Komentara: 14
Pregleda: 2762

Književne tribine, predavanja, izložba i muzičko veče u Nedelji pravoslavlja

24.03.2018. u 13:15h
Izvor: Subotica.com
Dvadeset i šesta po redu Nedelja pravoslavlja u Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava“ svečano će biti otvorena u ponedeljak, 26. marta u 19 časova besedom vladike bačkog Irineja. Sedmodnevni program obeležiće književne tribine, predavanja, izložba i muzičko veče.
Književne tribine, predavanja, izložba i muzičko veče u Nedelji pravoslavlja

U galerijskom prostoru Zadužbine Dušana Radića prve večeri  biće otvorena izložba slika pod nazivom “Služiti ljubavi” svestranog umetnika, Zorana Čalije. U okviru programa, nastup će imati i Mešoviti hor SKC “Sveti Sava“, pod dirigentskom palicom profesora Veselina Jevtića.

Druge večeri, u utorak 27. marta, od 19 časova biće održana promocija knjige “Znameniti Srbi o Hrvatima” akademika Vasilija Krestića, velikog poznavaoca balkanske istorije 19. veka.  Pored autora, o knjizi koja je nastala na osnovu dugogodišnjih istraživanja u domaćim i stranim arhivama, memoarske literature i  zapisa sa saborskih sednica će govoriti i prof. dr Sofija Božić, kao i književnik Dragan Lakićević. 

O epistemiloškoj “metafizici” srca predavanje će u sredu, 28. marta održati prof. dr Stamenko Šušak, načelnik Odeljenja za urođene srčane mane Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju u Sremskoj Kamenici. Prof. dr Šušak će prisutnima dati odgovor na pitanje ima li  srce  svoje razloge koje razum ne poznaje. Početak predavanja zakazan je za 19 časova.

Na književnoj tribini u četvrtak, 29. marta, biće predstavljeno stvaralaštvo akademika SANU, Mira Vuksanovića. O delima Vuksanovića, koji je dobitnik značajnih priznanja iz oblasti književnosti,  govoriće  prof. dr Slavko Gordić.

Književne tribine, predavanja, izložba i muzičko veče u Nedelji pravoslavlja

Multimedijalna prezentacija “Epoha Nemanjića-Dolina kraljeva” biće organizovana u sali Zadužbine u petak, 30. marta s početkom od 19 časova. Gosti večeri biće Dušan Todorović, publicista i Janja Todorović, profesor.

Poznati kapelo sastav “Srbski pravoslavni pojci” u subotu 31. marta prirediće koncert pod nazivom “U susret Vaskrsu”. Ljubitelji srpske tradicionalne muzike imaće priliku da uživaju u muzici sastava, koji od 2013. godine radi po blagoslovu patrijarha srpskog Irineja.   Početak koncerta je u 19.30 časova. 

Nedelja pravoslavlja će, po tradiciji, biti zatvorena duhovnom tribinom na kojoj će na temu “Istorija podvižništva-od antičke askeze do hrišćanskog podviga” besediti katiheta Nenad Stojanović.

Ulaz na sve programe manifestacije, koja se po tradiciji održava uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, je besplatan.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 nedelje
Komentara: 14
Pregleda: 2762

Povezana vest

Povezane teme

srpski kulturni centar

nedelja pravoslavlja

srpski kulturni centar sveti sava

milan marodić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.