Komentara: 8
Pregleda: 2686

Otvorena 26. Nedelja pravoslavlja

27.03.2018. u 14:10h
Izvor: Subotica.com
Besedom arhijerejskog namesnika, oca Miodraga Šipke u Zadužbini Dušana Radića sinoć je svečano otvorena 26. po redu Nedelja pravoslavlja.
Otvorena 26. Nedelja pravoslavlja

Po blagoslovu vladike bačkog Irineja, otac Miodrag Šipka  pozvao je sve građane da uoči Vaskrsa, dođu na književne tribine, duhovne večeri i istorijska predavanja koja će tokom ove nedelje biti organizovana u SKC "Sveti Sava".

- Svi koji dolazite u ovaj hram kulture znate da  uz Nedelju svetosavlja i Nedelja pravoslavlja i sva ostala događanja u SKC „Sveti Sava“ određuju i postavljaju određene norme, nešto što je vrh naše kulture i duhovnosti i svega onoga što je dobro i pozitivno u našem narodu. Nalazimo se u vremenu velikog, časnog vaskršnjeg posta pred najveći hrišćanski praznik Vaskrs i kao što crkvene pesme u toku ovog vremena govore da je zgodno vreme da nadgledamo sami sebe, da pokušavamo da prodremo u dubinu svoje duše da vidimo gde i kako grešimo i na koji način da se popravimo. Sa druge strane, i ova Nedelja može u kulturnom i duhovnom smislu da nam u svemu tome pomogne, da nam iznese nas pred pijedestal vrednosti, da postavi stvari koje zaista jesu suštinske. Neka nam gospod Bog da da se u što većem broju sabiramo u ovih sedam dana u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ i na taj način sto bolje i dostojnije dočekamo najveći hrišćanski praznik - ovim rečima je namesnik subotički otac Miodrag Šipka otvorio manifestaciju.

Otvorena 26. Nedelja pravoslavlja

Manifestacija je otvorena izložbom slika „Služiti ljubavi“ akademskog slikara Zorana Čalije. Subotica je peti grad, u kojem je predstavljena izložba inspirisana Vizantijom  a prema rečima  autora, predstavlja svedočanstvo o stradanju srpskih manastira i ikona na Kosovu i Metohiji.

- Smatram da je moj posao i posao svakog umetnika da služi ljubavi, tako da je i sam naziv slike  u pravoslavlju utkan i u naše korene utkan. I na ovim mojim slikama, koliko god sam ja moderan slikar, smatram da je i kroz mene to, ta neka Vizantija ili to pravoslavlje u nekim mojim zrelim godinama prosijalo i traži svoje mesto. Svi naši koreni i geni rade u nama, ako smo zaista iskreni prema sopstvenom delu, moramo da prođemo i taj jedan put od sebe samog ka slici. Moji koreni su odavde, moji koreni su utkani u pravoslavlje tako da nije ni čudna ova tematika na slikama neka Vizantija, pravoslavlje, neke naše ikone i freske koje su uništavane poslednjih decenija na Kosovu i Metohiji što aktom nasilnog čina, što aktom našeg nemara. Koliko god nas to savremeno vreme uhvatilo pod svoje i novi svetski globalizam koji pokušava da nas svrsta u jednu pihtijastu masu  taj naš identitet govori kroz nas, tako je i kroz moje slike progovorio iznutra - rekao je umetnik Zoran Čalija.

Otvorena 26. Nedelja pravoslavlja

Veče je uveličalo i pojanje Mešovitog hora SKC, pod dirigentskom palicom profesora Veselina Jevtića.

U Zadužbini Dušana Radića večeras će, s početkom od 19 časova,  biti održana promocija knjige “Znameniti Srbi o Hrvatima” akademika Vasilija Krestića. Pored autora, o knjizi koja je nastala na osnovu dugogodišnjih istraživanja u domaćim i stranim arhivama, memoarske literature i zapisa sa saborskih sednica će govoriti i prof. dr Sofija Božić, kao i književnik Dragan Lakićević.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 nedelje
Komentara: 8
Pregleda: 2686

Povezana vest

Povezane teme

skc sveti sava

nedelja pravoslavlja

zadužbina dušana radića

srpski kulturni centar sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.