Komentara: 3
Pregleda: 3724

Počela vakcinacija protiv gripa, nova vakcina štiti od četiri virusa

21.10.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Ove godine je po prvi put nabavljena Vaxigrip tetra vakcina koja pruža zaštitu od četiri virusa gripa, a namenjena je svakoj osobi koja tokom predstojećeg zimskog perioda želi da se zaštiti od ove zarazne bolesti.
Počela vakcinacija protiv gripa, nova vakcina štiti od četiri virusa

Za razliku od prethodnih godina, kada su sugrađani mogli da se vakcinišu Vaxigrip vakcinom i tako zaštite od tri grupe virusa, ove godine je nabavljena nova, četvorovalentna vakcina koja, kako objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, pruža najbolju zaštitu od gripa, jer čuva organizam od svih aktuelnih virusa.

- Reč je o Vaxigrip tetra vakcini, što ukazuje da štiti od četiri virusa, a to su A H1N1, A H3N2 i dva aktuelna serotipa B virusa. Proteklih godina, svako ko je primio trovalentnu vakcinu, ona ga je čuvala i od jednog B serotipa, međutim, već nekoliko godina istovremeno cirkulišu dva serotipa infuence tipa B, te oni koji su primili trovalentu vakcinu mogli su da obole od tog drugog serotipa koji cikruliše, a od kojeg vakcina nije pružala zaštitu - objašnjava dr Bohucki. - Nova, četvorovalentna vakcina pruža do sada najbolju zaštitu, jer pokriva sve aktuelne viruse, a kako je reč o izdeljenom virusu na manje sastavne delove, manja je i lokalna reakcija na istu i samo u pojedinim slučajevima može da se javi bolnost, crvenilo i temperatura kod pacijenata tog dana kada prime vakcinu, ali ništa više od toga.

Nove vakcine pristigle su u Dom zdravlja tokom prošle sedmice, kada je i započela vakcinacija. Na raspolaganju je ukupno 5.600 doza, što je za oko 1.500 više u odnosu na prethodnu godinu, a kako epidemiolog savetuje, zaštita od gripa se preporučuje, pre svega, osobama koje su starije od 65 godina, hroničnim i malignim bolesnicima, gojaznim osobama, trudnicama i svima koji imaju oslabljeni imuni sistem, jer u slučaju obolevanja mogu da imaju težu kliničku sliku.

- Najčešće se javlja upala pluća, međutim, najviše se plašimo akutnog respiratornog distres sindroma, zbog kojeg oboleli završe na intenzivnoj nezi na respiratoru i tada postoji opasnost od smrtnog ishoda. Upravo zbog toga savetujemo prevenciju, a jedina prevencija je vakcina - poručuje dr Bohucki.

Zainteresovani sugrađani koji žele da se tokom zimskog perioda zaštite od gripa, mogu da se jave u ambulante Doma zdravlja između 10 i 12 časova, a ukoliko nisu u mogućnosti, vakcinu će moći da prime i u poslepodnevnim časovima. Oni koji su se do sada redovno vakcinisali protiv gripa, dovoljno je samo da ponesu zdravstvenu knjižicu, dok oni koji po prvi put žele da se vakcinišu, neophodno je da obave pregled i da se konsultuju sa lekarom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 2 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 3724
Povezane teme
zavod za javno zdravlje vakcina protiv gripa vakcinisanje vakcinacija dr nebojša bohucki
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.