Komentara: 17
Pregleda: 12780

Otvorena izložba "Slobodno zidarstvo u Srbiji"

26.02.2016. u 21:06h
Izvor: Subotica.com
U Savremenoj galeriji je otvorena izložba „Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785-2016“, na kojoj su prikazani istorijski razvoj, simboli masonstva i značajne ličnosti. Organizatori izložbe su Regularna velika loža Srbije i Savremena galerija.
Otvorena izložba "Slobodno zidarstvo u Srbiji"

Izložba, autora Miroljuba Filipovića, predstavlja pokušaj da se široj javnosti predstavi slobodno zidarstvo, kao kulturni fenomen sa dugom tradicijom u Srbiji, u cilju rušenja predrasuda o masonima kao tajanstvenoj grupi, kroz doprinose slavnih masona.

- Neznanje stvara predrasude, a one rađaju nasilje. Ova izložba bi trebalo da te predsrasude za koje znamo da postoje, na jedan pristojan, prihvatljiv i normalan način komuniciranja razreši. Braća su iznela dosta podataka o masonima sveta i naših prostora. Masoni su ljudi koji pokušavaju da spoznaju sebe i imaju samo jednog neprijatelja, samog sebe, rade u intesu svoje države i društva i nastoje da budu bolji ljudi. Masoni nisu tajno društvo, masoni imaju rituale u pokušaju spoznaje samog sebe, koji predstavljaju deo tajne, ali nisu tajno društvo. Zato smo i izneli „hram“ pred vas da vidite da mi verujemo u Boga, da je Biblija ispred nas. Na izložbi možete videti istaknuta imena srpske masonerije u prošlosti, to su najveće perjanice srpskog duha, kulture i politike - kaže asistent Velikog majstora, Tahir Hasanović.

Otvorena izložba "Slobodno zidarstvo u Srbiji"

Na izložbi je predstvljen i deo eksponata, koji je priložila Simbolička velika loža Mađarske, kako bi ukazali na jedinstvo pokreta svetskih razmera. Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik, Jene Maglai.

Otvorena izložba "Slobodno zidarstvo u Srbiji"

- Mislim da je ovo jedna od retkih prilika da Subotičani upoznaju istoriju masonerije, ciljeve i principe rada. Sve što je na izložbi predstavljeno trebalo bi zaista da dopre do naših umova, kako bi usvojili mnogo dobrih načela, koje nam je Velika loža ukazala - istakao je Jene Maglai.

Izložba će biti otvorena do 11. marta, a posebnost izložbe u odnosu na ostale gradove u Srbiji u kojima je priređena, predstavlja odeljak posvećen Subotici.

Otvorena izložba "Slobodno zidarstvo u Srbiji"

- U sklopu izložbe imaćemo i predavanje našeg kolege istoričara, Mirka Grlice, koji će govoriti o počecima slobodnog zidarstva u našem gradu. Ako Subotičani posete izložbu, biće suočeni sa jednim sadržajem, koji je možda nepoznat, ali smo pokušali da ga približimoi preko onoga što se dešavalo u našem gradu - izjavila je direktorka Savremene galerije, Nela Tonković.

Fotografije sa izložbe možete pogledati u povezanom albumu.

Izvor: Subotica.com
Izložba "Istorija slobodnog zidarstva u Srbiji" Izložba "Istorija slobodnog zidarstva u Srbiji" Izložba "Istorija slobodnog zidarstva u Srbiji" Izložba "Istorija slobodnog zidarstva u Srbiji" Izložba "Istorija slobodnog zidarstva u Srbiji" Izložba "Istorija slobodnog zidarstva u Srbiji" Izložba "Istorija slobodnog zidarstva u Srbiji" Izložba "Istorija slobodnog zidarstva u Srbiji"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 17
Pregleda: 12780
Povezane teme

masonerija

masoni

regularna velika loža srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.