Komentara: 12
Pregleda: 5056

Palić "izvlači" ovogodišnju turističku sezonu

03.09.2020. u 15:49h
Izvor: Subotica.com
Uprkos drastičnom padu turističkog prometa na našoj destinaciji, uzrokovanog pandemijom virusa kovid-19, čini se da će Palić uspeti da "izvuče" ovogodišnju turističku sezonu, budući da je broj noćenja u julu porastao za 18 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, te da je trenutno traženiji od Subotice, što nije bio slučaj u poslednjih deset godina, kažu iz Turističke organizacije grada Subotice.
Palić "izvlači" ovogodišnju turističku sezonu

Nakon prošlogodišnje rekordne turističke sezone, Subotica i Palić su 2020. godinu započeli uspešno, jer je u januaru i februaru zabeležen skok od 25 odsto u broju dolazaka i noćenja na obe destinacije, ali je nakon pojave prvog slučaja zaraze virusom kovid-19 i proglašenja epidemije u našoj zemlji, turizam utihnuo. Kako objašnjava Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije, tokom vanrednog stanja gotovo da nije bilo turističkog prometa, a sezona je počela krajem maja, da bi se stabilizovala tokom juna.

- Ako pogledamo podatke za prvih sedam meseci zbirno, Palić u dolascima beleži pad od 35 odsto, a Subotica oko 60 odsto, dok u noćenjima Palić beleži pad od 17 odsto, a Subotica oko 45 odsto u odnosu na podatke za prošlu godinu, s tim da je Subotica u gotovo istom procentu kao Novi Sad, Beograd, Niš i druge gradske destinacije - objašnjava Medaković, dodajući da se po podacima najbolje vidi koliko je pandemija snažno pogodila turizam, ali i izmenila navike turista. - Trenutno su tražene destinacije koje nisu gradske, odnosno destinacije druge kategorije kao što su banje, planine i generalno boravak u prirodi, što je razlog slabog rezultata koji ostvaruju gradovi, kao i to što nema kongresnog turizma, konferencija i korporacijskih događaja, i sve je to uticalo na pad turizma u gradovima.

Palić "izvlači" ovogodišnju turističku sezonuIpak, turistička sezona nije u potpunosti propala, ističe nas sagovornik, predočavajući da je Palić u julu zabeležio rast od 18 odsto u broju noćenja u odnosu na isti mesec prošle godine, te da su i podaci za avgust ohrabrujući.

- Mislimo da će Palić izvući ovogodišnju letnju sezonu i trenutno je traženiji od Subotice, što nije bio slučaj u poslednjih deset godina. Još uvek nemamo zvanične podatke za avgust, ali po onome što beležimo, trebalo bi da bude bolji od jula, za septembar imamo dosta rezervacija i ako se epidemiološka situacija ne bude pogoršavala, na jesen možemo da očekujemo nastavak turističkog prometa - kaže Medaković, naglašavajući da su tome najviše doprineli vaučeri resornog Ministarstva, te da je popunjenost smeštaja koji se nalaze u ovom sistemu preko 90 odsto. - Ove godine na našoj destinaciji imamo oko 50 objekata u sistemu vaučera, od toga čak 35 na Paliću, a poređenja radi, prethodnih godina smo imali ukupno oko 10  smeštaja u sistemu vaučera. To je umnogome uticalo na porast noćenja, jer je u sistemu vaučera obavezno pet noćenja i gledajući samo prethodna dva ili tri meseca, Palić je zbog toga prosek noćenja podigao na 3,5 dana, dok je na kraju prošle godine iznosio oko 1,8 dana.

Našu destinaciju su ove godine pretežno posetili domaći turisti, koji čine preko 95 odsto od ukupnog broja gostiju, dok preostalih 5 odsto čine turisti iz regiona, najviše iz Mađarske i Hrvatske.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 5056
Povezane teme

Turizam Subotica

turizam palić

turistička organizacija subotica

turizam

aleksandar medaković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.