• Pregleda: 2111

Otvorena 26. Nedelja pravoslavlja

Besedom arhijerejskog namesnika, oca Miodraga Šipke u Zadužbini Dušana Radića sinoć je svečano otvorena 26. po redu Nedelja pravoslavlja.
Otvorena 26. Nedelja pravoslavlja

Po blagoslovu vladike bačkog Irineja, otac Miodrag Šipka  pozvao je sve građane da uoči Vaskrsa, dođu na književne tribine, duhovne večeri i istorijska predavanja koja će tokom ove nedelje biti organizovana u SKC "Sveti Sava".

- Svi koji dolazite u ovaj hram kulture znate da  uz Nedelju svetosavlja i Nedelja pravoslavlja i sva ostala događanja u SKC „Sveti Sava“ određuju i postavljaju određene norme, nešto što je vrh naše kulture i duhovnosti i svega onoga što je dobro i pozitivno u našem narodu. Nalazimo se u vremenu velikog, časnog vaskršnjeg posta pred najveći hrišćanski praznik Vaskrs i kao što crkvene pesme u toku ovog vremena govore da je zgodno vreme da nadgledamo sami sebe, da pokušavamo da prodremo u dubinu svoje duše da vidimo gde i kako grešimo i na koji način da se popravimo. Sa druge strane, i ova Nedelja može u kulturnom i duhovnom smislu da nam u svemu tome pomogne, da nam iznese nas pred pijedestal vrednosti, da postavi stvari koje zaista jesu suštinske. Neka nam gospod Bog da da se u što većem broju sabiramo u ovih sedam dana u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ i na taj način sto bolje i dostojnije dočekamo najveći hrišćanski praznik - ovim rečima je namesnik subotički otac Miodrag Šipka otvorio manifestaciju.

Manifestacija je otvorena izložbom slika „Služiti ljubavi“ akademskog slikara Zorana Čalije. Subotica je peti grad, u kojem je predstavljena izložba inspirisana Vizantijom  a prema rečima  autora, predstavlja svedočanstvo o stradanju srpskih manastira i ikona na Kosovu i Metohiji.

- Smatram da je moj posao i posao svakog umetnika da služi ljubavi, tako da je i sam naziv slike  u pravoslavlju utkan i u naše korene utkan. I na ovim mojim slikama, koliko god sam ja moderan slikar, smatram da je i kroz mene to, ta neka Vizantija ili to pravoslavlje u nekim mojim zrelim godinama prosijalo i traži svoje mesto. Svi naši koreni i geni rade u nama, ako smo zaista iskreni prema sopstvenom delu, moramo da prođemo i taj jedan put od sebe samog ka slici. Moji koreni su odavde, moji koreni su utkani u pravoslavlje tako da nije ni čudna ova tematika na slikama neka Vizantija, pravoslavlje, neke naše ikone i freske koje su uništavane poslednjih decenija na Kosovu i Metohiji što aktom nasilnog čina, što aktom našeg nemara. Koliko god nas to savremeno vreme uhvatilo pod svoje i novi svetski globalizam koji pokušava da nas svrsta u jednu pihtijastu masu  taj naš identitet govori kroz nas, tako je i kroz moje slike progovorio iznutra - rekao je umetnik Zoran Čalija.

Veče je uveličalo i pojanje Mešovitog hora SKC, pod dirigentskom palicom profesora Veselina Jevtića.

U Zadužbini Dušana Radića večeras će, s početkom od 19 časova,  biti održana promocija knjige “Znameniti Srbi o Hrvatima” akademika Vasilija Krestića. Pored autora, o knjizi koja je nastala na osnovu dugogodišnjih istraživanja u domaćim i stranim arhivama, memoarske literature i zapisa sa saborskih sednica će govoriti i prof. dr Sofija Božić, kao i književnik Dragan Lakićević.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
ISTINA... Odgovori
Konačno malo duhovne hrane i širenje ljubaci božije u gradu u kojem drugo vlada moralna dekadencija koja zatire sve što valja, što je dobro, metafizički i spiritualno. Grad se nažalost pretvorio u Gomoru, samo još fali naziv da mu se promeni, s toga ne verujem da će mnogo ljudi doći. Smeta mi što je akcenat na Pravosljavlju, a ne na Hrištanstvu. Na Zapadu ne pravimo mnogo podela između hrištanskih denominacija. Uzgred, promocija neke knjige u kojoj se radi o Srbima i Hrvatima je krajnje neprikladna za nedelju vere. Rekao bih da je tu knjigu napisao neko iz službe i da se promoviše po njihvoj komandi.
поносно свој Odgovori
Тако је БРЕ! Коначно недеља Православља у православном граду! С обзиром да је прошао век од припајања војводине Србији, требала би да буде деценија Православља. Ал боље икад да се почне него никад. Драго ми је што су написали Васкрс јер Ускрс не постоји у српскоме језику.
SW
Vrati se odakle si dosao....tu ne siri mrznju.

Hvala!
panonski čamac Odgovori
Super vam je ova nedelja pravoslavlja. Malo pevanja, a malo predstavljanja knjige "Znameniti Srbi o Hrvatima" koja opet načinje teme o Kraljevini, Jugoslaviji, ratovima, Jasenovcu i sl. Baš nešto što ima velike veze sa predstojećim praznicima i pravoslavljem. Uvek se predstavljate kao da širite bratstvo i ljubav među svim narodima Vojvodine, a zapravo ste bili i ostali nacionalisti sa trovačkom agendom.

I posle toliko godina uspeli ste da i dalje se ponašate kao da je 1992. Večno ćete ostati zatucani, samo nažalost, povući ćete i Suboticu u ponor zajedno sa vama, tj. već jeste. Ostaćete samo vi penzioneri i oni bez stranih pasoša u ovoj propaloj državi da pričate kako su se svi urotili protiv vas.
MIKULA
Ne dirajte branioce nacije, vidite kako im odbrana dobro ide.
Uvek u pravu Odgovori
Pratim komentare i vidim da je već duže vremena ovaj "Panonski čamac" oštećen i svakim komentarom tone nezaustavljivo sve dublje i dublje.
panonski čamac
More mi se osušilo, nemam gde ploviti. Ostali mi samo ovi nacionalisti da nam sole pamet da nam skrenu pažnju sa nemaštine. Naravno da sam oštećen.
neutralan Odgovori
Zanima me da li se u nekom drugom gradu u Srbiji gde ne zive manjine u "vecini"organizuju dani Pravoslavlja?Predpostavljam da kada bi se organizovali dani katolicanstva to predstavilo kao napad na sve sveto i neoprostiv jeres u zemlji Srbiji!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.