Komentara: 0
Pregleda: 4045

Počela kontrola kvaliteta poljoprivrednog zemljišta

19.05.2016. u 10:47h
Izvor: Subotica.com
Počela kontrola kvaliteta poljoprivrednog zemljišta

Poljoprivredna stručna služba počela je da vrši kontrolu kvaliteta poljoprivrednog zemljišta. Sredstva za analizu su izdvojena iz gradskog budžeta, pa je ova usluga besplatna za poljoprivrednike.

- Mi periodično radimo kontrolu kvaliteta poljoprivrednog zemljišta, jer je neophodno konstantno praćenje mikroelemenata u zemljištu. Kako se svake godine na tim parcelama ostvaruje prinos, to dovodi do gubitka elemenata koji su neophodni za samu proizvodnju. Mi pratimo parametre, procenjujemo i dajemo preporuke šta je neophodno vratiti zemljištu kako bi bilo plodnije jer su posledice sađenja na neadekvatnom zemljištu višestruke, od smanjenog prinosa do lošijeg kvaliteta samog proizvoda - kaže savetodavac Poljoprivredne stručne službe, Neven Orčić - Potrebno je samo da se poljoprivredni proizvođači prijave kod nas, a nakon prijave ćemo sačiniti spisak na osnovu koga ćemo uzimamati uzorke.

Pravo na za besplatnu kontrolu kvaliteta zemljišta imaju registrovani poljoprivredni proizvođači na teritoriji Grada Subotice, koji su u aktivnom statusu. Opredeljena sredstva će biti dovoljna za oko 1300 uzoraka, pri čemu je masimalan broj uzoraka po poljoprivrednom gazdinstvu 20.

- Broj uzoraka koji nam je omogućila lokalna samouprava ćemo podeliti na ratarstvo, voćarstvo i povrtarstvo. Prvo ćemo raditi zasade voćnjaka i povrtnjaka ili zatvorene plastenike. Posle žetve ćemo raditi ozime kulture kao što su pšenica, uljana repicu i ječam - kaže Orčić i dodaje - Kada budemo kontrolisali parcele u ratarstvu uzimaćemo jedan uzorak do 5 hektara, dok će u voćarstvu i povrtarstvu jedan uzorak biti uziman na površini do pola jutra. Za utvđivanje kvaliteta poljoprivrednog zemljištva u voćarstvu uzorak se uzima sa dve dubine, dok se u ratarstvu uzima na samo jednoj.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4045
Povezane teme

poljoprivredno zemljište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.