Komentara: 0
Pregleda: 2497
Foto

Otvorena izložba "Subotičke fasade: crteži i fotografije u ogledalu prošlosti"

01.09.2018. u 15:25h
Izvor: Subotica.com
U okviru programa proslave Dana grada, izložba pod nazivom "Subotičke fasade: crteži i fotografije u ogledalu prošlosti" autora Gabora Demetera i Željka Vukelića, otvorena je sinoć u Savremenoj galeriji Subotica.
Otvorena izložba "Subotičke fasade: crteži i fotografije u ogledalu prošlosti"

Gradska kuća, Sinagoga, Palata Demeter i Gradski muzej, samo se neke od građevina čije su fasade oživljene veštom rukom Gabora Demetera i dokumentovane preciznim objektivom Željka Vukelića. Njihova izložba tematizuje subotičke fasade, reflektujući istoriju našeg grada u savremenom trenutku, a prema rečima Blaška Arpada, v.d. direktora Savremene galerije Subotica, kao centralni rad izložbe nametnuo se crtež Palate Rajhl, koji na samom ulazu u zdanje, krasi sivi zid pod belim reflektorom.

- Naša kuća ima običaj da za Dan grada predstavlja subotičke umetnike, a ovoga puta dogodilo se da je i sama izložba tematski veoma vezana za grad, jer su u pitanju subotičke građevine. Pred posetiocima su crteži i fotografije koji prate jedni druge, jedno veoma interesanto stvaralaštvo i svojevrsna idealizacija današnjih secesijskih i klasicističkih građevina Subotice, pri čemu crteži Gabora Demetera vode glavnu reč, dok ih fotografije Željka Vukelića dopunjuju - rekao je Arpad.

Izložbu je otvorila Miroslava Babić, članica Gradskog veća zadužena za oblast kulture, istakavši da su autori svojim radovima zagrebali ispod površine svakodnevice, otkivajući razigrane i prefinjene linije i boje po zidovima, te skrivene detalje izvedene u keramici, kovanom gvožđu i mesingu.

- Čast mi je otvoriti izložbu koja na najbolji način promoviše vrednosti i graditeljsko nasleđe Subotice. Jedna za drugom, impresivne fotografije i crteži, svedočanstvo su rada majstora čije su fasade, uhvaćene u trenutku objektiva i pokretu slike, biseri koji svojim kvalitetom ističu lepotu secesije, sintezu umetnosti i života - istakla je Babić.

Izložba je otvorena do 24. septembra, a tokom njenog trajanja organizovaće se razgovor sa autorima, prateći programi i radionice, koji će biti blagovremeno najavljeni.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2497
Povezana vest
Povezane teme
izložba dan grada savremena galerija subotica miroslava babić blaško arpad
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.