Komentara: 3
Pregleda: 4050
Foto

Otvorena izložba o Mileni Dravić

17.07.2018. u 21:13h
Izvor: Subotica.com
U sklopu 25. Festivala evropskog filma na Paliću, u holu Otvorenog univerziteta danas je otvorena izložba o životu i stvaralaštvu naše velike glumice Milene Dravić.
Otvorena izložba o Mileni Dravić

Dirljivim govorom, izložbu je otvorila Mira Banjac, nazvavši sebe „saputnikom njene velike karijere“.

- To je jedan veliki put za kojim sam ja štrapackala i doživela veliku čast da budem deo istorije jedne velike umetnosti. Nema puno takvih trenutaka i moramo biti svesni šta imamo – rekla je Mira Banjac. - To su dve divne karijere koje su obeležile moj život – Dragan Nikolić, naš veliki glumac i Milena Dravić. On nije pokojni jer živi kroz Milenu. To su crvenim slovom zapisana imena koja čine čast ovoj zemlji, koja ponekad misli da joj kultura ne treba. Milenino lice, najskuplje lice naše kinematografije, je pečat onog najboljeg što smo imali. Ona je kruna ovog festivala.

Otvorena izložba o Mileni Dravić

Otvorena izložba o Mileni Dravić

Milena Dravić je osam godina bila predsednica Saveta Festivala evropskog filma na Paliću i prvi laureat priznanja „Aleksandar Lifka“, koje se dodeljuje za doprinos evropskoj kinematografiji.

- Milena Dravić je bila predsednica Saveta osam godina, u vreme koje je bilo za sve sem za festival. Nije bilo lako i na tome smo joj izuzetno zahvalni, kao i na tome što je direktno sa Pulsog festivala direktno doputovala na Palić – podsetio je Radoslav Zelenović. - Iduće godine je 60 godina od snimanja filma „Vrata ostaju otvorena“, za koji je scenario napisao Vlada Paskaljević, otac našeg čuvenog reditelja Gorana Paskaljevića, u čijim će filmovima Milena odigrati izvanredne uloge. Među njima je i uloga Kaće u „Tretmanu“, za koju je nagrađena na Kanskom festivalu. Od tada do danas je ostvarila više od 160 uloga i sve su bile uloge po kojima se pamti i prepoznaje film sa našeg prostora. Zbog njih je postala najveća filmska diva ovih prostora i jedan od utemeljivača srpskog filma. Želim joj da kroz vrata filma koja je otvorila početkom karijere prođete sa još dobrih filmova i dobrih knjiga.

Otvorena izložba o Mileni Dravić

Otvorena izložba o Mileni Dravić

Zahvalivši se na prelepim rečima, Milena Dravić је poručila da borba za festival i dalje traje.

- Bila je to lavovska borba za festival, sa puno prepreka, ali smo imali puno entuzijazma i bili smo veoma uporni i rodio se festival koji je doživeo da se proglasi najboljim filmski, festivalom. Ta borba i sada traje, jer zemlje bez kulture nema – poručila je Milena Dravić. - Istina da sam se puno trudila da ono što radim bude najbolje moguće, bilo da je u pozorištu, na filmu ili televiziji. Imala sam sjajne saradnike, velike reditelje i partnere i u takvim uslovima bilo je moguće ostvariti uloge sa kojima si bio zadovoljan. Dobila sam dosta nagrada, možda i previše, međutim, ako u dubini duše nisam bila zadovoljna određenom ulogom onda je nijedna nagrada ne bi vredela. Najvažnije mi je bilo da kada vidim ono što sam radila da budem srećna i zadovoljna.

Izložbu je pratilo i predstavljanje knjige o Mileni Dravić autorke novinarke Tatjane Nježić. Iložbu su realizovali Stefan Arsenijević i Maja Medić.

Izvor: Subotica.com
25. FEF - Milena Dravić - otvaranje izložbe 25. FEF - Milena Dravić - otvaranje izložbe 25. FEF - Milena Dravić - otvaranje izložbe 25. FEF - Milena Dravić - otvaranje izložbe 25. FEF - Milena Dravić - otvaranje izložbe 25. FEF - Milena Dravić - otvaranje izložbe 25. FEF - Milena Dravić - otvaranje izložbe 25. FEF - Milena Dravić - otvaranje izložbe
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4050

Povezana vest

Povezane teme

25. FEF

milena dravić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.