Komentara: 33
Pregleda: 9313

Po Palićkom jezeru se širi vodena vegetacija, što je pozitivna pojava

06.07.2021. u 16:50h
Izvor: Subotica.com
Po Palićkom jezeru se širi drezga, odnosno vodena vegetacija, a ne uginule ribe, kažu iz JP "Palić-Ludaš", dodajući da je to zapravo pozitivna pojava u pogledu zdravlja i biodiverziteta ekosistema IV sektora jezera.
Po Palićkom jezeru se širi vodena vegetacija, što je pozitivna pojava

Neprijatnu sliku jezera zabeležio je pre nedelju dana jedan naš sugrađanin dok se šetao uz turistički deo Palića, pretpostavljajući da je u pitanju pomor ribe zbog, kako je naveo, neprijatnog mirisa koji se širio sve do centra naselja.

- Imate priliku da vidite kako se održava i brine o jezeru. Miris uginule ribe se širi do samog centra Palića. U lokalima ne može ni da se sedi. Sramota da jedna turistička atrakcija tako izgleda - napisao je naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

Po Palićkom jezeru se širi vodena vegetacija, što je pozitivna pojavaIz JP "Palić-Ludaš" odgovaraju da čuvarska i stručna služba preduzeća redovno obilaze i kontrolišu teren svih pet zaštićenih područja kojima upravljaju, a među njima i Park prirode "Palić" sa Ribarskim područjem "Palić", te da slika koju je sugrađanin zatekao nije pomor ribe, već širenje drezge, odnosno vodene vegetacije.

- Radi se o vrsti češljastog mresnjaka (Potamogeton pectinatus) koja je trenutno dominantna vrsta vodenih makrofita u jezeru Palić, koja možda daje izgled zapuštenosti, ali to je zapravo pozitivna pojava što se tiče zdravlja i biodiverziteta ekosistema IV sektora jezera Palić - navode iz nadležnog preduzeća.

Po Palićkom jezeru se širi vodena vegetacija, što je pozitivna pojavaKada je u pitanju pomor ribe, iz JP "Palić -Ludaš" navode da je do sada veći pomor zabeležen samo 9. juna, kada je izvađeno manje od 100 kilograma uginulih babuški koje su se zakačile u drezgu, na potezu od Veslačkog kluba do parkinga pored Muškog štranda.

- Pored toga, evidentirana su pojedinačna uginuća, ali svega 5-10 komada riba, uglavnom babuški (srebrnog karasa), što je u trenutnim vremenskim uslovima visoke temperature vazduha i vode, manjka kiseonika u vodi u jutarnjim časovima, skoro svakodnevna pojava u plitkim jezerima kao što je i jezero Palić - pojašnjavaju iz JP "Palić-Ludaš".

Po Palićkom jezeru se širi vodena vegetacija, što je pozitivna pojavaU slučaju pomora ribe, iz nadležnog preduća navode da se angažuju ribočuvarska služba i radnici iz organizacione jedinice "Parkovi" na sakupljanju uginulih jedinki.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 33
Pregleda: 9313

Povezana zviždaljka

Povezane teme

jezero palić

palićko jezero

jp palić ludaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.