Komentara: 14
Pregleda: 7258
Foto

Otvorena manifestacija 8. Zavičajni dani

04.09.2021. u 11:37h
Izvor: Subotica.com
Svečanim programom i pozdravnim govorima sinoć su na Gradskom trgu otvoreni 8. Zavičajni dani, tradicionalna manifestacija koja neguje srpsku kulturu i tradiciju. Za vikend će nastupiti kulturno-umetnička društva, pevačke grupe, narodni guslar - Ljubomir Pavlović, Sanja Đorđević, Milomir Miljanjić, Violeta Radić i Kiki Lesendrić (grupa "Piloti").
Otvorena manifestacija 8. Zavičajni dani

Sinoćnji inicijalni program otvorile su učenice Muzičke škole iz Subotice, sa Odseka za tradicionalno pevanje, koje su optevale nacionalnu hiimnu "Bože pravde". Nakon obraćanja i svečanog otvaranja usledio je prigodan kulturno-umetnički program.

Otvorena manifestacija 8. Zavičajni daniPozdravljajući prisutne, zvanice i goste manifestacije, predsednik predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga (SSUSBO), Borivoje Vukajlović, istakao je značaj manifestacije za očuvanje tradicije i veza sa zavičajima.

- Osnovni cilj manifestacije da negujemo i razvijamo kulturu, tradiciju i duhovnost, kao i da čuvamo nacionalni identitet srpskog roda, odnosno ime i dušu srpskog naroda. U naredne dve sedmice planiramo da okupimo kulturno-umetnička društva i pevačke grupe, sportiste, stvaraoce u kulturi, mlade umetnike iz različitih oblasti i humaniste - poručio je Vukajlović. - "U svakom mom retku, u svakoj mojoj reči, u svakoj tački nalaziš se ti", tako je pevao Danilo Kiš svojoj rodnoj Subotici, na ovaj način Savez srpskih udruženja nastoji da razvija toleranciju i međusobno razumevanje, u nadi da ćemo narednih godina biti još sadržajniji i još kvalitetniji i da za ovu našu manifestaciju možemo reći "naš zavičaj, naš običaj". Neka Zavičajni dani traju sve dane u godini i sve godine u životu!

Otvorena manifestacija 8. Zavičajni daniSa centralne bine prisutnima su se obratili direktor pokrajinskog Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, Duško Ćutilo, kao i narodni poslanik i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije, Milimir Vujadinović.

Čast da manifestaciju proglasi otvorenom imao je gradonačelnik Stevan Bakić. On je u svom govoru istakao značaj ovakvih manifestacija i koliko je čuvanje tradicije i negovanje zajedništva važno za opstanak srpskog roda na ovim prostorima. Bakić je sa govornice poručio da "Zavičajni dani“ nisu samo folklorna i umetnička manifestacija - oni su svedočanstvo da su Srbi opstali kao narod, da je narodni duh neuništiv i da prave vrednosti uvek pobede na kraju.

Otvorena manifestacija 8. Zavičajni dani

- Drago mi je što smo se ponovo okupili i što je pred nama tri dana odličnih kulturnih sadržaja, od Subotice do Prijedora i od Feneka do Pakraca. Ova mnifestacija je izuzeno važna i pokazatelj je bogatstva srpske kulture, kojom srpski narod daje doprinos raznolikosti subotičkog duha - predočio je Bakić. - Istorijsko trajanje Srba obeleženo je seobama, koje su češće bile progoni i nasilna proterivanja, Prošle godine navršilo se 330 godina od velike seobe Srba tokom koje je desetine hiljada porodica napustilo svoj zavičaj u staroj Srbiji i 1690. godine došli na ovaj prostor. Tu su ih dočekali njihovi sunarodnici, jer je i ovde bio zavičaj mnogih Srba vekovima. Subotica je dolaskom tih vrednih ljudi iz Like, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i drugih krajeva obogaćena do današnjih dana. Njima su se posle Drugog svetskog rata pridružili mnogi učesnici borbe protiv fašizma, a 1995. godine i hiljade prognanih u zločinačkoj akciji Oluja". Subotica je kao retko koji grad stecište svih srpskih tradicija i sve punoće i bogatstva srpske kulture. Na to smo posebno ponosni!

Otvorena manifestacija 8. Zavičajni dani

Podsećajući da je u Subotici u toku izgradnja spomen obeležja kralju Petru Prvom Karađorđeviću, Bakić je poručio da taj spomenik neće biti samo gradski simbol, nego i simbol srpskog jedinstva.

Sloga i jedinstvo potrebniji su nama više nego ikada. Gledamo pritiske na Srbiju, na naše Kosovo i Metohiju, na našu braću i sestre u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Sve naše sujete i razmirice treba da gurnemo po strani i da jedinstveno stanemo svi pod našu srpsku zastavu i himnu - zaključio je Bakić.

U prigodnom kulturno-umetničkom delu programa nastupili su dvanaestogodišnja devojčica Ena Gogić, iz Kikinde, solista grupe „Čuperak“, i sastav „Fenečki biseri“, iz Jakova. Ovoj grupi, osnovanoj u manastiru "Fenek" 2017. godine, na Svetu Petku, koja izvodi duhovnu, rodoljubivu, etno i tradicionalnu muziku, Borivoje Vukajlović je uručio povelju SSUSBO za izuzetan doprinos razvoju i očuvanju srpske kulturne baštine.

PROGRAM:

3. septembar (petak), 20 časova, Trg slobode
Svečano otvaranje (učestvuju: muzička škola, odsek za srpsko tradicionalno pevanje, Ena Gogić - interpretator dečje zabavne pesme, Nenad Grujičić - književnik, muzički ansambl "Fenečki biseri")

4. septembar (subota), 18 časova, Trg slobode
Nastupaju kulturno-umetnička društva, pevačke grupe, narodni guslar - Ljubomir Pavlović, Sanja Đorđević i Milomir Miljanjić.

5. septembar (nedelja), 18 časova, Trg slobode
Nastupaju kulturno-umetnička društva, pevačke grupe, Violeta Radić, Kiki Lesendrić (grupa "Piloti")

6. septembar (ponedeljak), 19 časova, Velika većnica
Promocija knjige: Banija, sabrana djela
Učestvuju: mr Milan Miljević, dr Milan Micić, dr Milan Gulić, dr Nebojša Stambolija i Milorad Ćorković.

11. septembar (subota) od 9 do 11 časova, Atrijum hotela "Galerija"
Dobrovoljno davanje krvi

18. septembar (subota) u 10 časova
Sportski dan u Hali sportova.

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje 8. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 8. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 8. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 8. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 8. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 8. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 8. Zavičajnih dana Svečano otvaranje 8. Zavičajnih dana
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 7258

Povezana vest

Povezane teme

zavičajni dani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.