Komentara: 0
Pregleda: 1653
Foto

Počela Nedelja pravoslavlja

04.04.2023. u 14:11h
Izvor: Subotica.com
Izložbom "Snaga i utičište: 300 godina hrama Sv. Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici", autora Gorana Bolića u Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava” počela je Nedelja pravoslavlja.
Počela Nedelja pravoslavlja

Ovogodišnja, 30. po redu Nedelja pravslavlja posvećena je značajnom jubileju a to je tri veka postojanja Svetovaznesenjskog hrama u našem gradu.

Manifestaciju, koja se tradicionalno održava u susret najvećem hrišćanskom prazniku otvorio je otac Dušan podsećajući na značaj velikog jubileja.

- Više od tri decenije pod svodovima ovoga hrama kulture, na početku šeste nedelje Časnog vaskršnjeg posta okupljamo se kako bismo otvorili i prisustvovali Nedelji pravoslavlja koja se održava do praznika Cveti. Ove godine za nas pravoslavne hrišćane u  Subotici velika radost jer proslavljamo veliki jubilej, 300 godina od početka zidanja hrama Vaznesenja gospodnjeg, hrama koji je u više navrata i godina patio, stradao ali i vaskrsavao i sada se nalazi u prelepoj slici za sve one koji traže duhovnu snagu i utočište – poručio je otac Dušan.

Počela Nedelja pravoslavljaPo rečima autora izložbe, restauratora Gorana Bolića naš hram je opstao tri veka, ali naša duhovnost opstaje dosta duže.

- Tu duhovnost, baš kao i hram, gradili su brojni pojedinci, koji su bili lučonoše i zbog toga je važno da ih se setimo.  Svi predmeti u vitrinama i na zidovima podsetnik su na izgradnju hrama i jačanje njegove zajednice. Portereti nisu slike predaka čije smo zasluge zaboravili, već su to portreti velikana jednog vremena, ljudi koji su svojim znanjem, radom i žrtvom doprineli uzlet duhovnosti u ovom gradu – naglasio je autor postavke. – Zato treba da se setimo porodice Radić koja je ostavila ovu zadužbinu na brigu Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini i čiji su članovi stradali zbog svg rodoljublja. Neophodno je spomenuti i porodicu Manojlović i njene članove, zaslužne za veliku obnovu crkve. Na izložbi je pikazan tek mali deo bogatog nasleđa našeg hrama, ali to nisu samo predmeti nego svedoci jednog vremena i naša trajna veza sa ljudima koji su bili dobročinitelji.

Počela Nedelja pravoslavljaNedelju pravosljavlja uveličao je gradonačelnik Stevan Bakić. O jubileju hrama večeras će govoriti i prof. dr Boris Stojkovki na predavanju "Najstarija istorija subotičkih Srba i podizanje hrama Vaznesenja Gospodnjeg". U sredu je na programu projekcija filma "30 godina sabornosti - na mnogaja ljeta", o tri decenije rada SKC "Sveti Sava" . U četvrtak, 6. aprila u Zadužbini Dušana Radića biće predstavljen književni portret dr Duška Babića, književnika i upravnika Srpske književne zadruge. O njegovom stvaralaštvu govoriće pisac Dragan Lakićević i profesor književnosti dr Maja Stokin.

U petak, 7. aprila na sceni "Jadran" na repertoaru je monodrama u izvođenju Nenada Jezdića "Knjiga o Milutinu - knjiga prva", po tekstu Danka Popovića u režiji Egona Savina (produkcija Zvezdara teatar). Poslednjeg dana manifestacije, u subotu, na programu je duhovna tribina po blagoslovu vladike bačkog, dr Irineja Bulovića.

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje 30. Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje 30. Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje 30. Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje 30. Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje 30. Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje 30. Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje 30. Nedelje pravoslavlja Svečano otvaranje 30. Nedelje pravoslavlja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 1653
Povezane teme

nedelja pravoslavlja

srpski kulturni centar sveti sava

crkva vaznesenja gospodnjeg

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.