• Pregleda: 4017

PGS sumnja u tačnost „impresivnih“ rezultata navedenih u izveštaju gradske vlasti

Pokret građanske Subotice održao je konferenciju za medije kod Plave fontane, na kojoj je reagujući na izveštaj gradonačelnika o rezultatima rada aktuelne skupštinske većine u prethodne dve godine, izrazio sumnju u tačnost „impresivnih“ rezultata navedenih u izveštaju, uz opasku da ih građani ne osećaju.
Foto: Pokret građanske Subotice
PGS sumnja u tačnost „impresivnih“ rezultata navedenih u izveštaju gradske vlasti

Predsednik Pokreta građanske Subotice, Jene Maglai, ocenio je pozitivnim što se posle dve godine iščekivanja, gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, oglasio i podneo izveštaj o svom radu, ali i izneo tvrdnju da je realnost drugačija od onoga što je navedeno, te da postoji zastoj u realizaciji strateških projekata. Prema njegovim rečima, projekat izgradnje Narodnog pozorišta  u zastoju je već dve godine.

- Navodno će krajem ove godine biti nastavljena izgradnja Narodnog pozorišta, koje će graditi kruševačka firma. Gde  je subotička firma koja je taj posao do sada kvalitetno i efikasno realizovala? Najavljivanje završetka radova 2020. godine  spada u domen naučne fantastike, kao otvaranje zgrade „Beograda na vodi“  bez infrasturkture i upotrebne dozvole – istakao je Maglai.

Da se „tapka u mestu i nazaduje“, po Maglaiu se vidi i kod plana za unapređenje ekološkog stanja jezera Palić, za koji tvrdi da je zbog katastrofalnog pristupa došlo do pogoršanja kvaliteta vode, kao i da za tri godine nije povučen ni jedan evro na osnovu Sporazuma sa nemačkom KFW bankom.

Za projekat turističkog razvoja Palića, Maglai kaže da je nepromišljena improvizacija.

- Subotica ima master plan turističkog razvoja Palića, koji je usvojila Skupština grada i to obavezujući dokumenat. Na najkvalitetnijoj lokaciji predviđena je izgradnja hotelskog kompleksa sa spa – medical sadržajima, a ne akva park. Zašto se menja plan koji je obavezujući? Dosadašnja iskustva pokazuju da su akva parkovi nerentabilne investicije, Petroland je na izdisaju, država će biti gazda tog projekta a država je loš gazda  i to će se finansirati budžetskim sredstvima umesto da nam Palić donosi prihode. Nismo još videli projekat ekološke opravdanosti investicije - rekao Maglai i izrazio sumnju i u opravdanost najavljenog projekta na prostoru Prve kasarne.

Zamenik predsednika odborničke grupe Pokreta  građanske Subotice,  Miroslav Milojević, govorio je o političkom aspektu vlasti skupštinske većine, te je izneo stav da  na političkoj sceni  vlada partokratija. Zloupotreba političkog uticaja od strane SNS i SVM sada je, prema Milojevićevim rečima, potpuno ogoljena i svepristuna, a naročito prilikom zapošljavanja.

- Subotica je postala robinja partijskog zapošljavanja. Partokratija u Subotici stvara paralelni sistem u kome se opšti interes podređuje interesima SNS i SVM. Nepotizam je svepristuan i potpuno ogoljen. To se više i ne skriva, jer je nemoguće od građana sakriti takve činjenice - kazao je Milojević, uz opasku da je zbog takve politike na delu urušavanje Gradske uprave. - Najsposobniji i najbolji kadrovi podnose ostavke i napuštaju Gradsku upravu, jer ne vide svoju perspektivu pod ovakvom nestručnom i nekompetentnom vlašću. Drastično umanjenje plata zaposlenima  dovelo je do efekta, da deo stručne i kvalitetne radne snage u administraciji grada napušta svoja radna mesta.

Govoreći o stanju u kulturnim institucijama grada, članica Pokreta, Žužana Kalmar, rekla je da se ne poštuju kulturne vrednosti, institucije, umetnici i radnici u kulturi od kada je koalicija SNS i SVM na vlasti.

