Komentara: 0
Pregleda: 3152

Počela sezona cvetanja drveća

04.03.2016. u 13:33h
Izvor: Subotica.com
Počela sezona cvetanja drveća

Sezona cvetanja drveća je ove godine počela dvadesetak dana ranije, te je Zavod za javno zdravlje počeo monitoring još prve nedelje februara, izjavila je biolog Tatjana Škorić. U vazduhu se registruju veće koncentaracije polenovih zrna leske, jove, čempresa i tuje. Sa cvetanjem je počeo jasen, ali i breza čija polenova zrna imaju jaka alergena svojstva.

- Već početkom februara smo zabeležili u vazduhu polenova zrna leske i jove, to su drveća koja cvetaju čim prođe mraz. Sada registrujemo i vrlo visoke koncentracije polena čempresa i tuje u vazduhu. Sada smo u sezoni cvetanja drveća, koja će trajati do kraja maja. Zabeležili smo samo nekoliko polenovih zrna breze, ali ona emituje polenova zrna sa najjačim alergenim svojstvima, nalik  ambroziji i pelinu-kaže Tatjana Škorić.

Zbog jakog alergenog svojstva polena breze, kod osetljivih građana u narednom periodu mogu se javiti tegobe poznate kao „prolećna alergija“.

- Breza će kod jednog dela građana sigurno izazvati probleme alergijske prirode. Ona češto ima ukrštene reakcije sa polenom leske i jove, te to stvara kompleksnu situaciju.  Dobra stvar u celoj priči je što breza cveta oko mesec dana, te savetujem osetljivim građanima da budu strpljivi-kaže Tatjana Škorić.

Sezona cvetanja drveća će biti završena krajem maja, nakon čega će nastupiti sezona cvetanja trava, a na kraju i sezona cvetanja korova, čiji polen zadaje najveće probleme osetljivim osobama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 3152
Povezane teme

cvetanje ambrozije

sezona alergija

polen

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.