Komentara: 55
Pregleda: 10552

Parastos caru Jovanu Nenadu

26.07.2013. u 16:27h
Izvor: RTV City
Obeležavajući godišnjicu smrti Cara Jovana Nenada, nakon parastosa koji je služio otac Dragan Stokin, vence na spomenik na glavnom gradskom trgu položili su predstavnici Ravnice srpske, Treće Srbije, SNS i predstavnici bunjevačke nacionalne manjine.
Parastos caru Jovanu Nenadu

„Ovim mi želimo da izrazimo svoj pijetet prema ličnosti Cara Jovana Nenada koji je bio realna i značajna istorijska ličnost a ne neka marginalna i negativna ličnost kako su to mnogi u prošlosti hteli da predstave. Želimo da, kroz ovakve aktivnosti, javnosti Subotice približimo njegovu važnost i da velike godišnjice koje nas čekaju 2017. i 2027. kada se slavi 490. i 500. godišnjica od njegove smrti, dočekamo onako dostojno kako su to naši preci uradili 1927. kada je podignut ovaj spomenik, kada su bile organizovane velike aktivnosti i kada je princ Pavle Karađorđević bio ovde kod nas u Subotici.“ - izjavio je Sava Stambolić iz UG „Ravnica srpska“

Stambolić ocenjuje da je odnos javnosti prema Caru Jovanu Nenadu negativan, što je posledica neznanja. Čak ni turistički vodiči u Subotici zainteresovanim turistima ne daju prave informacije što dodatno podgreva oprečna mišljenja o ovoj istorijskoj ličnosti. Stambolić dodaje da su i politički razlozi uzrokovali da predstavnici pojedinih stranaka Cara Jovana Nenada tretiraju kao razbojnika.

„U budućnosti ćemo svakako težiti da uključimo na zvaničan način gradske predstavnike i da organizujemo određene manifestacije oko ovog datuma.“ - dodao je Stambolić

Jovan Nenad Crni je nakon Mohačke bitke 1526. u situaciji opšteg nadiranja Turaka i propasti Ugarske države, stvorio slovensku državu koja je obuhvatala Bačku, deo Srema i veliki deo Banata. Ovim je začeta ideja o slovenskoj državi na teritoriji današnje Vojvodine jer su se slovenski stanovnici ovih teritorija rado priključili vojsci Jovana Nenada. Posle proterivanja Turaka za prestonicu svoje države izabrao je Suboticu gde se i krunisao za cara. Može se smatrati uspehom što je za svoje najbliže saradnike odabrao sposobne ljude različitih veroispovesti. Iako je Turke smatrao glavnim neprijateljem, Car Jovan Nenad se uključio u međusobne borbe ugarskog plemstva pa je nakon nekoliko bitaka i sam stradao već 1527. čime je i njegova kratkotrajna država prestala da postoji.

Da o njemu vladaju oprečna mišljenja kao i da građani Subotice malo znaju o Caru Jovanu Nenadu potvrdila nam je i anketa među našim sugrađanima.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 55
Pregleda: 10552

Povezano dešavanje

Povezane teme

srpska napredna stranka

sava stambolić

ravnica srpska

sns subotica

car jovan nenad

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.