- Od osnovnih principa na kojima je zasnovana kulturna politika, prema  Strategiji razvoja kulture Republike Srbije,  u poslednje vreme ništa nismo videli.  A što smo videli, jeste nedovoljno finansiranje kulturnih institucija i svih onih kulturnih programa, koji nisu nacionalnog karaktera. Videli smo stranački motivisane odluke, koje ne uzimaju u obzir kvalitet rada, kompetentnost, profesionalnost, a mnogo puta ni stručnu spremu. Lokalna vlast menja uslove konkursa, menja statute institucija da bi na odabrana mesta stavila svoje poslušne kadrove. Mislim, da ako u jednom gradu kulturne institucije nisu nezavisne, nisu slobodne, i bar malo autonomne, to čini neoprostive štete za grad, za savremenu umetnost i za kulturu uopšte - poručila je Kalmar.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

26
Овца за шишање Odgovori
Рециклажа

Не може се скрити
Баш тако је реко
За две ће боље бити
Све мед и млеко.

Кад прођоше пет
А несрећа већа
Појави се опет
Да лажно обећа.

Народу ће прићи
Обећати све
Напредак ће стићи
За годину-две.

То ме чуди
из овога чабра-стања
Једино што нуди
Рециклажу обећања!
Pero
Decko tebi nije dobro
zolika Odgovori
U istoriji grada Subotice za vek,vekova gora vlast mislim da se nece naci.
Sasa
Ti znas nesto o istoriji
Ptica trkacica Odgovori
Magloviti,nismo ni za tvojih 20 godina osetili neki boljitak. Cak sta sve nam je bilo gore i gore...
Djura mutavi Odgovori
6.2.2 Zona Zlatni krug 2 – indoor & outdoor water fun
6.2.2.1 Zeleni zabavni park (Z2-1)
6.2.2.2 Water fun centar – kompleks bazena (Z2-2); kabine, svlačionice, paviljoni (Z2-3) i punktovi hrane i pića (Z2-4)
Water fun centar bi trebalo razviti na osnovu konkretnog projekta; mogući vodeni sadržaji i atrakcije su sledeći: Bazeni za decu – manji i veći uzrast:  Dečiji bazen sa prskalicama, malim toboganima i manje vodene atrakcije;  Bazen za srednje uzraste sa toboganima, kišnim tuševima i vodenim atrakcijama (vodena peĉurka, slapovi i sl.);  Laguna bazen sa veštaĉkim talasima. Bazeni za odrasle – moguće varijante:  Bazen za plivanje – razmotriti mogućnost / isplativost izgradnje olimpijskog bazena;  Bazeni sa masaţnim gejzirima, masaţnim leţaljkama i sl.;  Bazen za uzvodno plivanje (protiv strujanja vode).
Water fun centar imaće otvorene prostore i zatvorene prostore. Zatvoreni i otvoreni deo water fun centra dimenzionisati na osnovu ukupnog smeštajnog kapaciteta Palića kao i na osnovu potencijalne posete građana Subotice i okoline.
Zeleni park:  Zelene zatravljene površine;  Deĉije igralište – sprave za penjanje, tobogani, klackalice, itd. sa prilagoĊenom podlogom (tartan);  Šetnice sa klupama;  Fontana;  Ostala urbana galanterija i infrastruktura – usklaĊeno sa lidom i promenadom.

Kopirano iz Master plana. Ko ne veruje neka ode i proveri dokument. Deo gde pise i nacrtano je na Muskom strandu je veliki za kopiranje ovde. Usvojeno za vreme Maglaija.
jaca Odgovori
Maglai traže te ovi iz Državne revizorske da te pitaju nešto oko isplata plata.
Vesko Odgovori
Ovi nisu dobri, ali ni Ti nisi nista bolji.ne mislim na PGS. koji bi mozda i podrzao, ako ne bude boljih opcija.
Mićko
Tako sam i ja mislio. Ali kratko. Jedan njihov uvaženi odbornik, profesionalac, za koga je narod glasao, viđamo ga tokom sednica gradske skupštine, uhvaćen je u prodavnici u krađi 10-tak kesica šlaga u prahu, skrivenih u pojasu pantalona. U svom "silnom" trudu za našu dobrobit, naređao je sebi nekoliko "ja tebi - ti meni" diploma, možda već i doktorat,...

Ali, nije on bitan.

Oni za koje bi trebalo glasati, koji će zaslužiti da se izađe na biralište, čini se da su još u obdaništu.

