Komentara: 2
Pregleda: 5032
Foto

Pobednici 24-časovnog ultramaratona na Paliću su Mihal Šulja i Valentina Nejković

06.06.2021. u 15:47h > 07.06.2021. u 11:01h
Izvor: Subotica.com
Tradicija Palićkog ultramaratona nastavljena je i ove godine. U najzahtevnijem maratonu, koji je počeo u subotu u 12 časova, a završio se 24 časa kasnije, najbolji su (ponovo) bili Mihal Šulja i Valentina Nejković. Na 15. izdanju učestvovalo je dvadesetak takmičara.
Pobednici 24-časovnog ultramaratona na Paliću su Mihal Šulja i Valentina Nejković

Za dane vikenda na Paliću održan je XV Međunarodni ultramaraton, na kojem je učestvalo više od nešto više od 20 takmičara. U subotu, tačno u podne, krenule su trke na 24 i šest časova, u ponoć je počela dvanaestočasovna trka i ultramaraton na 100 kilometara, a u nedelju u šest časova ujutru trka  na 50 kilometara.

Trke su održane na međunarodno verifikovanim stazama, a istovremeno su bodovane za Državno prvenstvo i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Organizator takmičenja je Ultramaratonski savez Srbije i Ultramaratonski klub „Paligo Palus“ sa Palića, a pored Grada Subotice podršku je dao i Sportski savez Subotice.

Pobednici 24-časovnog ultramaratona na Paliću su Mihal Šulja i Valentina Nejković

Start trke u subotu

Svečanom otvaranju, u subotu, prisustvovao je predsednik Skupštine Subotice Balint Pastor, poželevši tom prilikom takmičarima uspešnu trku i dobro vreme u smislu rezultata i vremenskih uslova. Nažalost, ispostavilo se da vremenske prilike nisu bile naklonjene ultramaratoncima jer je skoro čitavu noć padala kiša, tek pred kraj se vreme popravilo i završilo suncem.

- Tradicija održavanja ove manifestacije je zasluga gospođe Elvire Janoši, naše proslavljene ultramaratonke, koja je u svetskim okvirima postigla rezultate koji se i dan danas pamete, a poznata je i po tome da je 1995. godine dobila gradsku nagradu "Pro urbe". Elvira je po završetku karijere bila trener i organizator ovakvih takmičenja - podsetio je Pastor.

Pobednici 24-časovnog ultramaratona na Paliću su Mihal Šulja i Valentina Nejković

Prisutne je pozdravila i Marta Dobo, predsednica Saveta Mesne zajednice „Palić“, takođe poželela dobre rezultate, prijatan boravak na Paliću i pozvala ih da ponovo dođu.

- Hvala Elviri, ali i volonterima koji su pomogli u organizaciji takmičenja, ali koji su tu i da bodre takmičare. Bile su teške godine kada je bilo otežano organizovati maraton, ali za ovih petnaest godina uvek smo uspevali - rekla je Dobo.

Pobednici 24-časovnog ultramaratona na Paliću su Mihal Šulja i Valentina NejkovićPred početak takmičenja u ime Atletskog saveza Srbije učesnicima se obratio Goran Čegar, koordinator aktivnosti ASS.

- Četvrtu godinu u nizu organizujemo na Paliću Prvenstvo Srbije. Ambijent je sjajan, imamo odlične uslove, klub "Paligo Palus" je sjajan domaćin. Jako je teško trčati 24 časa, zato smo mi tu da ih bodrimo - rekao je Čegar prilikom otvaranja takmičenja. - Nadamo se da ćemo u narednim godinama uspeti na Paliću da organizujemo i neko veće takmičenje, tipa evropsko ili svetsko prvenstvo, jer Palić ima potencijal za to.

