Komentara: 4
Pregleda: 3016

Performans "Arhitektura, da li se to pleše" u centru grada

09.09.2013. u 15:07h
Izvor: RTV Yueco
Sinoć je u gradu održan dugo planirani performans “Arhitektura da li se to pleše” autorkinje, buduće doktorke arhitekture Renate Balzam. On je imao za cilj da istraži i istakne potencijale različitih prostornih ambijenata Subotice kroz igru svetlima, kao i igru plesača.
Performans "Arhitektura, da li se to pleše" u centru grada

Performans je prihvaćen i finansiran čak i od strane Ministarstva omladine i sporta, ali su ga podržali i Grad Subotica, kao i kancelarija za mlade grada Subotica. Odavno se nije desilo da jedan ovakav projekat okupi veliki broj Subotičana koji su se u masi kretali zajedno sa plesačima, od Željezničke stanice, sve do centra grada, zaustavljajući se usput na nekoliko odabranih mesta.

Ceo performans krenuo je tiho i maltene neprimetno. Iako možda mnogima nije bilo jasno o čemu se tačno radi u ovom umetničkom nastupu, svakako da je on zaintrigirao masu koja je pratila plesače od tačke do tačke, gde su izvođene određene koreografije. I što su plesači više igrali, masa je bila sve brojnija. Ono što je interesantno za ovaj performans jeste to što se većina toga odvijala u neverovatnoj tišini, iako je na malom prostoru boravilo više od 100 ljudi. Plesni nastup završen je u centru grada. Plesači i masa se razlišla, a centar je ponovo ostao pust, kao što je u većini slučajeva.

Posmatranju ovog, može se reći, čudnog performansa prisustvovali su i oni koji su ga podržali kao ideju.

Cilj projekta je bio ogranizacija višemedijskog kulturnog događaja u obliku performansa ljudi i grada značajnog za očuvanje identiteta arhitektonskog nasleđa i razvoja kulturnog života omladine Subotice. Po rečima svih koji su učestvovali, kao i same autorke, on je ostvaren, bar na pola sata.

Izvor: RTV Yueco
Projekat "Arhitektura, da li se to pleše?" Projekat "Arhitektura, da li se to pleše?" Projekat "Arhitektura, da li se to pleše?" Projekat "Arhitektura, da li se to pleše?" Projekat "Arhitektura, da li se to pleše?" Projekat "Arhitektura, da li se to pleše?" Projekat "Arhitektura, da li se to pleše?" Projekat "Arhitektura, da li se to pleše?"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3016

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.