Komentara: 1
Pregleda: 1099
Foto

Otvorena izložba "Tako su govorili naši preci"

08.06.2021. u 12:18h
Izvor: Subotica.com
U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ sinoć je otvorena izložba „Tako su govorili naši preci“, koju je pripremio Srpski nacionalni savet Crne Gore.
Otvorena izložba "Tako su govorili naši preci"

Postavku čine fragmenti iz istorije srpskog naroda, kroz reči naših velikih predaka, koji su tu istoriju stvarali. Tako možemo da pročitamo, ali i da se zamislimo nad rečima i mislima Svetog Jovana Vladimira, Stefana Nemanje i sinova mu Svetog Save i Stefana Prvovenčanog, Jelene Balšić, Ivana Crnojevića, vladike Njegoša, kao i Svetozara Miletića,  Marka Miljanova, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog…

Izložbu je otvorio Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, poručujući da je neophodno da svi negujemo kulturu sećanja, na način kako je to zaista i bilo, i da ne pravimo falsifikate.

Otvorena izložba "Tako su govorili naši preci"- Ova izložba upravo to i radi – obara falsifikate.  Ona nam je potrebna da nas uvek podseti kakva je Crna Gora, kako je mislila, kako je osećala, za šta je stavljala svoju glavu na panj. Neka Crna Gora bude samostalna kao država i za večita vremena, ali neka se ne odriče onoga što jeste, a to je da smo deo istog naroda, iste kulture, istoga jezika, iste crkve – poručio je Stanić. - Sve nam je, praktično, isto,  razlikuju nas tako sitne stvari da na njih ne treba gubiti vreme. Treba da idemo zajedno i da gradimo zajednički budućnost tako što ćemo stvarati taj naš kulturni prostor i tako jačati i u ekonomskom, i u državno-pravnom i u svakom drugom pogledu.

Otvorena izložba "Tako su govorili naši preci"

Po rečima Momčila Vuksanovića, predsednika Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore, ova institucija se bori za očuvanje tradicionalnih vrednosti srpskog naroda na prostoru Crne Gore.

- Izložba je naš odnos prema problemima koje kao srpski narod imamo u Crnoj Gori. Pokušavamo da pokažemo da je prisutna milenijumska postojanost srpskog naroda na prostorima Crne Gore. To nedvosmisleno kazuju citati na ovim panoima i to nijedan drugi narod niti nacionalna zajednica u Crnoj Gori ne može da ponudi. Reč je o citatima od Svetog Jovana Vladimira, pa do Petra Lubarde i blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija – ističe Vuksanović. - Zahvaljujem se Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi na pomoći koju su nam pružili jer smo mi već pet godina potpuno izopšteni iz državnih institucija Crne Gore zato što smo se okrenuli prema svom narodu. Srpski nacionalni savjet Crne Gore tokom protekle dve decenije putem izdavačke delatnosti ulagao je ogromne napore da srpski narod u Crnoj Gori očuva sopstveni identitet.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1099
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.