Komentara: 8
Pregleda: 2660
Foto

Pegave hijene Sofi i Zuri, nove stanovnice Zoo vrta

12.03.2024. u 12:52h
Izvor: Subotica.com
Zoološki vrt na Paliću odnedavno je bogatiji za dve ženke pegavih hijena koje su stigle iz susedne Mađarske.
Pegave hijene Sofi i Zuri, nove stanovnice Zoo vrta

Desetogodišnja Sofi i četrnaestogodišnja Zuri iz Jasberenja su dovedene kako bi pravile društvo mužjaku Mociju koji je star 21 godinu.

- U naš Zoo vrt su stigle 22. februara i od tada se nalaze u ispustu za hijene, a budući da nisu želele da uđu u unutrašnji prostor, posetioci su odmah imali priliku da ih vide. Prilagođavanje protiče dobro i do sada nije bilo nikakvih problema - ističe Jelena Toljagić iz Zoološkog vrta na Paliću - Mužjak Moci se nalazi u zasebnom delu ispusta za hijene, a spojićemo ih onda kada se ženke prilagode na novi životni prostor i kada se međusobno upoznaju. Za sada je cilj da se oni naviknu jedni na druge, a vreme će pokazati hoće li doći do parenja.

Pegave hijene Sofi i Zuri, nove stanovnice Zoo vrtaInače, pegave hijene su afričke životinje koje su široko rasprostranjene po tom kontinentu i samim tim nisu ugrožena vrsta.

- U čoporima hijena vlada matrijarhat i to pre svega zbog zaštite mladunaca. Mladunci su tamne boje pri rođenju, a dlaka im vremeno posvetli i tada dobijaju i te pege po kojima su prepoznatljive - dodaje Toljagić - Ono što je za sve hijene karakteristično, jeste taj njihov specifični "smeh" koji je svima dobro poznat, pre svega, iz crtanih filmova. Međutim, taj "smeh" one ispuštaju kada se osećaju ugroženo i uplašeno i kada traže pomoć od drugih jedinki iz čopora. Svakako, imaju i druge vidove komunikacije, poput različitih vrsta zavijanja.

Pegave hijene Sofi i Zuri, nove stanovnice Zoo vrta

Izvor: Subotica.com
Hijene u Zoo vrtu na Paliću Hijene u Zoo vrtu na Paliću Hijene u Zoo vrtu na Paliću Hijene u Zoo vrtu na Paliću Hijene u Zoo vrtu na Paliću Hijene u Zoo vrtu na Paliću Hijene u Zoo vrtu na Paliću Hijene u Zoo vrtu na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 8
Pregleda: 2660
Povezane teme

ZOO vrt Palić

zoološki vrt na paliću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.