• Pregleda: 15082

Bolesnoj devojčici drugari pripremaju predstavu za povratak u školu

Bolesnoj devojčici drugari pripremaju predstavu za povratak u školu

„Detaljno sam upoznat sa problemom i mogu reći da je škola potpuno adekvatno postupila u slučaju učenice Gale Savić“ izjavio je pokrajinski sekretar za obrazovanje, Mihalj Njilaš koji je danas posetio Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ kako bi se upoznao sa okolnostima slučaja, koji je već nekoliko dana prisutan u medijima i na društvenim mrežama. Prilikom susreta sa direktorom ove škole, Njilaš je pohvalio reagovanje nadležnih, te radioničarski rad koji je organizovan za đake u oktobru.

- Mislim da je to bilo na vreme primećeno i da je radionica u oktobru odlično urađena, te da je razred nakon toga funkcionisao. Nažalost, ipak do pojedinačnih slučajeva neadekvatnog ponašanja i nedostatka empatije je došlo i tu je sad neophodno „gasiti požar“. Ja mislim da je i u ovom slučaju škola nije zatajila. Bitno je da su preduzete i određene disciplinske mere za dalji ishod. Sada je neophodno aktivno raditi u tom odeljenju, uključiti i roditelje i ja mislim da će se situacija rešiti - kaže Njilaš.

Direktor Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, Nenad Mirkov je rekao da je škola postupila u skladu sa Protokolom o zaštiti učenika od nasilja i zanemarivanja, te da će biti nastavljen rad na prevenciji ovakvih slučajeva, ali da je za to neophodna saradnja roditelja.

- Mi smo i u ovom slučaju zaključili da je saradnja roditelja ključan faktor pa ćemo se i u narednom periodu potruditi da kada uočimo ponašanje koje nije adektvatno reagujemo preventivno-rekao je Mirkov naglasivši da će odgovorni učenici biti sankcionisani - Po tom protokolu kada se desi ovakav slučaj vaspitni rad i proces traje, uključuje relevantne institucije i roditelje, bez njih mi ne možemo da izreknemo kaznu. Uz njihovo učešće radi se procena rizika i sankcionišu se učesnici.

Mirkov je dodao da učenici ovog odeljenja sa bivšim učiteljem pripremaju predstavu, kojom žele maloj Gali da ukažu na to koliko im ona znači , kao i da joj nakon izostanka zbog povreda zadobijenih usled pada, olakšaju ponovni dolazak u školu.

