Komentara: 6
Pregleda: 7178
Foto

„Planeta dvorište“ Olivere Balašević otvorila kulturno leto na Paliću

04.06.2021. u 12:14h
Izvor: Subotica.com
Teatarsko predstavljanje književnog prvenca Olivere Balašević „Planeta dvorište“ otvorilo je sinoć sezonu kulturnih događaja na Letnjoj pozornici na Paliću.
„Planeta dvorište“  Olivere Balašević otvorila kulturno leto na Paliću

Dobrodošlicu autorki i publici na Letnjoj pozornici poželeo je Srđan Samardžić, član Gadskog veća za privredu.

- Veliko mi je zadovoljstvo da posle duge pauze zajedno otvorimo kulturna dešavanja na Letnjoj pozornici na Paliću teatarskim predstavljanjem knjige naše drage gošće Olivere Balašević. Mnogo toga doživljenog je teško rečima opisati, ali je autorka u svom delu autentično, originalno, maštovito i iskreno rekla kako je to odrastati, a sačuvati devojčicu u sebi  - rekao je Samardžić.

„Planeta dvorište“  Olivere Balašević otvorila kulturno leto na PalićuU pravom vojvođanskom duhu, punom blagosti i  reči I događaja koji su mnogima poznati, autorka je u svom delu sačuvala a Subotičanima predstavila dirljivo sećanje na majku i odrastanje u Zrenjaninu, u dvorištu kraj Begeja.

- Kao neko ko je pre 52 godine dolazio u Suboticu uskom prugom, popularnim ’ćirom’, to znači da ima puno toga da vam priča. Svoju decu sam već  ’udavila’ i nekoliko hiljada čitalaca na sve četiri strane sveta gde je ova moja knjiga putovala u proteklih godinu dana, kad ja nisam mogla, kad ni vi niste mogli. Dobro veče Subotico – poručila je subotičkoj publici Olivera Balašević. - Postoje gradovi koji su sedište neke opštine, koji imaju puno raskrsnica sa semaforima i kružnim tokovima i broje na desetine hiljada stanovnika, ali postoje i oni gradovi koji su opevani u romansama, koji su upisani u biografije poznatih pisaca, sportista, pevača. Znate vi o čemu ja govorim, znate ali mislite da nije lepo da to vi sami kažete. A, to je tako 'bački'. Zato je došla jedna odrasla devojčica iz Banata da vam to naglas kaže. Iz jednog sličnog takvog grada u ravnici po broju stanovnika, iz Zrenjanina, a različitog taman koliko se i razlikuju Banat i Bačka. Sto je ulica u Subotici kao i u Zrenjaninu. I na hiljade kuća u njima i oko svake kuće dvorište. 'Planeta dvorište', čitav jedan svet jedne ovdašnje devojčice i nekog tamošnjeg dečaka. O tome sam želela večeras nešto da vam ispričam, ali možda neću ni morati. Možda je pametnije da ovu priču sačuvam za nekog ko je odrastao na betonu, u nekoj zgradi na četvrtom ili sedmom spratu, ni ne znajući da je ostao zauvek zakinut za svoju 'Planetu dvorište”.

„Planeta dvorište“  Olivere Balašević otvorila kulturno leto na PalićuJednoipočasovno putovanje u neko drugo vreme, kada je manjkalo svega sem ljubavi, poštovanja I dobrote, mnoge je vratilo u sopstveno detinjstvo. Posebno emotivan i za autorku i za publiku bio je kratak video u kome se pojavljuje nedavno preminuli, veliki Đorđe Balašević. Kao i mnogo puta do sada, on je svojoj voljenoj, uz čardaš, otpevao pesmu pod prozorom, što je izazvalo lavinu emocija.

Za kraj, uz gromoglasan aplauz sa otvorene scene, Srđan Samardžić i Miloš Nikolić, direktor Narodnog pozorišta Subotica., uručili su cveće autorki i zahvalili joj se na izuzetnom nastupu.

Olivera Balašević je zatim potpisivala i posvećivala knjige posetiocima koji su sinoć imali priliku da uživaju u jednoj autentično ispričanoj priči, kao uvod u ono što očekuje buduće čitaoce knjige "Planeta dvorište".

„Planeta dvorište“  Olivere Balašević otvorila kulturno leto na PalićuTeatarsko predstavljanje knjige omogućili su Grad Subotica i Narodno pozorište Subotica.

Izvor: Subotica.com
Teatarsko predstavljanje knjige “Planeta dvorište” Olivere Balašević Teatarsko predstavljanje knjige “Planeta dvorište” Olivere Balašević Teatarsko predstavljanje knjige “Planeta dvorište” Olivere Balašević Teatarsko predstavljanje knjige “Planeta dvorište” Olivere Balašević Teatarsko predstavljanje knjige “Planeta dvorište” Olivere Balašević Teatarsko predstavljanje knjige “Planeta dvorište” Olivere Balašević Teatarsko predstavljanje knjige “Planeta dvorište” Olivere Balašević Teatarsko predstavljanje knjige “Planeta dvorište” Olivere Balašević
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 7178

Povezana vest

Povezane teme

promocija knjige

letnja pozornica

olivera balašević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.