• Pregleda: 1740

Otvorena izložba slika sa kolonije "Vidovdan 2019"

Otvaranjem izložbe slika nastalih na Likovnoj koloniji „Vidovdan 2019“, u vestibilu Gradske kuće sinoć je počelo obeležavanje Dana grada.
Otvorena izložba slika sa kolonije "Vidovdan 2019"

Izložba je postavka Doma kulture iz Gračanice, a radovi su nastali na tradicionalnoj likovnoj koloniji koja se održava u susret velikom srpskom prazniku Vidovdanu.

- Pozdravila bih i one koji nisu mogli da budu danas u Subotici ali mislima su sa nama, a to je Živojin Rakočević, direktor Doma kulture Gračanica, kao i zaposleni u ovoj ustanovi sa kojima smo, posle toliko godina, postali ne samo saradnici već pravi prijatelji. Imamo odličnu saradnju ne samo na polju kulture, već i obrazovanja, svake godine početkom septembra dolaze nam u goste deca iz Kosovskog pomoravlja, tako da sever i jug naše zemlje sjajno funkcionišu - poručila je Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, otvarajući izložbu. - Vidovdanska kolonija je događaj kojim počinju Vidovdanske svečanosti u Gračanici i simbolično ove godine, ovom izložbom slikarske kolonije otvara se proslava Dana grada. Kao i svake godine, umetnici izložbom iz Gračanice prenesu nam deo svoje duše, kolorita, svog neba, života, koji sigurno nije lak, ali ga oni žive punim plućima i s dušom.

U ime Doma kulture Gračanica prisutnima se zahvalio Žarko Milenković i pozvao građane da posete izložbu radova nastalih na likovnoj koloniji „Vidovdan 2019“.

- Želeo bih da se u ime direktora Doma kulture Gračanica, Živojina Rakočevića, i urednika i selektora Likovne kolonije „Vidovdan 2019“, Nebojše Jevtića i Maje Todić, i u svoje ime zahvalim na prijateljstvu i pažnji koju nam svake godine u danima vašeg grada poklanjate što je čin zajedništva svake vrste - naglasio je Milenković. - Kolonija se svake godine održava uoči Vidovdana, od 1. do 7. juna. Na njoj stvaraju eminentni umetnici iz Srbije, ali ove godine smo prvi put imali gošću iz Bugarske, Marietu Konovu. Radeći ovu koloniju, ali i sve ostale događaje, Dom kulture Gračanica se trudi da svoje goste upozna sa najvažnijim mestima, događajima i manastirima na Kosovu i Metohiji, gde su i nastale ove slike na osnovu ličnog doživljaja viđenog i proživljenog na Kosovu i Metohiji. Kosovsko-metohijski pejzaž, bio on apstraktan više ili manje, konture spomeničkog i crkvenog nasleđa, ornamentika, vidljivi su na ovim slikama. Neka ove slike donesu dašak našeg starog juga našem lepom severu .

Svoje radove izložili su Snežana Pešić Rančić „Sahrana lipljanskog episkopa“, Saša Dobrić „Kosovka“, Kristina Ristić „Bez naziva“, Zvonko Pavličić „Povratak u budućnost“, Suzana Stojadinović „22. krug, povratak-lavirint“, Marieta Konova „Gračanica, prvi pogled“, Slaviša Mihajlović „Zgarište“, Jelena Živković „Inspiracija“ i Lazar Šošević „Sukobi 1“.

Izložba će biti postavljena do 31. avgusta.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

12
Su Odgovori
Predivno, treba je posetiti i videti.
Nenad Petrović Odgovori
Hipokrizija na delu!U Gračanici se od pravosudnih organa Srbije krio sadašnji član Ustavnog Suda Kosova koji je pobegao iz zatvora u Srbiji.Ovi ljudi sa KIM niti imaju realnu pomoć niti nadu za opstanak.Sluze kao moneta za potkusurivanje i sluze u promotivne svrhe lažnim patriotama i pravim antisrbima koji lome kičmu Srbiji i uzimaju joj to malo tkiva što joj je ostalo.......Takvi su gori nego Arnauti i ustaše zajedno jer prvi za razliku od njih imaju rec,obraz i znaju šta znači lojalnost.
Simic Odgovori
Bljak
MILENIJA Odgovori
Ko ovo može da shvati?!
Izložba sa likovne kolonije Vidovdan u Gračanici otvara Dan grada Subotice!!
Svašta!
Pedja
Takvi kao Ti i netrebaju da svate....Prelepo je bilo.
Anka Odgovori
Milenija, vama je mesto u šumi, šovinisti su za tamo. Sram vas bilo, idite u rvatsku i uživajte u njihovoj demokraciji.
Brzo bi uvideli ko su i šta su.
Šta fali Vidovdanu, Dužijanci, Interetno festivalu, mi smo multikulturalna sredina!!!.
Ustaštvo neće ovde proći!!!!!!!!!!!!
SImica
ankice@:-)
ti idi na kosovo i slučaj vidovdan ,a mi ćemo slušati HEJ SALAši!!
AKO SPOMINJEMO ustaše ONDA SPOMENIMO i četnike,ista BAGRA i ne zaboravimo tko su OSNIVAČI tih pokreta!!!
Istina
Ma pustite Mileniju...Ona i slicni koji mrze sve na pomen Srpsko srecom se u stvarnosti nepitaju nista. Ostaje im jos ovako da ostavljajuci komentare seju svoju zlobu i pakost....Netreba uopste obracati paznju na njih. Vredni pomena nisu.
Lozika Odgovori
Ti Simice idi odakle si došao, ili tvoji preci. Ja sam ovde rođena, i volim sve podjednako: Vidovdan, hej Bunjevci na severu Bačke, Čardaš. A ti verovatno samo Lepe ti je, lepe ti je Zagorje zeleno. Ja čak i to volim, jedino ne volim šoviniste
simica
ankica postala lozika ?@
MOJI PRECI su rodjeni u Subotici pre skoro 300 godina a ti mozda jesi a preci ti nisu.
hteo sam da napomenem pesme sa ovih prostora, vidovdan SIGURNO NIJE ,mada je lepa pesma ali ne prilici otvaranju dana grada kojem ne pripada!!!
Anka Odgovori
Ne treba meni drveni advokat, ali hvala. Lepo je videti da nismo svi kao Simica
Goran
Simice" Subotica je Srpski grad na tvoju zalost,tako da slusaces ti i Srpske pesme.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.