Komentara: 1
Pregleda: 1915

Otvorena izložba japanske grafike

19.04.2012. u 17:31h
Izvor: RTV Yueco
Otvorena izložba japanske grafike

U Gradskom muzeju juče je otvorena izložba japanskih ukijo-e grafika 18. i 19. veka. Izložba je otvorena povodom manifestacije Godina Japana u Srbiji 2012.godine, a svečano ju je otvorio njegova ekselencija ambasador Japana Tošio Cunozaki.

Izraz ukijo-e potiče iz 17. veka i ima značenje "prolazni, efemerni svet" kako je i nazvana izložba. Japanski ambasador je istakao da je oduševljen izložbom u Subotici, a naročito što se ove godine navršava 130 godina od uspostavljanja prve saradnje između Srbije i Japana.

Ukijo-e grafike su izrađivane u tehnici drvoreza i reprodukovane u stotinama primeraka. Nastale su u 17. veku, kao vid gradske, pop-kulture Edo perioda namenjene pre svega novoj buržoaziji, trgovcima, kao posledica urbanizacije nakon pacifikacije zemlje.Najznačajnije teme ukijo-e grafika su žanr scene, gradski život, razonoda, prikazi lepih žena, kurtizana i gejši, pozorište i portreti glumaca kabuki pozorišta, sumo borci, životinjski i biljni svet, fantastika, i pejzaži.

U delima evropskih umetnika 19. veka - Monea, Degaa, Lotreka, Van Goga, Gogena, Klimta - upadljivo je prisustvo likovnih osobenosti ukijo-e, a čak su rađene i direktne kopije u tehnici ulja.Izložba će u Gradskom muzeju Subotica trajati do 21.maja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 6 dana
Komentara: 1
Pregleda: 1915
Povezane teme

gradski muzej

japanska grafika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.