji, rečeno je danas Tanjugu u Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”. Nadležni u ovoj ustanovi podsećaju da su vakcine tokom protekle sedmice isporučene u svih 157 domova zdravlja i da je, prema prvim informacijama sa terena, već počelo vakcinisanje najugroženijih kategorija stanovništva o trošku osiguranja.
Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Vakcina “vaksigrip”, francuskog proizvođaca “Sanofi Paster”, sadrži dva tipa A i jedan tip B virusa gripa - A/Kalifornija (H1N1), A/Viktorija (H3N2) i B/Masačusets. Od ovog proizvođača je kupljeno 265.159 doza vakcine, što je za oko 15 odsto manje nego u sezoni 2012/2013. godine. Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Momčilo Babić rekao je protekle sedmice da je ugovorena količina vakcina koštala više od milion evra. Stručnjaci “Batuta” pozvali su ovog meseca stanovništvo, a posebno one koji pripadaju visokorizičnim grupama, da se vakcinišu radi očuvanja sopstvenog zdravlja.

Sezonska trovalentna vakcina se preporučuje osobama koji pripadaju visokorizičnim grupama, odnosno osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom. Vakcinacijom je potrebno obuhvatiti i osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene i smeštene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost. Preporučena je primena ove vakcine i kod osoba starijih od 65 godina, kao i kod zaposlenih u javnim službama koji su u riziku.

Za sticanje imuniteta neophodne su dve do tri nedelje nakon davanja vakcine. Imajući u vidu različitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama, potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku, istakli su stručnjaci “Batuta”.

Vakcinacija je danas počela i u Subotici, a vršiće se u svim zdravstvenim stanicama i ambulantama opšte medicine u gradu i vangradskim naseljima od 10-12h u prepodnevnoj, i od 16-17h u poslepodnevnoj smeni. Za  decu do 18 godina starosti vakcine će se davati u Dečijem dispanzeru, od 08-17 časova. U ambulantama medicine rada takođe će se vršiti vakcinacija i to u radnom vremenu ambulanti u preduzeću. Svi građani koji su zainteresovani za vakcinaciju mogu se obratiti svom lekaru i nakon konsultacija sa njim primiti vakcinu protiv sezonskog gripa. Za sve rizične grupe pacijenata i starije od 65 godina, vakcinacija je besplatna.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2926
Povezane teme

sezonska vakcina

vakcina protiv gripa

vakcinacija stanovništva subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.