Komentara: 25
Pregleda: 21846

Pacijent završio u policiji, a tehničar u Hitnoj

06.03.2017. u 15:09h > 17:16
Izvor: Subotica.com
Dogodio se još jedan u nizu napada na ekipu Službe za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja. Ukazivajući pomoć pacijentu koji je bio u alkoholisanom stanju, tehničar je zadobio povrede lica, pa je prevezen u Opštu bolnicu.
Pacijent završio u policiji, a tehničar u Hitnoj

U petak, u dnevnoj smeni tokom zbrinjavanja pacijenta na javnom mestu, koji je imao povredu glave, u vozilu Službe hitne medicinske pomoći pacijent je nasrnuo na medicinskog tehničara, A.B. koji je zadobio povredu na licu, te je i sam postao pacijent. Zbog ozbiljnosti povrede A.B. je prevezen na Odeljenje za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja Opšte bolnice Subotica.

Ovakvi događaji postaju sve češći i nedopustivi su. Incident je prijavljen nadležnim organima (MUP-a) a pacijenta je nakon incidenta druga lekarska ekipa transportovala u Opštu bolnicu u pratnji policije.  Zaposleni u Službi hitne medicinske pomoći su tokom rada, izloženi očima javnosti kao i različitim, sve češće rizičnim situacijama, u kojima im se ne samo verbalno preti već i fizički zlostavlja. Ne postoje mehanizmi koji bi zaposlene zaštitio od verbalni, fizičkih i drugih pretnji koje ih dovode do životne ugroženosti. Nedopustivo je da su životno ugroženi oni, kojima je profesionalno opredeljenje da spašavaju tuđe živote - kaže dr Mihaela Budimski, portparol Doma zdravlja.

Služba za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja  je skoro svakodnevno izložena i verbalnim pretnjama, posebno preko dispečerskog centra.

- Veliki broj broj pretnji upućen je dispečerskom centru,  najčešće od strane rodbine koja čeka Službu za hitnu medicinsku pomoć. Komunikacija mora da se poboljša na oba nivoa.  Naši sugrađani moraju imati malo više strpljenja i tolerancije i potrebno je da odgovaraju na sva pitanja,  jer dispečerski centar na dnevnom nivou  primi oko 300 telefonskih poziva. Pored primanja terena, isti taj dispečer bi trebalo da vodi reanimaciju preko telefona, odnosno da pomaže u slučajevima kada su osobe iznenadno izgubile svest i tada je učešće rodbine, a i dispečera od presudnog  značaja - kaže dr Budimski.

Služba hitne medicinske pomoći proteklog meseca imala je nešto veći obim posla,  oko 900 intervencija na terenu, dok je u ambulanti Službe hitne medicinske pomoći pregledano 1250 pacijenata. Transtportne ekipe prevezle su 700 pacijenata u lokalu, a 5 pacijenata je usled akutnog infarkta miokarda iz kućnih uslova odvezeno na dalje lečenje na Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 25
Pregleda: 21846

Povezana vest

Povezane teme

hitna pomoć

hitna medicinska pomoć

napad na javnom mestu

služba hitne medicinske pomoći

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.