Komentara: 14
Pregleda: 2089
Foto

Pastor: Građani slobodno da se izjasne o nacionalnoj i verskoj pripadnosti

30.09.2022. u 15:52h
Izvor: Subotica.com
Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor pozvao je građane da slobodno odgovore na pitanja o nacionaloj i verskoj pripadnosti na predstojećem popisu stanovništva. Podsetio je da se prava vezuju za procenat jedne nacionalne zajednice na određenoj teritoriji.
Pastor: Građani slobodno da se izjasne o nacionalnoj i verskoj pripadnosti

Sa aspekta manjinske politike izuzetno su značajna pitanja koja se tiču nacionalne i verske pripadnosti, kao i pitanja u vezi sa maternjim jezikom i državljanstvom naglasio je Pastor.

Osnovni pristup, kada je u pitanju državljanstvo, jeste da su Mađari koji žive ovde državljani Republike Srbije. Međutim, apsolutno je normalno da neko ko poseduje dva državljanstva to i kaže, jer zbog toga niko ne može imati nikakve negativne posledice. Značajno je i pitanje koje se tiče nacionalne pripadnosti. Mislim da je to manji problem kod Mađara, a veći kod pripadnika nekih drugih manjinskih zajednica, da se ljudi libe, odnosno da negiraju pripadnost svojoj nacionalnoj zajednici. Ovom prilikom šaljem poruke ohrabrenja svima da se izjasne o nacionalnoj pripadnosti, jer zbog toga niko u Srbiji ne može imati nikakve negativne posledice - poručio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor i podsetio da se prava vezuju upravo za postotak pripadnika nacionalne zajednice na određenoj teritoriji.

Pastor: Građani slobodno da se izjasne o nacionalnoj i verskoj pripadnostiLider SVM-a je podsetio da su popisivači ovlašćena lica, te pozvao građane da ih tako i tretiraju.

Molim sve građane da prime popisivače, da budu otvoreni i da sarađuju sa njima, jer oni nastupaju na bazi zakonskog ovlašćenja. U popisu će učestvovati i takozvani asistenti, a njihova funkcija je da prebrode eventualne probleme u vezi sa nepoznavanjem jezika od strane ispitanika. Ovo je veoma važno za manjinske zajednice. Mi smo nominovali 100 takvih asistenata, koji će i učestvovati u procesu na teritoriji Vojvodine - objasnio je Pastor. 

Pastor: Građani slobodno da se izjasne o nacionalnoj i verskoj pripadnosti

Pastor je ocenio da je predstojeći popis stanovništva najznačajniji društveni događaj  koji će obeležiti naredni mesec.

Podaci koji se dobiju na popisu predstavljaju bazu za kreiranje određenih politika, od državnog do lokalnog nivoa. Ovi podaci su izuzetno značajni za planiranje privrednog razvoja, zbog otkrivanja i korekcije određenih problema u društvu, a korisni su i u nauno-istraživačke svrhe - zaključio je Pastor.

Pastor: Građani slobodno da se izjasne o nacionalnoj i verskoj pripadnosti

Izvor: Subotica.com
Konferencija za medije SVM povodom predstojećeg popisa stanovništva Konferencija za medije SVM povodom predstojećeg popisa stanovništva Konferencija za medije SVM povodom predstojećeg popisa stanovništva Konferencija za medije SVM povodom predstojećeg popisa stanovništva Konferencija za medije SVM povodom predstojećeg popisa stanovništva Konferencija za medije SVM povodom predstojećeg popisa stanovništva Konferencija za medije SVM povodom predstojećeg popisa stanovništva Konferencija za medije SVM povodom predstojećeg popisa stanovništva
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 2089
Povezane teme

ištvan pastor

savez vojvođanskih mađara

popis stanovništva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.