Eto ti malo istine, druže Vesko. Ne radujem se što je širim dalje.
Kilian Odgovori
Kako je lepo pocrneo gospodin Milojević. Od 2020. će moći i na paliću da se sunča i kupa u Akvaparku. Živim za trenutak da ga vidimo jedno leto u bazenu [*...*]
Nebojsa Odgovori
Ponavljaju mantre kao pokvarene ploče. Spomenuo Tolminsku, kao eto nešto. A to što je pola y kraka završeno i otvoreno zа saobraćaj, to nema veze. I nikako mi nije jasno kako je moguće Petrolend koji je napravljen u selu prakticno, porediti sa akvaparkom koji ce biti jedini takav objekat u krugu od 50 km i koji ce biti prvi izbor za bar 300 hiljada ljudi? Mislim, Jeneu uvek ostaje taj Moroholom ako bas ne preferira kupanje u Akvaparku koji je izgradio neko bolji od njega.
Kilian
A zaboravio si reflektore na stadionu, a novi teren i nova atletska staza na tom stadionu, a klimatizacija Hale sportova, a koliko je terena sportskih obnovljeno po gradu? A to sto je SU trans kupio vise autobusa za ove dve godine nego za prethodnih deset? Itd itd... Koliko su se nadjubrili u ovoj vesti, nadam se da je Jene sacuvao nesto od onog wc papira da mogu da se obrisu kad se kamere ugase!
Karoling Odgovori
Šta je sa nezakonito isplaćenim zaradama za vreme njegovog mandata? Milioni dinara gradskog budžeta koji su pronevereni? Neracionalno trošenje gradskih para? Kada bude odgovorio na ova pitanja i šta je on konkretno uradio za vreme njegovog mandata neka onda krene sa pljuvanjem tudjeg rada a dotle da se sakrije u mišiju rupu!
Nevernik Odgovori
Subotica je od boga kažnjen grad sa ovakvom opozicijom.
Istina Odgovori
Milojeviću, kakav je osećaj kada preko noći skineš kokardu i od tvrdog desničara pređeš kod Jencike koji je svojevremeno cinkario Kasi sve one koji nisu znali da pričaju mađarski a rade u Gradskoj upravi i javnim institucijama...!?
Ptičurina Odgovori
Jencika i njegove političke gluposti! Ovakvi šarlatani su bruka Subotice i zlo kakve grad nije imao do sada!
Istorija pamti Odgovori
Milojeviću da li ste vi to kod sebe stvorili kompleks niže vrednosti jer vas je gospodin Laban u prošlosti potukao na svim političkim nivoima?
saša
Ma kompleksi 100% od onog momenta kada ga je sadašnhi gradonačelnik makao sa čelne funkcije u DSS\u.
Pajo Odgovori
Много је воде прошло Дунавом за време твог царевања, али мало резултата, а пуно злодела која ми грађани памтимо.
Realan, (Anti)sistem Odgovori
Sve su to ista go*na, samo glume da nisu. I to loše. Pozdrav sa druge strane grane, daleko od države banane.
Jovo
Jesi pospremao danas tamo za 3 eura na sat
Gradjanin Odgovori
Botovski imbecili i retardi ne sramotite se pričom o konvertitstvu i ideološko-političkim a i nacionalnim transformacijama!
Istina
Istina očigledno veoma boli gospodina Milojevića.
PS. Ajd u 500 evra da Milojević i dalje čuva kokardu u ormaru za slučaj da ga Jencika odbaci ako ne nauči anyanyelv...
limun
Eh da je samo političko konvertitstvo problem! A šta ćemo sa istorijom saradnje sa zemunskim klanom? I onda takvi da drže drugima lekcije, a ogrezli u malverzacijama i nepočinstvima.
limun Odgovori
Maglai kao po običaju prodaje maglu :) Praćka se u plićaku pokušava da ugrabi neki politički poen, ne da ne može da dođe do izražaja od SNS, nego ni od SVM. Pomiri se prihvati realnost i putuj igumane. Priče o partijskim zapošljavanjima, i sl. pa to nije ništa novo toga je bilo još od vremena SFRJ pa na ovamo, a možda i ranije. Svaka vlast je ostavila po nekog čoveka iza sebe na funkciji. A da se na radi i da se ne vidi boljitak... radi se i vidi se da se nešto radi, a o neradu još uvek stoje spomenici nedovršenih projekata npr. zatvoreni bazen u dudovoj šumi i sl.
CNN Prishtina Odgovori
Uskoro novi insajder u nastavcima!Tema opšte poznata......Nov materijal.....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.