Komentara: 0
Pregleda: 3478
Foto

Otvorena izložba "Moda šešira" u Gradskom muzeju

12.07.2017. u 10:25h
Izvor: Subotica.com
Kako se šešir menjao kroz decenije i kako je do sredine minulog veka bio neizostavni deo muške i ženske gardarobe pokazala je nesvakidašnja izložba „Moda šešira“, autorke Aleksandre Jovanović, koja je juče otvorena u Gradskom muzeju u Subotici.
Otvorena izložba "Moda šešira" u Gradskom muzeju

Izložba „Moda šešira“ Narodnog muzeja iz Šapca na jedan pitak i zanimljiv način rasvetljava fenomen ovog nekada neizostavnog dela odeće i odgovara na pitanja kada se šešir prvi put javlja u istoriji, prati njegovu evoluciju, predstavlja svetske kreatore i modne žurnale. Pored klasične muzejske postavke na kojoj  su izloženi modeli ženskih i muških šešira nošenih od 20-ih do 50-ih godina prošlog veka, na izložbi su predstavljeni i modiski salon i šeširdžijska radionica.

Po rečima autorke Aleksandre Jovanović, višeg kustosa Narodnog muzeja u Šapcu, izložba je rezultat trogodišnjeg istraživanja modiskog i šeširdžijskog zanata između dva rata, a za ovo gostovanje obogaćena je šeširima i haljinama iz zbirke Gradskog muzeja.

Otvorena izložba "Moda šešira" u Gradskom muzeju

- Ovo je deseto gostovanje i jako sam dirnuta kada sam videla koliko je Subotičana i Subotičanki odvojilo svoje vreme i došlo da pogleda izložbu koja se bavi istorijatom šešira – ističe autorka. - Oduševila sam se kada sam videla kakvu zbirku šešira poseduje subotički Gradski muzej. Kako sam uspela da izbrojim tu je oko 40 šešira, što je impozantan broj s obzirom da se izložba bavi periodom iz koga je malo toga sačuvano. Napravili smo izbor od 30 šešira koji su se jako lepo uklopili, a tu su i sjajne haljine koje su žene nosile u predratnom periodu i nismo odoleli da i njih izložimo. Po svemu sudeći, Subotičanke tog vremena su bile dame od stila.

Prvi subotički šeširdžija Jakob Mikl iz Elzaca se nastanio u Subotici 1777. godine, a 1828. u našem gradu radi jedanaest majstora. Spisak subotičkih zanatlija sa početka minulog veka nabraja osam modistkinja (klobučara), između 1930. i 1940 već ih ima 16, šest šeširdžija a tu je i fabrika šešira Armina Rota „General“, koja je zapošljavala 180 radnika.

Otvorena izložba "Moda šešira" u Gradskom muzeju

- Mi imamo jedbu značajnu zbirku iz 40ih godina i ona se baš uklopila, jer su na ovoj gostujućoj izložbi bili šeširi iz 20ih i 30ih godina i ovo je dobra prilika da se predstavi ono što mi imamo – dodaje Žužana Korhec Pap. - Dame i gospoda toga doba nisu izlazili na ulicu bez šešira i njihova proizvodnja je bila velika potreba. Posle Drugog svetskog rata je to malo oslabilo, ali ipak su se držale damski i svojih običaja.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje izložbe "Moda šešira" Otvaranje izložbe "Moda šešira" Otvaranje izložbe "Moda šešira" Otvaranje izložbe "Moda šešira" Otvaranje izložbe "Moda šešira" Otvaranje izložbe "Moda šešira" Otvaranje izložbe "Moda šešira" Otvaranje izložbe "Moda šešira"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3478
Povezane teme

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

otvaranje izložbe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.