• Pregleda: 4043

Otvorena izložba "Vojvođanske vrane i gavranovi"

U okviru programa „Večeri utorkom” u Bunjevačkoj matici je u utorak, 28. aprila, održana izložba akademskog slikara iz Apatina Bojana Šimunovića, a izložba je nosila naziv „Vojvođanske vrane i gavranovi”.
Otvorena izložba "Vojvođanske vrane i gavranovi"

Izložbu je svečano otvorio Mijo Mandić, član Bunjevačke matice, koji je tom prilikom pročitao tekst likovnog kritičara Zorana Mandića, a autor slika, Bojan Šimunović je istakao:

– Rođen sam u Apatinu, odrastao u Vojvodini, a vrane i gavranovi su neki od simbola sa kojima se susrećemo. Radio sam ranije temu vojvođanskih đermova, pa je ovo, praktično, samo nastavak moje obuzetosti prelepom Vojvodinom – kazao je Šimunović.

Na pitanje otkud veza sa Bujnevačkom maticom, Šimunović odgovara:

– S obzirom na to da su moji Bunjevci, imao sam čast da izlažem u ovom prostoru – istakao je Šimunović, a potom predao Ivanu Sedlaku, predsedniku Bunjevače matice, poklon sliku.

Izložba je otvorena do 8. maja, a može se pogledati svakog radnog dana između 10 i 15 časova.

Izvor: Subotičke novine

povezane teme

4
Daddy Odgovori
Tako lip i talentovan narod ovi Bunjevci!
pravdak Odgovori
Pozdrav Bunjevcu ,Apatincu i umetniku!
Neša (Glodur) Odgovori
Zašto prefiks "vojvođanske"? Da li je i to u funkciji promovisanja "vojvođanskih vrednosti" u cilju isticanja "posebnosti" severne srpske teritorije? Da li je to onda političko-geostrateško interesno angažovana umetnost? Da li su te vrane i ti gavranovi nešto posebno jer su iz Vojvodine? U poslednje vreme opšta je pošast za isticanjem raznog "vojvođanskog" samo što to običan narod ne vidi. Licemerje je poprimilo neslućene visine! U njemu prednjače partokratski beskičmeni podguzni karijeristi. Rođenu majku bi prodali za malo vlasti i privilegija.
Bunjevac Odgovori
Ajmo Bunjevci da učvrstimo Vojvodinu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.