Pokrajinski sekretar je izjavio da se iz ovog slučaja moraju izvući pouke, te će na predstojećem konkursu prioritet imati projekti obrazovnih ustanova i i civilnih organizacija vezani za vršnjačko nasilje.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
štaraditebre Odgovori
Simptomatično je da se oglašava pokrajinski sekretar koji ovde nema nekih posebnih nadležnosti, a ne oglašava se prosvetna inspekcija ni prosvetni savetnici, koji imaju nadležnosti.
kojot Odgovori
Totalno licemerno,sad ce kao naterati decu da postuju malu Galu... Nema nista od toga devojcica ce i dalje ispastati zbog necijih gresaka...
Neko ko moli da se čuje i dr… Odgovori
Pozdrav za jedini pravi ne cenzurisani sajt.
Da li ce gospođa mama da javno pohvali Galino odeljenje i da prizna šta sve njeno dete od prvog razreda a nema veze sa bolešću moze da radi i ima privilegije u odnosu na zdravu decu i naravno da se i ona na neki nacin revanšira toj ničim krivoj deci koja sada trpe sramotu izvine ???? Molim za objavu hvala
Iky Odgovori
Sve najbolje svoj dečici i jedna lepa ruka pomirenja i zagrljaj!! * Tako i treba...
ffilozoff Odgovori
Mama,mama...
Licimur Odgovori
Kao pokrajinski sekretar za obrazovanje Njilas nije ni pokusao da" gasi pozar" po pitanju predavaca na svim nivoima obrazovanja od osnovnog pa do univerzitetskog koji su bez diploma. Ali se sasvim iznenada pojavio ovde da izrazi svoju zabrinutost. Pitanje za gospon Njilasa : Da li bi ste se ovako isto zalozili i hitro reagovali i da je u pitanju dete od siromasnih i ne uticajnih roditelja?
Darko Odgovori
@Neko ko moli da se čuje i dr strana price Verovatno je i tvoje dete jedno od tih koje maltretira drugu decu, stidi se i sramoti.
jana Odgovori
nako ko moli da se cule...... Dali je to gospodja mama devojcice iz razreda?kako bih se ona ponasala da ima takav problem ?Sta bih ona radila da i njeno dete bude kao sva ostala ,dali ta majka zeli da se i prema njenom detetu ophode kao i prema svima isto,dali bih joj bilo lakse ?ili mora sama da se bori medju decom koja imaju samo 10 ili11 god ?bas sam se zapitala dali je to organizacija samo dece ili imaju pomoc nekoga malo starijeg .Sramota je za skolu sto je do ovoga doslo jer verovatno ne traje jedan ili dva dana sve to i da razredni staresina nista nije uradio ,a dali je i direktorovo dete u tome razredu?
lep gest Odgovori
Neke komentare stvarno ne razumem. Kao prvo devojcica je bolesna i njena majka se bori za nju sto je prirodno, a normalno je da se i nastavnici drugacije ophode s njom nego sa zdravom decom.A za decu iz skole pohvala sto ce joj pripremiti lep docek!
Riply Odgovori
Treba edukovati tu decu i ukazati im na počinjene greške. To što se organizuje predstava za Galu jeste lep čin ali da li je potreban i efektan, vreme će pokazati. Ubiranje političkih poena je glavno zanimanje današnjih kadrova u javnim preduzećima i osatlim državnim organima pa me ne čudi prisustvo dotičnog gospodina u ulozi pokrajinskog sekretara za obrazovanje. Mišljenja sam da treba pogledati fiskulturne sale, oronule kabinete i sanitarne čvorove u pojedinim školama. Sanacijom tih objekata može "ubrati" koji poen. No, podrška za Galu u daljem razvoju i životu u ovom našem, čudnom i stranom okruženju.
stankot Odgovori
Slažem sa kojotom da je ovo totalno licemerno,pogotovo što se oglašava pokrajinski sekretar,koji bolje da radi svoj posao ,a ovo su trebali da urade direktor škole i ostali zaposlenici škole.
Da majka nije objavila ovo u medijima,ne bi se ništa pokretalo i radilo po tom pitanju.
Osim toga,pitam se šta će deci od 10-11 godina fejsbuk nalog na kome oni iznose razne loše primedbe i pozive na mržnju prema nekome,a svedoci smo ne jednog samoubistva dece zbog statusa na fejsbuku.
Možda bi trebalo da se zabrani maloletnim licima otvaranje fejsbuk naloga bez nadzora roditelja,pa bi onda znali da li je neko mišljene ustvari i mišljenje rotitelja tog deteta
stormwatch Odgovori
Spremaju joj PREDSTAVU!?!!!??! Ko da nije imala dovoljno surovu i realnu predstavu koju su joj priredile te dve male (autocenzura) i (autocenzura). Ljudi, vi niste normalni!
Lazarus1Long Odgovori
[*...*]. Pitam se da majka nije na položaju gde jeste i da zbog istog nema konekcije koje ima da li bi ista frka bila i za dete čiji su roditelji, pa slobodno mogu reći, nebitni.

Nasilje u školama će postojiati sve dok je društvo ovakvo kakvo jeste ! Pa ljudi moji nije to samo naislje u školama, nasilje je i na ulicama gde mladi i deca najlakše uče sve najgore o ponašanju počevši od svojih roditelja pa do običnih prolaznika.
vll Odgovori
Poznajem mamu taj ko govori da treba da se zahvali netreba cela skola i ceo razred trebaju da joj se ozvine pogotovo nastavnici znali su ali su cutali o tome i videli su da to nece na dobro da izadje i oni su neki prosvetni radnici i psiholozi mislim da skola i ucenici nece kaznom postici ukorom nista i dalje ce biti takvi slazem se da vaspitanje nosis od roditelja ali ako su bili takva deca prema gali onda kakvi su roditelji tih ucenika prema njima i dajte pogledate tog direktora nema on pojma skinite ga
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.