Komentara: 1
Pregleda: 1786

Da li je moguće zaplesati na taktove arhitekture?

09.07.2014. u 03:04h
Izvor: Subotica.com
Plesni preformans “Arhitektura, da li se to pleše?" zamišljen kao višemedijski kulturno-umetnički događaj, posvećen mladima i svim građanima Subotice, održan je septembra meseca 2013. godine. Osnovni zadatak ovog projekta bio je da istraži i istakne potencijale različitih prostornih ambijenata Subotice. Ukrštajući dve discipline - arhitekturu i ples i ispitujući uticaj umetničkih akcija na vizuelnu percepciju prostora u kojima su događaji izvedeni.
Da li je moguće zaplesati na taktove arhitekture?

Projekat je deo istraživanja na postdiplomskim studijama arhitekte Renate Balzam, koja je svoje zamisli pretočila u umetničko istraživanje grada, što je uspešno realizovano uz ogromnu pomoć tima formiranog oko projekta – koreografa Maše Lukić, plesača, glumaca, volontera i ostalih učesnika. Sam višemedijski događaj podržali su Ministarstvo za sport i omladinu, Asocijacija za razvoj opštine Bačka Topola, Grad Subotica, Kancelarija za mlade Grada Subotice, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, Politehnička škola, Creative Studio iz Subotice i Udruženje građana SobaZaUmetnost, koji su svi zajedno verovali u ideju da se identitet i arhitektura grada može menjati manjim ili većim umetničkim akcijama.

Plesni performans se odvijao na šest arhitektonski i istorijski značajnih lokacija, s idejom da se svima ukaže na potencijal tih prostora, arhitekturu ovog magičnog grada i umetnost koja može i mora izmeniti izgled grada – bez rušenja. Ovaj događaj promenio je doživljaj prostora i utisak o njemu, on je postao sceničan i dramatičniji. Ples, slika i zvuk oplemenili su i udahnuli novi život manje ili više zaboravljenim lokacijama. Na ovaj način zaokružen je višemesečni istraživački rad sa učenicima srednje Politehničke škole iz Subotice, omladincima, umetnicima i zaljubljenicima u pokret, ali to zapravo nije bio kraj ovog projekta.

Da li je moguće zaplesati na taktove arhitekture?

Gotovo godinu dana nakon realizovanog višemedijskog događaja koji je pokrenuo “ustaljeni” centar Subotice završeni su film i publikacija pod nazivom „Iz drugog ugla: Arhitektura, da li se to pleše?" koji svedoče o velikom radu tima projekta “Arhitektura, da li se to pleše?”. Rezultati istraživanja, ali i sam događaj, prikazani su u publikaciji koja je nastala pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Prezentacija u obliku video i štampanog materijala ima za cilj da prikaže nekoliko različitih uglova posmatranja na umetnost u javnom prostoru, kao i podsticanje stvaranja pogodne polazne platforme za razvoj ovakvog umetničkog delovanja u razvijanju koncepta kreativnih industrija.

Da li je moguće zaplesati na taktove arhitekture?

Obzirom da se projekat „Iz drugog ugla: Arhitektura, da li se to pleše?“ bazira na ideji da je arhitektura uvek i svuda, u gradu, prostorima, objektima, ljudima, svetlu, zvuku i svako od nas ima mogućnost da je doživi i razume na drugačiji način, plesači i učesnici u ovom projektu imaće mogućnost da pokažu svoje viđenje i svoj UGAO i vezu sa prostorima Subotice, ali i da na taj način pruže posmatračima događaj koji će im promeniti doživljaj grada i ovih prostora i objekata.

Za učesnike i prijatelje projekta, 15. jula, biće organizovano prikazivanje filma i razgovor o projektu na jednoj od lokacija u Subotici dok će blog našeg udruženja “SobaZaUmetnost” tokom celog leta objavljivati sve značajne informacije.

Izvor: Subotica.com
Projekat "Arhitektura, da li se to pleše?" Projekat "Arhitektura, da li se to pleše?" Projekat "Arhitektura, da li se to pleše?" Projekat "Arhitektura, da li se to pleše?" Projekat "Arhitektura, da li se to pleše?" Projekat "Arhitektura, da li se to pleše?" Projekat "Arhitektura, da li se to pleše?" Projekat "Arhitektura, da li se to pleše?"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1786

Povezane vesti

Povezane teme

arhitektura

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.