Komentara: 81
Pregleda: 34458

Peticija protiv bolesne devojčice

29.02.2016. u 10:16h > 13:44
Izvor: Subotica.com
Učenice petog razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“ putem grupe na viberu tražile da se pokrene peticija da se njihova školska drugarica Gala Savić, teško i neizlečivo bolesna, izbaci iz škole.
Peticija protiv bolesne devojčice

Devojčice su u prepisci na viberu predlagale da se Gala Savić, inače obolela od bulozne epidermolize, poznatije kao „deca leptiri“, neizlečive bolesti kože, izbaci iz škole jer ne žele više da budu u njenoj blizini.

- U protekle četiri godine nije bilo nikakvih problema, svi su se lepo družili, a sve je počelo pre šest meseci, kada sam tražila da se deca ne sele iz kabineta u kabinet na nastavu, već da imaju časove u jednoj učionici jer je to za Galu problem – priča devojčicina majka Đorđija Aksentijević.

Devojčice su Galu počele da izopštavaju, šikaniraju, verbalno maltretiraju, nisu želele da se slikaju pored nje...   

- Mogu slobodno reći da su je maltretirale bez razloga, jer te devojčice nikakvu primedbu na ponašanje mog deteta nisu imale, niti da je svadljiva, konfliktna, tužibaba ili tako nešto, sem da je bolesna, da ne vole da vide zavoje i da njene kreme specifično mirišu – dodaje majka. - Za nju je škola postala noćna mora. Obraćala sam se školi, ali oni očigledno nisu želeli da vide težinu problema. Ne želim ništa, samo da moje dete ima normalan školski dan, da ako je već opterećena bolešću ne trpi i neku društvenu osudu, za koju nije kriva.

Gala boluje od bolesti koja je u narodu poznata kao „deca leptiri“, usled koje se koža ljušti i pri najmanjem dodiru stvaraju se rane. I pored stalnih bolova koje trpi, devojčica je odličan đak, ređa diplome sa brojnih takmičenja, a minulog vikenda na gradskom takmičenju iz matematike osvojila je drugo mesto.

- Gala je od rođenja bolesna, svesna je svog stanja, navikla je na razne poglede i komentare, ali ju je ovo jako pogodilo. Važno mi je da ona shvati da nije sramota što je bolesna, već da je sramotno sve ono što joj se dešava – jasna je Đorđija.

Peticija protiv bolesne devojčice

U OŠ „Ivan Goran Kovačić“ kažu da su reagovali čim su dobili saznanja šta se dešava i da najoštrije osuđuju potez nekoliko devojčica.

- Odeljenje je do četvrtog razreda dobro funkcionisalo, a kada smo u petom razredu primetili da se nešto dešava odmah smo reagovali i održali radionicu „U tuđoj koži“ - kaže direktor škole Nenad Mirkov. - Međutim, onda smo saznali za ovu prepisku, napravili slike i imamo materijalni dokaz za to. Predlagale su je dve devojčice, ali je ostali učesnici nisu podržali. Odmah smo sazvali roditeljski sastanak, na kome su roditelji jednoglasno osudili taj čin. Škola vodi postupak protiv te dve devojčice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 81
Pregleda: 34458

Povezana vest

Povezane teme

psihičko nasilje

Oš Ivan Goran Kovačić

vršnjačko nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.