Komentara: 2
Pregleda: 2485
Foto

Otvoren Festival fantazije i horora "Hrizantema"

26.10.2018. u 13:33h
Izvor: Subotica.com
Nastupom učenica Muzičke škole i izložbom fotografija autora Zdenka Štrickog, sinoć je otvoren 6. Međunarodni festival fantazije i horora "Hrizantema".
Otvoren Festival fantazije i horora "Hrizantema"

Iako na njima nema prepoznatljivih elemenata horora, kao što su strava, užas ili nekih natprirodnih pojava koje izazivaju strah, autor izložbe Zdenko Štricki objasnio je da je svih 30 fotografija imalo za cilj da posmatraču prenesu određeno osećanje nelagode i uznemirenosti, kako bi se što bolje uklopile i dočarale osnovnu tematiku Festivala.

- Ova izložba zapravo predstavlja presek mog angažovanja u poslednjih desetak godina i u pitanju su probrane fotografije koje bi mogle da odgovaraju tematici samog Festivala. Fotografije su rađene u crno-belom tonu i nadam se da sam uspeo na neki način da prenesem svoju nameru, a to je da se prikažu određene situacije ili scene koje bi mogle da budu neprijatne - objasnio je Štricki.

Otvoren Festival fantazije i horora "Hrizantema"

U izboru fotografija koje su izložene u holu Art bioskopa, pomogao mu je Bela Duranci, koji je i otvorio izložbu s rečima da one predstavljaju usputne zapise koji služe za dalje promišljanje života.

- Zdenko je taksi šofer i on živi u svom svetu, u kojem svaki dan putuje s jednog kraja na drugi. Taj svet je svet taksi šofera, ali štos je u tome što on kao taksi šofer stalno pravi usputne zapise. On kaže "slikam krajputaše". Krajputaši su nešto drugo, to su objekti pored puta koji nas podsećaju na pokojnike, a to fotografija nije. Da nije fotografije, mnogo toga bi zauvek bilo izgubljeno. Fotogafija je trenutak, koja već u narednoj sekundi postaje prošlost zaustavljenog trenutka, a nakon izvesnog vremena, fotografija je izazov za otkrivanje novih emocija, za traženje novih puteva i stvaranje umetnosti. Nije umetnost ono što se radi kao kopija već viđenog, već ono što se u samom čoveku stvara i rađa - rekao je Duranci.

Otvoren Festival fantazije i horora "Hrizantema"

Nakon svečanog otvaranja Festivala, usledio je razgovor glumca Vladimira Grbića sa scenaristom prof. dr Petrom Grujičićem, nakon čega je publika bila u prilici da pogleda film "Pun mesec nad Beogradom". Veče se završilo nastupom učenika Muzičke škole Pavla Zvekića, koji je pripredio "Džez-rok party" u Filmskom klubu Orijent.

U narednim danima, posetioce Festivala očekuje takmičarski program, a prema rečima Gordane Guberinić, direktorke Art bioskopa "Aleksandar Lifka", još i dve premijere, promocije knjiga, kao i program za najmlađe. 

- Takmičarski program odvijaće se u dve večeri, petak i subotu, u po dva seta. Počinjemo sa španskim setom, a biće tu još mnogo zanimljivih filmova iz čak 24 zemlje sveta. Imaćemo mnogo gostiju i pratećih programa, premijeru filma "Krv" Robmos produkcije i saradnika, koncert sa pozorišnim elementima "Rikataka Tur", a poslednje večeri dodelićemo nagrade najboljim filmovima "Hrizanteme" i najboljim pričama subotičkih srednjoškolaca koje su ove godine pristigle na literalni konkurs "Gavran" - najavila je Guberinić.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje festivala "Hrizantema" Otvaranje festivala "Hrizantema" Otvaranje festivala "Hrizantema" Otvaranje festivala "Hrizantema" Otvaranje festivala "Hrizantema" Otvaranje festivala "Hrizantema" Otvaranje festivala "Hrizantema" Otvaranje festivala "Hrizantema"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2485

Povezana vest

Povezane teme

hrizantema festival

festival fantazije i horora hrizantema

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.