Komentara: 10
Pregleda: 3584

Počela popravka krova na Gradskoj biblioteci

30.04.2013. u 17:15h
Izvor: RTV Yueco
Počeli su radovi na delu krova Gradske biblioteke, koji je dugo godina stvarao probleme ovoj kulturnoj instituciji. Danas su tu ustanovu posetili gradonačelnik Modest Dulić i član Gradskog veća zadužen za kulturu Miloš Nikolić.
Počela popravka krova na Gradskoj biblioteci

Značaj biblioteke za Suboticu je prema rečima gradonačelnika dvostruki i ona je jedna od prioritetnih objekata u gradu. Pre svega što se u njoj nalazi preko 300 hiljada naslova na srpskom, hrvatskom i madjarskom jeziku, a zatim i njena istorijska vrednost, jer je ona delo poznatog arhitekte Ferenca Rajhla. Iz tog razloga ovako bitnu kulturnu instituciju treba spasiti od mogućih oštećenja, koja su poslednjih godina postala vidljiva. Rok za završetak radova na najkritičnijem delu krova je 45 dana, a investicija je vredna oko 4 miliona dinara.

Od velikog broja kulturnih institucija u gradu, Gradska biblioteka je trenutno najugroženija, zbog oštećenog krova koji već godinama prokišnjava. Prva faza radova podrazumeva saniranje krova iznad čitaonice, gde posetioci ove institucije provode i najviše vremena. Zbog prokišnjavanja krova na nekim mestima uništeni su zidovi, kao i deo plafona. 

Prema rečima člana gradskog veća za kulturu ova ustanova raspolaže sa neprocenjivim blagom, a to je veliki fond knjiga koje su bitne za sve Subotičane. 

Po rečima gradonačelnika Subotice značaj ove institucije je višestruki. Osim velikog broja knjiga koje biblioteka poseduje, sama građevina je građena u neobaroknom stilu po projektu Ferenca Rajhla, i kao takva jedan je od prepoznatljivijih objekata u našem gradu. 

Ovo je samo prva faza radova na Gradskoj biblioteci, dok druga faza koja bi trebalo da se radi sledeće godine, podrazumeva sanaciju čitavog krova.

Izvor: RTV Yueco
Obilazak radova na renoviranju Gradske biblioteke Obilazak radova na renoviranju Gradske biblioteke Obilazak radova na renoviranju Gradske biblioteke Obilazak radova na renoviranju Gradske biblioteke Obilazak radova na renoviranju Gradske biblioteke Obilazak radova na renoviranju Gradske biblioteke Obilazak radova na renoviranju Gradske biblioteke Obilazak radova na renoviranju Gradske biblioteke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 3584
Povezane teme

gradska biblioteka

Modest Dulić

miloš nikolić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.