Komentara: 4
Pregleda: 4359
Video
Foto

Pobednici 24-časovnog ultramaratona na Paliću su Mihal Šulja i Valentina Nejković

06.09.2020. u 16:59h
Izvor: Subotica.com
Tradicija Palićkog ultramaratona nastavljena je uprkos epidemiji korona virusa i specifičnih uslova kako za takmičenje tako i generalno svakodnevno funkcionisanje. Ove godine učestvovalo je nešto više od 70 takmičara, a u najzahtevnijem maratonu, koji je počeo u subotu u 12 časova, a završio se 24 časa kasnije, najbolji su bili Mihal Šulja i Valentina Nejković.
Pobednici 24-časovnog ultramaratona na Paliću su Mihal Šulja i Valentina Nejković

Za dane vikenda na Paliću održan je XIV Međunarodni ultramaraton, na kojem je učestvalo više od 70 takmičara iz pet država. U subotu, tačno u podne, krenule su trke na 24 i šest časova, u ponoć je počela dvanaestočasovna trka i ultramaraton na 100 kilometara, a u nedelju u šest časova ujutru trka  na 50 kilometara.

Trke su održane na međunarodno verifikovanim stazama, a istovremeno su bodovana za državna prvenstva i kvalifikacije za svetska prvenstva. Organizator takmičenja je Ultramaratonski savez Srbije i Ultramaratonski klub „Paligo Palus“ sa Palića, a pored Grada Subotice podršku je dao i Sportski savez Subotice.

Pobednici 24-časovnog ultramaratona na Paliću su Mihal Šulja i Valentina NejkovićSvečanom otvaranju, u subotu, prisustvovali su predsednik Skupštine Subotice Balint Pastor i član Gradskog veća zadužena za oblast sporta i omladine, Nataša Aleksić. Iako se i sam bavi rekreativno trčanjem i učestvovao je na brojnim polumaratonima Balint Pastor je naglasio da je ultramaraton specifičan sport koji zahteva kod takmičara brojne karakterne kvalitete među kojima su svakako staloženost, istrajnost, borbenost i samopouzdanje.

Pobednici 24-časovnog ultramaratona na Paliću su Mihal Šulja i Valentina NejkovićPrisutne je pozdravila i Marta Dobo, predsednica Saveta Mesne zajednice „Palić“.

- Ponosni smo na Elviru Janoši, našu sugrađanku i poznatu ultramaratonku, inače i Počasnu građanku Subotice (1995), koja je u ovo vreme epidemije korona virusa uspela da organizuje takmičenje, pronađe sponzore i animira takmičare da učestvuju na ovoj trci - rekla je Dobo.

Pred početak takmičenja u ime Atletskog saveza Srbije dobre rezultateu česnicima je poželeo Goran Čegar, koordinator aktivnosti ASS, poželevši tom prilikom da Palić iskorači stepenicu više u organizaciji još značajnijih ultramaratona.

- Treću godinu u nizu organizujemo na Paliću Prvenstvo Srbije, drago mi je da iz godine u godinu organizacija sve više podiže standarde i nadam se da će Palić jednog dana biti domaćin i nekog još značajnijeg međunarodnog takmičenja - rekao je Čegar.

U trkama na 24 časa, 50 i 100 kilometara, koje su istovremeno i državna prvenstva Srbije, nastupilo je 30 takmičara iz 15 srpskih klubova. Što se tiče rezultata, oni su sledeći:

Pobednici 24-časovnog ultramaratona na Paliću su Mihal Šulja i Valentina NejkovićPobednik 24-časovnog ultramaratona (Prvenstvo Srbije na 24 časa - seniori) je 46-godišnji Mihal Šulja koji je napravio 393 kruga, iza njega su bili Saša Gacik kao drugoplasirani i Veljko Popović.

Na Prvenstvu Srbije na 24 časa za seniorke prvo mesto osvojila je Valentina Nejković (43 godine, napravljeno 300 krugova), druga je bila Vitaminka Zrnić, treće mesto je osvojila Marija Nešić.

Pobednici 24-časovnog ultramaratona na Paliću su Mihal Šulja i Valentina Nejković

Što se tiče trke na 100 kilometara za seniore, najuspešniji je bio Jovica Spajić sa vremenom 7:32:17, iza njega su bili Ivan Miškeljin i Željko Željković. U ženskoj konkurenciji nije bilo takmičara.

Prvenstvo Srbije na 50 kilometara za seniore završeno je pobedom Miloša Dajevića (3:35:23), iza njega su bili Denis Firulović i Marko Jocić.

Kod dama na 50 kilometara Sanja Gortva je ovu distancu prešla za 4 časa, 24 minuta i 53 sekunde, druga je bila Aleksandra Todorović, treća Bojana Marić.

Sportski pozdrav sa Palića za kraj 14. izdanja ultramaratona

Izvor: Subotica.com

Međunarodna ultramaratonska trka "Palić 2020" - svečano otvaranje i početak takmičenja

Međunarodna ultramaratonska trka "Palić 2020" - svečano otvaranje i početak takmičenja Međunarodna ultramaratonska trka "Palić 2020" - svečano otvaranje i početak takmičenja Međunarodna ultramaratonska trka "Palić 2020" - svečano otvaranje i početak takmičenja Međunarodna ultramaratonska trka "Palić 2020" - svečano otvaranje i početak takmičenja Međunarodna ultramaratonska trka "Palić 2020" - svečano otvaranje i početak takmičenja Međunarodna ultramaratonska trka "Palić 2020" - svečano otvaranje i početak takmičenja Međunarodna ultramaratonska trka "Palić 2020" - svečano otvaranje i početak takmičenja Međunarodna ultramaratonska trka "Palić 2020" - svečano otvaranje i početak takmičenja
Pogledaj ostale fotografije

XIV međunarodna ultramaratonska trka "Palić 2020" - dodela medalja

XIV međunarodna ultramaratonska trka "Palić 2020" - dodela medalja XIV međunarodna ultramaratonska trka "Palić 2020" - dodela medalja XIV međunarodna ultramaratonska trka "Palić 2020" - dodela medalja XIV međunarodna ultramaratonska trka "Palić 2020" - dodela medalja XIV međunarodna ultramaratonska trka "Palić 2020" - dodela medalja XIV međunarodna ultramaratonska trka "Palić 2020" - dodela medalja XIV međunarodna ultramaratonska trka "Palić 2020" - dodela medalja XIV međunarodna ultramaratonska trka "Palić 2020" - dodela medalja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 4359
Povezane teme

ultramaraton

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.