Komentara: 31
Pregleda: 12885
Video
Foto

Iskopavanje nafte noćna mora za žitelje Ludoške ulice

05.05.2020. u 10:46h
Izvor: Subotica.com
Više od mesec i po dana život stanovnika Ludoške ulice na Paliću nije ni nalik onom na kakav su navikli. Ne samo zbog vanrednog stanja i epidemije virusa, već i zbog iskopavanja nafte koja se vrše u njihovom komšiluku.
Iskopavanje nafte noćna mora za žitelje Ludoške ulice

Kroz mirnu i tihu Ludošku ulicu na obodu Palića, od 22. marta dnevno prođe na desetine kamiona. Po rečima stanara ulice, niko ih nije obavestio o namerama da na komšijskoj njivi, tik preko puta njihovih kuća, počinje da se radi bušotina. O tome su saznali tek kada su radnici Naftne industrije Srbije počeli radove na premeravanju parcele.

- Zamolili smo ih da bušotinu premeste na drugi kraj njive, koja je prilično dugačka i prostire se do auto-puta. Nisu pristali na to i od tada se naš život promenio iz korena - priča nam Zoltan Miković. - Inženjeri i radnici su se pojavili 22. marta, a već sutradan veliki kamioni koji su prevozili radne mašine, kranove, bagere, guseničare... Nismo mogli da verujemo šta se dešava.

Iskopavanje nafte noćna mora za žitelje Ludoške ulice

Iskopavanje nafte noćna mora za žitelje Ludoške ulice

Po njegovim rečima, najpre je urađen uvodni put do bušotine, počelo je iskopavanje zemljišta...

- Više stotina kamiona je prolazilo u tom periodu, jedan za drugim, nekada je i deset kamiona natovarenih kamenom i betonom čekalo u redu - dalje će Zoltan. - Da li možete da zamislite kolika je to buka i prašina ispred naših kuća? Zakonom dozvoljena buka unutar zgrade je 35 decibela danju i 30 noću, a ja sam jednom prilikom izmerio 70 unutra zgrade u sobi sa zatvorenim prozorima. Cela kuća je vibrirala. Kako su mi objasnili, to je veoma kompleksan posao koji, kad se završi, sve će se odneti odavde. Ne znam ko je uopšte dozvolio tako nešto u blizini stambenih objekata.

Iskopavanje nafte noćna mora za žitelje Ludoške ulice

Buka, prašina, dim od dizel agregata, izlivanje ulja i nafte na putu postali su deo svakodnevice.

- Deca ustaju u toku noći jer se zatresla kuća, kad smo izašli napolje, pola sata iza ponoći, vidimo kran i neke mašine koje su prale ono što su tokom dana izlili. Ovde više nije mesto za odrastanje naše dece, iako nas uveravaju da će ovo prestati kada sve bude završeno - dodaje Zoltan, otac troje dece. - Radi se i tokom policijskog časa, vikendom kada smo svi zatvoreni u kućama. Popucali plafon je najmanji problem, to ćemo zagletovati, ali za decu ovo više nije.

Baš zbog dece mnogi su se odlučili da žive u ovoj ulici, kako bi ona živela u što mirnijim i zdravijim uslovima.

- Pre 17 godina smo ovde došli da bi živeli u zdravoj sredini, u blizini zaštićene ekološke zone, a sada nam kamioni prolaze i danju i noću. Deca ne smeju na ulicu, prašina svuda... Nema druge nego da odemo odavde - kaže Andrija Ružumberski, otac četvoro dece.

Iskopavanje nafte noćna mora za žitelje Ludoške ulice

Iskopavanje nafte noćna mora za žitelje Ludoške ulice

U kompaniji NIS su nam rekli da za bušenje bušotina na teritoriji Palića i za navedene radove poseduju sve potrebne dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa.

- Kompanija koristi savremenu opremu koja je potpuno bezbedna, kako po zdravlje ljudi, tako i po životnu sredinu i poštuje sve domaće i evropske ekološke standarde - kažu u NIS-u. - Svi radovi na bušotinama se izvode na osnovu rudarskih projekata koji su usklađeni sa važećim zakonima Republike Srbije, što je uvek preduslov za početak izvođenja rudarskih radova.

Iskopavanje nafte noćna mora za žitelje Ludoške ulice

Takođe, kako se navodi, NIS poštuje sve bezbednosne procedure i maksimalno se trudi da u toku izvođenja radova minimalno remeti svakodnevni život i rad meštana.

- NIS kao društveno odgovorna kompanija pre početka svojih aktivnosti reguliše imovinsko pravne odnose sa vlasnicima parcela na kojima izvodi radove. Sve eventualne štete koje izazove svojim aktivnostima na terenu, kompanija će snositi u potpunosti. Takođe, kompanija je uvek otvorena za razgovor sa meštanima navedenog područja  - poručuju u NIS-u.

Izvor: Subotica.com
Razgovor povodom bušenja nafte u Ludoškoj ulici Razgovor povodom bušenja nafte u Ludoškoj ulici Razgovor povodom bušenja nafte u Ludoškoj ulici Razgovor povodom bušenja nafte u Ludoškoj ulici Razgovor povodom bušenja nafte u Ludoškoj ulici Razgovor povodom bušenja nafte u Ludoškoj ulici Razgovor povodom bušenja nafte u Ludoškoj ulici Razgovor povodom bušenja nafte u Ludoškoj ulici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 31
Pregleda: 12885

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.