Komentara: 15
Pregleda: 7375

Plaćaju parking i u svom dvorištu

12.10.2012. u 17:01h
Izvor: Politika Online
„Parking“ povećao cene, ali i svoje prihode proširenjem na prostor između stambenih zgrada
Plaćaju parking i u svom dvorištu

Javno preduzeće „Parking“ i građani vode, moglo bi se reći, stalnu borbu u kojoj gradska komunalna kuća uglavnom uspeva da „pobedi“ građane na neočekivanim mestima. Iako je bilo očekivano da se povećaju cene parkiranja za 3,5 odsto, „Parking“ je svoje prihode uvećao više od ovog procenta tako što je deo mesta iz jeftinije druge „preveo“ u skuplju „prvu“ zonu, ali i proširio broj parking mesta u gradu.

Nedavno uvođenje naplate parkiranja u Cara Lazara u centru grada sigurno je bilo očekivano, jer je to preduzeće i uložilo u formiranje parking zone u ovoj ulici. Stanare na Trgu Jakaba i Komora dočekalo je iznenađenje nakon što je i zeleni pojas između trotoara i pločnika pretvoren u mesto za parkiranje. Na automobilima su zatekli obaveštenje da dvorišni deo između stambenih zgrada iza Mlečne pijace, od 8. oktobra, postaje prostor na kome će se naplaćivati parking.

To praktično znači da građani više ne mogu kolima doći do svojih zgrada i stanova, ali ni ispred garaža ukoliko za to ne plate 29,47 dinara za sat parkiranja. Reč je o uzanom dvorištu između zgrada, neosvetljenom i neuređenom u koje „Parking“ ništa nije uložio osim što je stavio tablu sa upozorenjem da se ovde plaća parking. Naravno, ovakvom merom izazvali su veliko nezadovoljstvo stanara koji su počeli da potpisuju peticiju i da se oglašavaju na internetu povodom nepravde koja im je naneta. Na primer, da jedna porodica ne može da dobije više od jedne povlašćene parking karte, na koju podstanari i nemaju pravo iako imaju ugovor o zakupu.

Međutim, ovaj problem stanara na pomenutom trgu ponovo je aktuelizovao pitanje kako su uređeni parkinzi u gradu i da li je dovoljno samo imati javnu površinu pa je proglasiti parkingom. U strogom centru grada u ulici Age Mamužića parkingom se smatra i neuređeni prostor između drveća, parking se naplaćuje i u Harambašićevoj ulici gde takođe nisu ni iscrtana, ni uređena parking mesta, ili recimo u ulici Šandora Petefija, gde je u parking pretvorena površina ispred kuća. U više navrata na internet-sajtovima građani su se žalili i zbog nečistoće na parkinzima.

U „Parkingu“ kažu da oni parkirališta uređuju u skladu sa važećim odlukama i propisima, te da se formiranje površina radi u skladu sa Planom detaljne regulacije. Dužnost tog javnog preduzeća je da održava ovaj javni prostor, naplaćuje nadoknadu za njegovo korišćenje i gradi nove parkinge. Takođe tvrde da je dovoljno da postoji vertikalna signalizacija da se zna da je reč o parking prostoru.

– Stanari na Trgu Jakaba i Komora još od marta 2010. godine tražili su da se tu uvede naplata parkinga, kako bi se na tom prostoru regulisao problem stanara, zbog toga što im prostor zauzimaju posetioci Mlečne pijace. Građanima su predočeni uslovi korišćenja ovog parkinga i pogodnosti koje dobijaju korišćenjem povlašćenih karata – tvrdi za „Politiku“ Milorad Slijepčević, direktor „Parkinga“.

A. Isakov

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 7375

Povezane vesti

Povezana zviždaljka

Povezane teme

jkp parking subotica

Milorad Slijepčević

plaćanje parkinga subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.