• Pregleda: 3032

Počela popravka krova na Gradskoj biblioteci

Počeli su radovi na delu krova Gradske biblioteke, koji je dugo godina stvarao probleme ovoj kulturnoj instituciji. Danas su tu ustanovu posetili gradonačelnik Modest Dulić i član Gradskog veća zadužen za kulturu Miloš Nikolić.
Počela popravka krova na Gradskoj biblioteci

Značaj biblioteke za Suboticu je prema rečima gradonačelnika dvostruki i ona je jedna od prioritetnih objekata u gradu. Pre svega što se u njoj nalazi preko 300 hiljada naslova na srpskom, hrvatskom i madjarskom jeziku, a zatim i njena istorijska vrednost, jer je ona delo poznatog arhitekte Ferenca Rajhla. Iz tog razloga ovako bitnu kulturnu instituciju treba spasiti od mogućih oštećenja, koja su poslednjih godina postala vidljiva. Rok za završetak radova na najkritičnijem delu krova je 45 dana, a investicija je vredna oko 4 miliona dinara.

Od velikog broja kulturnih institucija u gradu, Gradska biblioteka je trenutno najugroženija, zbog oštećenog krova koji već godinama prokišnjava. Prva faza radova podrazumeva saniranje krova iznad čitaonice, gde posetioci ove institucije provode i najviše vremena. Zbog prokišnjavanja krova na nekim mestima uništeni su zidovi, kao i deo plafona. 

Prema rečima člana gradskog veća za kulturu ova ustanova raspolaže sa neprocenjivim blagom, a to je veliki fond knjiga koje su bitne za sve Subotičane. 

Po rečima gradonačelnika Subotice značaj ove institucije je višestruki. Osim velikog broja knjiga koje biblioteka poseduje, sama građevina je građena u neobaroknom stilu po projektu Ferenca Rajhla, i kao takva jedan je od prepoznatljivijih objekata u našem gradu. 

Ovo je samo prva faza radova na Gradskoj biblioteci, dok druga faza koja bi trebalo da se radi sledeće godine, podrazumeva sanaciju čitavog krova.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Srđan Olman

povezane teme

10
clouseau Odgovori
prvo naprave dzegu oko propadanja krova Gradske Kuce i onda krenu da rade nesto sasvim drugo.
ja Odgovori
sanacija dela krova za 36000!!! eura malo puni za zamenu par letvi ili crepa jer potpuna sanacija ce biti sledece godine???
popaj Odgovori
Izgleda da je vest od 27-og prošla nezapaženo,pa se mora ponoviti uz "bombastične" slike.Na poslednjoj slici onaj levo, da je malo zavrnuo rukav, bili bi ko Winetu i Old Šeterhend kad su se pobratimili.
Ili su ovi izgubili svaki kriterijum u pojavljivanju pred foto reporterima, ili je S.Olman rešio da nam pokaže "Sjaj i bedu" naše stvarnosti i našeg vremena.
Nikola Odgovori
@ja
To je i meni zapalo za oko. Bio bi red da se bar uz neku vest o gradnji/sanaciji priloži poračun koji govori kako su došli do te enormne cifre.
bivši_student Odgovori
A nema se para za klima uređaj, da se studenti i učenici koji tamo uče u prolećnim i letnjim mesecima malo rashlade... Kome se obratiti po tom pitanju?
tetka Odgovori
LEPO! Ali........ zanimljivo odakle Gradu odjednom toliko para kad godinama nije bilo ni kinte - tj. ništa se značajno nije radilo i uradilo /sem naravno bazena na prozivki koji je bio nekom veoma važan/.
sulak Odgovori
nema ivanisevica zato ce izici jeftinije
karierist Odgovori
Malo ce se tu propali Urs-as, sada miljenik Maglajija, omastiti...
Mario P. Odgovori
Direktor Biblioteke vodi svoju partiju, umesto da je obezbedio klime za napacene studente, a bogami i knjige!
sanader Odgovori
Aaah, olakšanje. Izgleda da neće rušiti biblioteku. Da podsetim: i pozorištu je samo krov trebalo popraviti a vidite šta mu uradiše.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.