• Pregleda: 13568

Otvoreno Prihvatilište za beskućnike

Na adresi Gajeva 50 od danas ponovo radi Prihvatilište za beskućnike. Privremen smeštaj moći će da pronađe dvadesetak osoba „bez krova nad glavom“.
Otvoreno Prihvatilište za beskućnike

Na osnovu ugovora između Grada Subotice, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i „Karitasa“ ugroženim građanima će pored toplog smeštaja, biti obezbeđena i tri obroka, kao i sredstva za higijenu.

- Prihvatilište je opremljeno krevetima i posteljinom u saradnji sa Crvenim krstom Subotica. Prostor je ustupio Karitas, to je njihov dnevni boravak, a Centar za socijalni rad će na osnovu dokumentacije  upućivati beskućnike u Prihvatilište. Crveni krst po normativima Narodne kuhinje obezbeđuje doručak i večeru-suve obroke i kuvani obrok za ručak. Grad će kao i prethodnih godina snositi sve troškove ove usluge. U slučaju potrebe Crveni krst će dodati još koji ležaj-kaže član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite, Ilija Đukanović.

O štićenicima će svakog dana od 7 do 15 časova brinuti zaposleni Crvenog krsta, dok će do jutarnjih časova dežurati volonteri „Karitasa“. U saradnji sa Domom zdravlja, štićenicima će biti obezbeđeno i zdravstveno zbrinjavanje.

Potrebe za zbrinjavanjem ugroženih na teritoriji Grada su velike, jer prema rečima direktorke Centra za socijalni rad, Miroslave Bagavac u regionu nema licencirane prihvatne stanice.

- To je veliki problem pa moramo da ih upućujemo u licencirana prihvatilišta koja su po 100 km udaljena. Obezbeđenjem ove prihvatne stanice za incidentne situacije, kakve su niske temperature, Grad Subotica se pokazao kao odgovorna lokalna zajednica koja brine o ljudima koji nemaju i ne mogu da se smeste u toplom, tokom zimskih meseci.-kaže Bagavac i dodaje da klasičnih beskućnika ima malo, od 3 do 5 osoba- U procesnoj zaštiti trudimo se da im obezbedimo trajniji smeštaj u nekom od gerontoloških i drugih domova za stare, tako da klasičnih beskućnika nema. Ali ljudi  koji aktueno nemaju ogreva, hrane, ili se nađu u situaciji loših odnosa u porodici nađu se na ulici i nakon naše procene nalazimo način da ih obezbedimo. Za sada nam se javilo troje ljudi.

Četvrtu zimu u Prihvatilištu će provesti Tomislav Takač. Nakon što mu je izgorela kuća, Tomislav nema svoj dom te noći provodi uglavnom u napuštenim kućama.

- Došao sam da pogledam da li mogu da dobijem smeštaj, da budem u toplom. Svaka čast ovim ljudima, daju nam hranu i pomažu nas, možemo da se okupamo i sredimo ovde. Mnogo mi znači takva pomoć - kaže Takač.

Prošle godine kroz Prihvatilište, koje je u zavisnosti od vremenskih prilika radilo u tri navrata, prošla su čak 32 beskućnika. Za ovu namenu iz gradskog budžeta izvojeno je 336 hiljada dinara.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
Daddy Odgovori
Napokon nesto i za nase ljude.
panonski čamac Odgovori
Krajem Decembra ste se setili?
I da država nije u stanju da sredi ovako nešto nego zavisi od volontera?! Fuj.
Safet Odgovori
Suboticani puni mrznje po komentarima se moze zakljucit
dare
A ti Safete šta si ti? Ozlojađeno stvorenje koje ima glupi uvek isti komentar na svaku vest.,idi čoveče s milim bogom odakle si došao ako ti ovde ništa ne valja...
Dragana Odgovori
Bitno da uzbeglice imaju krov nad glavom! A nasi sugradjani moraju cekati minuse da bi se mogli ugrejati! Sramota!
Mogli Odgovori
...ste posle nove godine,ionako su migranti na prvom mestu
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.