Komentara: 0
Pregleda: 2159
Foto

Palićki festival - peti dan

20.07.2017. u 18:54h
Izvor: Subotica.com
Rumunski film „Srca s ožiljcima“ Radu Jude, jedan od bisera selekcije „Paralele i sudari“, obeležio je sredinu Festivala evropskog filma na Paliću.
Palićki festival - peti dan

Film govori o ljubavi Emanuela i pacijentkinje iz senatorijuma i pokušajima ostalih pacijenata da žive punim plućima, iako im tela iz časa u čas klonu.

- Bolest ljudskih tela je ovde metafora za bolest celog društva i kome živimo – objasnila je na današnjoj konferenciji za medije Dana Voicu, koja u filmu tumači majku. - Te stvari su naizgled razdvojene, ali katastrofa iznutra neminovno dovodi do katastrofe spolja. Tokom snimanja filma u Rumuniji je bio veliki požar u kome je poginulo 60 mladih ljudi i svo vreme dok smo radili mi smo mislili na tu patnju. Često smo i plakali. Možda zato se ta emocija tako snažno oseća u filmu.

U ovom rumunskom ostvarenju inače glavnu žensku ulogu tumači Ivana Mladenović, mlada režiserka, rodom iz Kladova, koja se prvi put okušala u glumačkom pozivu.

Palićki festival - peti dan

- Ivana od prve do poslednje scene izgleda prosto zapanjujuće. Zaista je jako talentovana – kaže Dana Voicu.

Pored rumunskom ostvarenja, aplauze je zaslužio i mađarski film „Napolju“ Đerđa Krištofa, prikazan u istoj selekciji, koji govori o traganju Agoštona, sredovečnog muškarca, za boljim životom, ali i samim sobom.

- U neku ruku Agošton je i pobednik i gubitnik, ali na kraju pronalazi način i hepi end je – kaže reditelj Krištof.

Palićki festival - peti dan

Izvor: Subotica.com
24. FEF - Peta press konferencija 24. FEF - Peta press konferencija 24. FEF - Peta press konferencija 24. FEF - Peta press konferencija 24. FEF - Peta press konferencija 24. FEF - Peta press konferencija 24. FEF - Peta press konferencija 24. FEF - Peta press konferencija
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2159
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.