Komentara: 0
Pregleda: 1403

Ozimi usevi u dobrom stanju

16.01.2024. u 09:34h
Izvor: Subotica.com
Ozimi usevi su u dobrom stanju poručuju iz Poljoprivredne stručne službe i dodaju da ne treba očekivati izmrzavanje useva, čak ni uljane repice koja je zasejana početkom septembra i već krajem prošle godine je bila veoma bujna.
Ozimi usevi u dobrom stanju

Visoke temperature jesenas su prolongirale setvu pšenice koja je na pojedinim parcelama završena tek 10. novembra i sada se nalazi u fazi dva lista. Iz poljoprivredne stručne službe navode da niske temperature koje su zabeležene protekle nedelje ne bi trebalo da ostave posledice na pšenicu i ječam.

- Veći problem mogu biti ove oscilacije, jer smo imali jedan talas minusa, pa sada najavljuju znatno otopljenje, pa potom opet hladan talas pa tu može doći do buđenja vegetacije i onda dođe do stradanja lista, ali čvor bokorenja neće stradati. Neće stradati ni kompletna lisna masa kod tih kasnih gde nije formiran čvor bokorenja - objašnjava Damir Varga, direktor Poljoprivredne stručne službe i dodaje da se ne očekuje ni izmrzavanje uljane repice - Uljana repica koja je sejana početkom septembra, zbog visokih temperatura, već u decembru je bila jako bujna, ali ne bi trebalo da dođe do izmrzavanja useva pod ovom kulturom. Nemamo mi više one ekstremne zime sa temperaturama od minus 20 koje bi mogle da stvore probleme.

Ozimi usevi u dobrom stanjuZa razliku od prethodne godine, kada su subotički ratari zbog straha od suše davali prednost pšenici i ječmu nauštrb kukuruza, ove godine smo se vratili na višegodišnji prosek.

Prošle godine u subotičkom ataru pod pšenicom je bilo 25 hiljada hektara, a ove godine je ova kultura zasejana na oko 20 hiljada hektara što je višegodišnji prosek. Ječam je zasejan na 4 hiljade hektara, a uljana repica na 5 hiljada. To jeste smanjenje u odnosu na prošlu godinu koja je bila specifična, ali se uklapa u naš prosek - završava Varga.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1403
Povezane teme

poljoprivreda

damir varga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.