• Pregleda: 3281

Otvoreno 10. Evropsko univerzitetsko prvenstvo u veslanju

Od 13. do 16 jula Subotica i Palić biće domaćini za 466 sportista sa 83 univerziteta iz cele Evrope koji će se takmičiti u okviru Univerzitetskog prvenstva u veslanju, desetog po redu.
Otvoreno 10. Evropsko univerzitetsko prvenstvo u veslanju

Nakon jedriličarskih i veslačkih regata međunarodnog karaktera jezero Palić još jednom je privuklo brojne sportiste, ujedno i turiste koji će tokom leta posetiti krajnji sever Bačke, kako kroz sportsko-rekreativne manifestacije, tako i kulturne.

Po završetku defilea učesnika 23 države starog kontinenta ispred Velike terase na Paliću usledila je ceremonija svečanog otvaranja kojoj su prisustvovali, između ostalih pokrajinski sekretar za sport i omladinu, predstavnik lokalne samouprave i Univerzitetskog sportskog saveza Srbije i brojni sportski radnici iz oblasti veslanja.

Pozdravnim rečima "dobrodošli u Suboticu, dobrodošli u grad sportova" član Gradskog veća zadužen za oblast sporta i omladine, Nemanja Simović, poželeo je mnogobrojnim gostima dobrodošlicu, da se prijatno osećaju u našem gradu i poželeo da sa sobom ponesu najlepše uspomene, ali i da se kroz par godina vrate u Suboticu, na Palić i upoznaju se sa mnogim drugim znamenitostima i lepotama ovog kraja Srbije.

- Spoj sporta i turizma je idelana stvar, mi ćemo za ovih nekoliko dana ostvariti preko 2.000 noćenja, praktično smo napunili sve smeštajne kapacitete, uključujući Dom učenika i Studentski centar u Subotici. Želimo u kontinuitetu da organizujemo manifestacije na obali jezera, posle jedriličarske i veslačke regate, pre par dana smo imali "igre bez granica", evo opet smo domaćin jednog velikog evropskog takmičenja. Pored sporta tu su i kulturna dešavanja, za vikend počinje naš tradicionalni filmi festival i sugerisali smo gostima da ostanu još koji dan i uživaju na Paliću i svom sadržaju koji se pruža. Na Paliću tokom godine održavamo 42 manifestacije, a želja nam je da taj broj iz godine u godinu uvećavamo. - ističe Simović

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Vladimir Batez, zahvalio se svima koji su bili aktivno uključeni u organizaciju ove velike međunarodne manifestacije i izrazio želju da će Palić u budućnosti još mnogo puta biti domaćin ovakvih sportskih okupljanja.

- Ovo takmičenje je za nas od velike važnosti i Vlada Vojvodine je ovu manifestaciju prepoznala ovo takmičenje kao manifestaciju od posebnog značaja i značajno smo pomogli u organizaciji takmičenja. Cilj nam je bio promocija ove grane sporta ali i samog Palića kao turističke destinacije i mislim da ćemo u narednih par dana to i pokazati. Vojvodina ima veliku tradiciju u veslačkom sportu i brojne osvajače medalja na evropskim i svetskim smotrama i verujemo da će se ta tradicija nastaviti. - kaže Batez - Veliku zahvalnost dugujemo Univerzitetskom sportskom savezu Srbije i Gradu Subotici koji su pokazali kao ozbiljni i odgovorni domaćini i siguran sam da će se uspešna saradnja nastaviti i u budućnosti.

S obzirom da se decenijama unazad na Paliću održavaju brojna veslačka takmičenja međunarodnog karaktera postojala je inicijativa da ovo subotičko prigrsko naselje postane Regatni centar, mesto odakle će dalje razvijati veslački sport, ali po rečima Bateza takva mogućnost, što se tiče investiranja pokrajine, nije relana.

- U Vojvodini praktično jedina zvanična veslačka staza je ovde na Paliću. Postojala je inicijativa da se baš ovde napravi Regatni centar, ali nažalost to u ovom momentu nije realno, iako sam Palić ima sve predispozicije za tako nešto. Našom strategijom sporta i akcionim planom predviđeno je da ove godine podržimo veslanje i kajak, već sledeće će to biti neki drugi sportovi, ali Vlada APV nažalost u ovom momentu nije u finansijskoj mogućnosti da podrži izgradnju infrastrukture koja bi bila osnova neke grane sporta. - dodao je Batez

Dobrodošlicu dragim gostima poželeo je i Siniša Jasnić, predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije uz želje da imaju dobre nastupe, da ostvare brojna prijateljstva, a ujedno i najavio domaćinstvo Evropskih igrara 2020 u Beogradu, ali i mogućnost još jedne velike univerzitetske sportske manifestacije 2018. godine u u našem gradu.

- Ovo je odlična prilika za promociju veslanja, kao pravog univerzitetskog sporta, na ovom izuzetnom lokalitetu, ali i prilika da se Palić pokaže kao turistička destinacija. Kroz razgovor sa gradonačelnikom Labanom i članom GV za sport Simovićem blizu smo dogovora da Subotica naredne godine bude domaćin Univerzitetskih igara Srbije gde se očekuje nastup nekoliko hiljada studenata i ovo nam je izuzetna prilika da se uverimo šta mogu Subotica i Palić. Vaš grad je iznjedrio brojne šampione i bez sumnje veliki je sportski centar, a kao takav zaslužuje i organizacije velikih sportskih takmičenja. - rekao je Jasnić

Pored lokalne samouprave i Vlade APV organizatori su izrazili zahvalnost veslačkim klubovima Palić i Danubius, Univerzitetu u Novom Sadu, kao i brojnim volonterima koji će ovih dana biti domaćini sportistima iz cele Evrope i pokušati da im učine sve da se osećaju kao kod kuće, ako ne i bolje.

Organizacijom ovog takmičenja Veslački klub "Palić", kao jedan od tehničkih organizatora, dobio je priliku da zadrži svu opremu koja će se koristiti u narednih nekoliko dana kroz ovu sportsku manifestaciju.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Мачак Odgovori
Gde ste sad dezurni pljuvaci svega pozitivnog sto se desava u ovom gradu?
Pametnjaković Odgovori
Treba moliti boga da se nijedan čamac ne prevrne u jezero i da jezerska voda ne prodre u usta nijednom veslaču, jer će onda možda toksikolozi u bolnici imati posla.
U svakom slučaju, impozantan je broj učesnika na ovom prvenstvu.
Neka najbolji pobedi.
Aleksandar Šegrt Odgovori
Extra, konačno lepa sportska manifestacija. Bravo za organizatora. Može li nešto u ovoj državi da prođe bez političara? Mišljenja sam da nisu potrebni u sportu, neka se bave drugim stvarima.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.