Komentara: 4
Pregleda: 6057
Foto

Otvoren gradski vašar u okviru 22. Interetno festivala

21.08.2023. u 16:34h
Izvor: Subotica.com
Sezona omiljenih letnjih manifestacija uveliko traje, a sve do subote Subotičani će imati priliku da uživaju u folklornim igrama i tradicionalnoj muzici učesnika 22. Interetno festivala. Od jutros, Gradski trg transformisan je u "Etnopolis" koji nudi bogatu ponudu rukotvorina sa  tradicionalnim motivima koje izrađuju vešte ruke vrednih domaćica i domaćina.
Otvoren gradski vašar u okviru 22. Interetno festivala

Subotičanke okupljene oko sekcije za izradu rukotvorina u MKC "Nepker" i ove godine u okviru Interetno festivala predstavljaju svoje radove u kojima dominira nadaleko poznati kaločanski šareni vez.

Otvoren gradski vašar u okviru 22. Interetno festivalaDominiraju mađarski etno motivi. Ne pravimo nikakav kompromis sa aktuelnim trendovima, već čuvamo tradiciju, vezemo i heklamo onako kako su to radili naši stari, a motivi na našim rukotvorinama su istovetni onima koji se nalaze na narodnim nošnjama.  Mi ćemo svakodnevno u "Etnopolisu" organizovati radionice za mlade žene koje žele da savladaju starinski vez ili da nauče da heklaju.  - priča Katalin Rumenjaković i pokazuje nam heklani šešir dostojan svake dame - Ručno izrađujemo i marame sa etno motivima, haljine za devojčice, prsluke i ženske rukavice. Ove odevne predmete nosili su i naši preci u svečanim prilikama. 

Zahvaljući ćilimima Julije Ikotić u "Etnopolisu" su predstavljeni tradicionalni motivi iz južne Srbije.

Otvoren gradski vašar u okviru 22. Interetno festivalaOtvoren gradski vašar u okviru 22. Interetno festivala- Radim tkanje od vune i od krpa, a na ćilimima dominiraju čuvene pirotske šare, a česti motivi su i cveće i drveće - objašnjava Julija - Već čitavu deceniju izlažem rukotvorine na ovom festivalu i uočila sam da je sve više mladih koji cene tradiciju, pa rado pazare predmete koji ih podsećaju na pretke i njihov način života.

Subotičanin Laslo Dvoračko, zahvaljujući umetničkim sposobnostima i prirodi u kojoj pronalazi inspiraciju, najobičniju granu ili panj oblikuje u pravo umetničko delo. Stolovi, stolice, ramovi, igračke, držači za vino samo su deo njegove bogate ponude koju predstavlja u "Etnopolisu".

Otvoren gradski vašar u okviru 22. Interetno festivalaOtvoren gradski vašar u okviru 22. Interetno festivala

Sve je ručni rad, ništa šablonski ne radim. Mene vodi priroda, odnosno oblik drveta koji nađem u prirodi pokušavam da prilagodim predmetu koji želim da izradim. Kada ugledam neki panj ili granu zanimljivog oblika odmah dobijem inspiraciju. Na primer, jedna grana godinama je stajala u dvorištu i primetio sam je tek kada sam zapeo za nju. Od nje sam izradio božanstveni ram za ogledalo koji sada krasi moje predsoblje - navodi Dvoračko - Ovi predmeti mogu savršeno da se ukope u moderan ambijent, tako da je ponuda prilagođea svim generacijama.

Otvoren gradski vašar u okviru 22. Interetno festivalaU Centru grada, koji će do subote biti transformisan u "Etnopolis", mogu da se pazare i svilene bombone, ručno izrađen nakit i drugi modni detalji, umetničke slike, dekupaž predmeti, a gurmani mogu uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi lokalnih specijaliteta.

Izvor: Subotica.com
Interetno 2023 - Etnopolis Interetno 2023 - Etnopolis Interetno 2023 - Etnopolis Interetno 2023 - Etnopolis Interetno 2023 - Etnopolis Interetno 2023 - Etnopolis Interetno 2023 - Etnopolis Interetno 2023 - Etnopolis
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 meseci i 3 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 6057

Povezana vest

Povezane teme

interetno

interetno festival

subotičke rukotvorine

vašar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.