Pobednici 24-časovnog ultramaratona na Paliću su Mihal Šulja i Valentina Nejković

Balint Pastor Elviri Janoši uručio zastavu sa gradskim grbom

U trkama na 24 časa, 50 i 100 kilometara, koje su istovremeno i državna prvenstva Srbije, nastupilo je 18 takmičara iz 14 klubova. Interesantno je da su pobednici najizazovnijeg i najzahtevnijeg 24-časovnog maratona isti kao i prošle godine - kod dama Valentina Nejković, odnosno u muškoj konkurenciji Mihal Šulja.

Što se tiče rezultata, oni su sledeći:

Pobednik 24-časovnog ultramaratona (Prvenstvo Srbije na 24 časa - seniori) je 47-godišnji Mihal Šulja koji je napravio 404 kruga i pretrćao 214 kilometara, iza njega su bili Saša Gacik kao drugoplasirani i Miljan Dimitrijević.

Pobednici 24-časovnog ultramaratona na Paliću su Mihal Šulja i Valentina Nejković

Pobednici 24h/M - Miljan Dimitrijević, Mihal Šulja i Saša Gacik

Mihal je "odbranio" titulu, bolji rezultat je imao nego prošle godine, ali činilo se da nije iskoristio svu snagu u ovom gladijatorskom izazovu. Ovo je bio njegov četvrti trijumf na Paliću.

- Uslovi za trčanje su bili teški, visoke temperature tokom dana i kiša noću, ali zadovoljan sam, naravno, osvojenim prvim mestom - kratko je prokomentarisao Mihal nakon ulaska u cilj.

Pobednici 24-časovnog ultramaratona na Paliću su Mihal Šulja i Valentina Nejković

Valentina i Mihal

Na Prvenstvu Srbije na 24 časa za seniorke prvo mesto osvojila je Valentina Nejković (44 godine, napravljeno 258 krugova), druga je bila Vitaminka Zrnić, treće mesto je osvojila Zorica Vukov iz palićkog "Paligo Palusa". Ramona Ianas iz Rumunije pobednik je u apsolutnoj kategoriji sa 349 krugova.

U trci na 100 kilometara koje se bodovalo za Prvenstvo Srbije, trijumfovao je Veljko Popović, ispred Damira Markovića.

Pobednici 24-časovnog ultramaratona na Paliću su Mihal Šulja i Valentina Nejković

Halas, Dragović i Nikolić

Na Prvenstvu Srbije na 50 kilometara  do kraja se vodila neizvesna borba za titulu prvaka. U muškoj konkurenciji slavio je Miloš Dragović, ispred Edvarda Halasa (UK "Paligo Palus" Palić) i Uglješe Nikolića.

Više fotografija sa takmičenja pogledajte u dva povezana albuma.

Izvor: Subotica.com

Otvaranje i početak ultramaratonske trke uz obalu jezera

Otvaranje i početak ultramaratonske trke uz obalu jezera Otvaranje i početak ultramaratonske trke uz obalu jezera Otvaranje i početak ultramaratonske trke uz obalu jezera Otvaranje i početak ultramaratonske trke uz obalu jezera Otvaranje i početak ultramaratonske trke uz obalu jezera Otvaranje i početak ultramaratonske trke uz obalu jezera Otvaranje i početak ultramaratonske trke uz obalu jezera Otvaranje i početak ultramaratonske trke uz obalu jezera
Pogledaj ostale fotografije

Proglašenje pobednika u trkama Palićkog 24-časovnog ultramaratona

Proglašenje pobednika u trkama Palićkog 24-časovnog ultramaratona Proglašenje pobednika u trkama Palićkog 24-časovnog ultramaratona Proglašenje pobednika u trkama Palićkog 24-časovnog ultramaratona Proglašenje pobednika u trkama Palićkog 24-časovnog ultramaratona Proglašenje pobednika u trkama Palićkog 24-časovnog ultramaratona Proglašenje pobednika u trkama Palićkog 24-časovnog ultramaratona Proglašenje pobednika u trkama Palićkog 24-časovnog ultramaratona Proglašenje pobednika u trkama Palićkog 24-časovnog ultramaratona
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 5032
Povezane teme

ultramaraton

ultramaratonski klub paligo palus

elvira janoši

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.