Komentara: 132
Pregleda: 14822
Video
Foto

Dve godine gradske vlasti

12.07.2018. u 16:25h
Izvor: Subotica.com
Dve godine gradske vlasti

Gradonačelnik Bogdan Laban izneo je danas na konferenciji za medije rezime dvogodišnjeg rada aktuelne gradske vlasti. Minule dve godine obeležila su intenzivna ulaganja u Suboticu i Palić, otvaranje novih fabrika i realizacija davno započetih projekata.

Dve godine gradske vlasti

- Pre onoga što je urađeno od juna 2016. do juna 2018. godine moram da podsetim da smo dolaskom na vlast na računu budžeta grada zatekli svega 16 miliona, a obaveze su iznosile više od 269 miliona dinara. Zatečena je obaveza vraćanja pozajmljenih sredstava iz Trezora grada u visini od 100 miliona dinara, obaveza javnog duga grada po osnovu uzetih kredita od 143 miliona kod poslovnih banaka u zemlji, kao i 6.1 miliona evra prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Zatečene su preuzete obaveze prema Ministarstvu odbrane za kupovinu kasarne „Kosta Nađ“ i Doma vojske od 6.1 milion evra, sa rokom otplate od pet godina – podsetio je gradonačelnik. - Pozajmica sa Konsolidovanog računa trezora grada Subotice u visini od 100 miliona dinara vraćena je u trezor. Obaveze grada po osnovu javnog duga, odnosno kredita, servisirane su u rokovima dospeća. U 2017. godini nastavilo se sa sprovođenjem mera štednje i racionalizacije shodno predlozima Vlade RS, a tokom ove godine obaveze se izvršavaju isključivo na teret tekućih prihoda.

Dve godine gradske vlasti

Prioriteti gradske vlasti bili su očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta, rad na razvoju komunalne i saobraćajne infrastrukture, briga o našim najstarijim sugrađanima i podrška projektima koji će stvoriti uslove da mladi, obrazovani Subotičani koji su trenutno bez posla u bliskoj budućnosti nađu zaposlenje i ostanu u svom rodnom gradu. Posebno mesto zauzima Palić, kao turistička destinacija u koju će se u narednom periodu ulagati, ali ne samo za turiste nego i za sve naše sugrađane.

- Svih 12 JP i JKP subotičkih preduzeća svoje obaveze izmiruje u propisanim rokovima. U 2017. godini oko 650 miliona dinara utrošeno je za subvencije lokalnim javnim preduzećima i to 382.3 miliona dinara za sufinansiranje nabavke autobusa JP „Subotica trans“, sa 390.3 miliona dinara finansirano je JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje je finansirano sredstvima grada za troškove održavanja gradskih puteva i pružnih prelaza. JKP “Vodovod i kanalizacija“ je obezbedio sredstva za investiciona ulaganja u vodovodnu i kanalizacionu mrežu, pa je grad sredstvima budžeta učestvovao sa 5.9 miliona dinara, a u odnosu na 2016. godinu, subvencije su umanjene za JKP“Čistoća i zelenilo“ za 19.4 miliona dinara, jer je postiglo pozitivne poslovne rezultate – predočio je Laban.

Dve godine gradske vlasti

U Slobodnoj zoni i Privrednoj zoni radi oko 6.000 radnika,  za 800 do 1000 radnika više nego pre godinu i po dana. Izgrađen je Carinski terminal, za koji je Vlada Srbije opredelila 50 miliona dinara. Od 2016.godine Subotica se nalazi u spoljnotrgovinskom suficitu od 7 do 10 odsto.

Početkom marta 2017. godine, u Privrednoj zoni „Mali Bajmok”, otvoren je novi pogon kompanije za proizvodnju delova za auto-industriju „Kontinental, juna iste godine otvoren je „Ametek“, a italijanska kompanija „Ondaplast“ otvorila je fabriku „Plastikcam East“ DOO.

- Za petu fazu radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta u 2016. godini ukupno je obezbeđeno 185 miliona dinara. Za šestu fazu radova, Ministarstvo kulture i informisanja i Uprava za kapitalna ulaganja obezbedili su 62 miliona dinara, a za sedmu fazu su obezbeđena sredstva u iznosu od 229.608.680,46 (111 miliona dinara iz republičkog, 112 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta, a ostatak iz budžeta grad Subotice). Za 8-1 fazu obezbeđena su sredstva u iznosu od 370.736.589,13 (166,9 miliona dinara iz republičkog, 166,9 milona dinara iz pokrajinskog budžeta, a ostatak od 36.936.589,00 dinara iz budžeta Grada Subotice). Uskoro očekujemo potpisivanje ugovora sa izvođačem radova i verujemo da će radovi biti brzo nastavljeni – najavio je gradonačelnik. - Posle višegodišnjeg zastoja, početkom novembra 2016. godine, nastavljeni su radovi na izgradnji obilaznice oko Subotice, takozvanog „Ipsilon” kraka. Krajem marta 2017. godine je za saobraćaj otvorena prva deonica „Ipsilon kraka“ u dužini od jednog kilometra, od petlje „Subotica jug“ do ukrštanja sa Bikovačkim putem. Takođe, krajem avgusta 2017. godine otvorena je deonica duga pet kilometara od Somborskog do Bačkotopolskog puta. U toku su radovi na deonici od Bikovačkog do Bačkotopolskog puta, koji bi prema planu trebalo da budu završeni do kraja godine.

Dve godine gradske vlasti

Po gradonačelnikovim rečima, u periodu od decembra 2016. do decembra 2017. godine, u infrastrukturno opremanje Palića i objekte uloženo je oko 130 miliona dinara.

- Naredni period rezervisan je za razvijanje banjskog turizma izgradnjom savremenog spa i centra za opuštanje. Uskoro očekujemo raspisivanje javne nabavke za prvu fazu izgradnjevredna 320 miliona dinara, dok će druga stajati više od 600 miliona. Vidljiv je pomak u realizaciji projekta vezanog za zaštitu biodiverziteta jezera Palić i Ludaš a 17. novembra 2017. godine potpisan je sporazum o finansiranju sa nemačkom „KfW“ bankom, za donaciju od 6,5 miliona evra – naglasio je gradonačelnik. - Ulagano je u Letnju pozornicu, Termalni bazen, Veliki park, Termalni bazen, mol kod Muškog štranda...

Značajna sredstva budžeta otišla su na unapređenje komunalne infrastrukture – izgradnju vodovodne mreže, asfaltiranje kolovoza i sportskih terena, uređenje pružnog prelaza... Značajna su i  ulaganja u sport, obrazovanje, zdravstvo, sa posebni akcentom na otvaranje angio-sale u Opštoj bolnici, koja je spasila na desetine života.

Izvor: Subotica.com
Dvogodišnji izveštaj gradonačelnika Dvogodišnji izveštaj gradonačelnika Dvogodišnji izveštaj gradonačelnika Dvogodišnji izveštaj gradonačelnika Dvogodišnji izveštaj gradonačelnika Dvogodišnji izveštaj gradonačelnika Dvogodišnji izveštaj gradonačelnika Dvogodišnji izveštaj gradonačelnika
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 132
Pregleda: 14822
Povezane teme

gradonačelnik Subotice

bogdan laban

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.