Komentara: 4
Pregleda: 4904
Foto

Pitanje naftnih bušotina na Paliću još bez jasnog odgovora

05.06.2020. u 18:47h
Izvor: Subotica.com
Pitanje naftnih bušotina na Paliću još bez jasnog odgovora

I posle okruglog stola nazvanog „Naftne bušotine na Paliću", koji je okupio brojne eminentne govornike,  nije pronađen način za rešavanje problema meštana Ludoške ulice. Dok nevladin sektor iznosi argumente o štetnosti iskopavanja i drugih radnji o kojima javnost nije bila blagovremeno obaveštena, predstavnici državnih institucija i Nafte industrije Srbije tvrde da je ispoštovana sva zakonska procedura koja je prethodila ovom poslu.

Pitanje naftnih bušotina na Paliću još bez jasnog odgovora- Stavovi su nepomirljivi! Lokalna samouprava za ovaj posao nije nadležna a videli smo da se pridržavala slova zakona i da ne može ništra da uradi, dok NIS insistira da sve čini po zakonu i da posledice koje se dešavaju nisi posledica njihovog lošeg rada – kaže Zvezdan Kalmar, koordinator Centra za ekologiju i održivi. – Ovo je veliko istražno područje i ako dobije dozvolu za eksplotaciju svaka izgradnja biće onemogućena. Imaćemo situaciju da u dragecenoj turističkoj zoni Palića, građani neće moći da neometano koriste svoju imovinu. Pokušaćemo da pomognemo građanima da se uvede neka vanredna mera da se zaustave istražne radnje, koje mogu da se pretvore u eksplotaciju za koje će morati da se rade procene uticaja. Verujem da u tom trenutku to neće moći da prođe.

Predstavnici lokalne samouprave kažu da projekti iz oblasti energetike i rudarstva, kao i istražnih bušenja i eksploatacionih polja, nisu u njihovoj nadležnosti, te da je krajem prošle godine do gradske Službe za zaštitu životne sredine stigla jedino informacija da je nadležni pokrajinski sekretarijat sprovodio istražni postupak na Paliću. To je stavljeno na javni uvid, međutim, ta dokumentacija se odnosila na studiju za neko od budućih eksploatacionih polja bez konkretnih informacija na kojim parcelama će se radnja vršiti.

Pitanje naftnih bušotina na Paliću još bez jasnog odgovora- Mi kao organ lokalne samouprave koji radi procenu uticaja na životnu sredinu  redovno stavljamo obaveštenja na sajtu grada i to na jezicima koji su u službenoj upotrebi u sredstvima javnog informisanja. Konkretno ovaj projekat, kao i drugi iz oblasti energetike i rudarstva, nisu u nadležnosti lokalne smaouprave, te mi nisnmo ti koji određuju da li je potrebna procena uticaja ili daje saglasnost – objašnjava Žika Reh, šef gradske službe za zaštitu životne sredine. - U ovom konkretnom slučaju, sve je u nadležnosti Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. Jedna njihova studija je bila kod nas na javnom uvidu, to smo organizovali u oktobru prošle godine, i to je bilo samo tehnički uvid u dokumentaciju. Za sve ostalo, odobrenje i komisiju, nadležan je pokrajinski sekretarijat.

Pitanje naftnih bušotina na Paliću još bez jasnog odgovora

U kompaniji Naftna industrija Srbije kažu da za bušenje bušotina u okolini Ludoške ulice poseduje sve potrebne dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa.

- Kompanija korisit savremenu opremu koja je potpuno bezbedna, kako po zdravlje ljudi, tako i po životnu sreidnu i poštuje sve domaće i evropske ekološke standarde u procesu istraživanja i proizvodnje nafte i gasa – navodi se u saopštenju NIS-a. – Kompanija poštuje sve bezbednosne procedure i maksimalno se trudi da u toku izvođenja radova minimalno remeti svakodnevni život i rad meštana. Dugoročno gledano, u planu je nastavak aktivnosti na izradi noviš bušotina  u 2021. godini i izrada zakonom definisane projektno-tehničke dokumentacije neophodne za izgradnju infrastrukture čijom izgradnjom će s esmanjiti broj cisterni, kamiona i ostale mehanizacije. Sve eventualne štete koje izazove svojim aktivnostima na terenu, kompanija će snositi u potpunosti.

Prava meštana Ludoške ulice, koji svakodnevno žive uz nesnosnu buku i prašinu, braniće advokat Sreten Đorđević, koji tvrdi da je ugroženo osnovno ljudsko pravo na normalan život.

Pitanje naftnih bušotina na Paliću još bez jasnog odgovora- Očigledno je da građani koji su ugroženi nisu bili obavešteni o aktivnostima koje su počele tokom vanrednog stanja.  Onu su pre svega pogođeni zagađenjem bukom i vibracijama, koje su toliko agresivne da se ljudi pitaju da li uopšte više mogu tu da žive – predočava advokat. – Ovo  pitanje ljudskih prava, prava na nesmetano korišćenje sopstvene imovine i zaštitu zdravlja, a buka je jedan od primarnih zagađivača i njene posledice mogu biti strašne. Dokazaćemo da su ta prava ugrožena, da je  njihov ostanak na tom području doveden pod znak pitanja , ali sam sigurna da u pregovorima sa operaterom neću izdejstvovati ništa. Nadam se da ćemo adekvatno braniit ove ljude i ako treba njihova prava zaštiti u Strazburu.

Izvor: Subotica.com
Оkrugli sto "Naftne bušotine na Paliću" Оkrugli sto "Naftne bušotine na Paliću" Оkrugli sto "Naftne bušotine na Paliću" Оkrugli sto "Naftne bušotine na Paliću" Оkrugli sto "Naftne bušotine na Paliću" Оkrugli sto "Naftne bušotine na Paliću" Оkrugli sto "Naftne bušotine na Paliću" Оkrugli sto "Naftne bušotine na Paliću"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 4904

Povezane vesti

Povezane teme

nevladina organizacija cekor

nis naftagas

žika reh

eksploatacija gasa i nafte

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.