Komentara: 26
Pregleda: 4760

PGS sumnja u tačnost „impresivnih“ rezultata navedenih u izveštaju gradske vlasti

20.07.2018. u 19:32h
Izvor: Subotica.com
Pokret građanske Subotice održao je konferenciju za medije kod Plave fontane, na kojoj je reagujući na izveštaj gradonačelnika o rezultatima rada aktuelne skupštinske većine u prethodne dve godine, izrazio sumnju u tačnost „impresivnih“ rezultata navedenih u izveštaju, uz opasku da ih građani ne osećaju.
PGS sumnja u tačnost „impresivnih“ rezultata navedenih u izveštaju gradske vlasti

Predsednik Pokreta građanske Subotice, Jene Maglai, ocenio je pozitivnim što se posle dve godine iščekivanja, gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, oglasio i podneo izveštaj o svom radu, ali i izneo tvrdnju da je realnost drugačija od onoga što je navedeno, te da postoji zastoj u realizaciji strateških projekata. Prema njegovim rečima, projekat izgradnje Narodnog pozorišta  u zastoju je već dve godine.

- Navodno će krajem ove godine biti nastavljena izgradnja Narodnog pozorišta, koje će graditi kruševačka firma. Gde  je subotička firma koja je taj posao do sada kvalitetno i efikasno realizovala? Najavljivanje završetka radova 2020. godine  spada u domen naučne fantastike, kao otvaranje zgrade „Beograda na vodi“  bez infrasturkture i upotrebne dozvole – istakao je Maglai.

Da se „tapka u mestu i nazaduje“, po Maglaiu se vidi i kod plana za unapređenje ekološkog stanja jezera Palić, za koji tvrdi da je zbog katastrofalnog pristupa došlo do pogoršanja kvaliteta vode, kao i da za tri godine nije povučen ni jedan evro na osnovu Sporazuma sa nemačkom KFW bankom.

Za projekat turističkog razvoja Palića, Maglai kaže da je nepromišljena improvizacija.

- Subotica ima master plan turističkog razvoja Palića, koji je usvojila Skupština grada i to obavezujući dokumenat. Na najkvalitetnijoj lokaciji predviđena je izgradnja hotelskog kompleksa sa spa – medical sadržajima, a ne akva park. Zašto se menja plan koji je obavezujući? Dosadašnja iskustva pokazuju da su akva parkovi nerentabilne investicije, Petroland je na izdisaju, država će biti gazda tog projekta a država je loš gazda  i to će se finansirati budžetskim sredstvima umesto da nam Palić donosi prihode. Nismo još videli projekat ekološke opravdanosti investicije - rekao Maglai i izrazio sumnju i u opravdanost najavljenog projekta na prostoru Prve kasarne.

PGS sumnja u tačnost „impresivnih“ rezultata navedenih u izveštaju gradske vlasti

Zamenik predsednika odborničke grupe Pokreta  građanske Subotice,  Miroslav Milojević, govorio je o političkom aspektu vlasti skupštinske većine, te je izneo stav da  na političkoj sceni  vlada partokratija. Zloupotreba političkog uticaja od strane SNS i SVM sada je, prema Milojevićevim rečima, potpuno ogoljena i svepristuna, a naročito prilikom zapošljavanja.

- Subotica je postala robinja partijskog zapošljavanja. Partokratija u Subotici stvara paralelni sistem u kome se opšti interes podređuje interesima SNS i SVM. Nepotizam je svepristuan i potpuno ogoljen. To se više i ne skriva, jer je nemoguće od građana sakriti takve činjenice - kazao je Milojević, uz opasku da je zbog takve politike na delu urušavanje Gradske uprave. - Najsposobniji i najbolji kadrovi podnose ostavke i napuštaju Gradsku upravu, jer ne vide svoju perspektivu pod ovakvom nestručnom i nekompetentnom vlašću. Drastično umanjenje plata zaposlenima  dovelo je do efekta, da deo stručne i kvalitetne radne snage u administraciji grada napušta svoja radna mesta.

Govoreći o stanju u kulturnim institucijama grada, članica Pokreta, Žužana Kalmar, rekla je da se ne poštuju kulturne vrednosti, institucije, umetnici i radnici u kulturi od kada je koalicija SNS i SVM na vlasti.

PGS sumnja u tačnost „impresivnih“ rezultata navedenih u izveštaju gradske vlasti

- Od osnovnih principa na kojima je zasnovana kulturna politika, prema  Strategiji razvoja kulture Republike Srbije,  u poslednje vreme ništa nismo videli.  A što smo videli, jeste nedovoljno finansiranje kulturnih institucija i svih onih kulturnih programa, koji nisu nacionalnog karaktera. Videli smo stranački motivisane odluke, koje ne uzimaju u obzir kvalitet rada, kompetentnost, profesionalnost, a mnogo puta ni stručnu spremu. Lokalna vlast menja uslove konkursa, menja statute institucija da bi na odabrana mesta stavila svoje poslušne kadrove. Mislim, da ako u jednom gradu kulturne institucije nisu nezavisne, nisu slobodne, i bar malo autonomne, to čini neoprostive štete za grad, za savremenu umetnost i za kulturu uopšte - poručila je Kalmar.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 4760
Povezane teme

jene maglai

miroslav milojević

pokret građanske subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.