• Pregleda: 1773

Festival fantazije i horor filma "Hrizantema" počinje u četvrtak

Međunarodni festival fantazije i horor filma "Hrizantema", šesti po redu, održaće se od 25. do 28. oktobra u Art bioskopu "Aleksandar Lifka", a osim takmičarkog filmskog programa, posetioce očekuju izložbe, promocije knjiga, dve premijere i nekoliko novina.
Festival fantazije i horor filma "Hrizantema" počinje u četvrtak

Ove godine, na Festival je pristiglo 211 filmova iz 53 zemlje sveta, a prema rečima Gordane Guberinić, direktorke Art bioskopa "Aleksandar Lifka", jedino su filmovi sa afričkog kontinenta izostali.

- Kao i svake godine, najviše filmova pristiglo je iz Španije, zemlje u kojoj se veoma intenzivno bave ovom tematikom, zanima ih i imaju vrhunsku produkciju kada su u pitanju fantazija i horor. Tu su i filmovi iz Južne Amerike, Azije, zemalja poput Iraka, Irana, Tajvana, Portugala, Meksika, Argentine i mnogih drugih. Selekcija je izvršena i odabrano je 50 filmova kratkog metra, odnosno do 15 minuta, iz 24 zemlje, koji će biti prikazani u takmičarskom delu Festivala. Filmovi su vrlo kvalitetni i zaista je bio veliki posao primiti ih, selektovati i tehnički obraditi za prikazivanje, uz to da bude po nešto za svačiji ukus - kaže Guberinić.

Festival će u četvrtak, 25. oktobra, otvoriti izložba fotografija Zdenka Štrickog pod nazivom "Ex Parte Mea", a uvodnu reč daće istoričar umetnosti i likovni kritičar Bela Duranci. Potom će uslediti razgovor sa scenaristom filma "Pun mesec nad Beogradom", prof. dr Petrom Grujičićem, koji će voditi glumac Vladimir Grbić, a nakon razgovara zakazana je projekcija istoimenog filmskog ostvarenja.

Kako ističe direktorka Art bioskopa, Festival je ove godine obogaćen sa nekoliko novina, među kojima je i to da će svi filmovi biti titlovani na srpskom jeziku, te da će na Festivalu po prvi put biti prikazan domaći film "Poslednji pogled" autora Dimitrija Krstajića.

- S obzirom na to da film nije mogao da uđe u selekciju, jer je kvaliteta takvog kakvi su filmovi sa zapada, mi smo ga izdvojili i on će biti prikazan u subotu od 18:30 časova kao samostalan. Ove godine, po prvi put sarađujemo sa i Muzičkom školom Subotica, čiji učenici će nastupiti na otvaranju Festivala, dok će učenik Pavle Zvekić izvesti Džez-rok party u Filmskom klubu Orijent. Osim dosadašnjeg face painting-a za najmlađe, ove godine smo za njih organizovali i maskiranje u superheroje - ističe Guberinić.

Program ovogodišnjeg Festivala biće prošaran i sa dve premijere, a prva od njih biće koncert sa pozorišnim elementima "Rikataka Tur", u izvođenju umetnika "Alice in WonderBand" koji koriste telo kao instrument, dok će na zatvaranju Festivala po prvi put biti prikazan i film "Krv" Robmos produkcije i saradnika.

Festival je ove godine promenio i ime, u Festival fantazije i horor filma, da bi se, kako je objasnila Guberinić, dao veći naglasak i pečat fantaziji. Pod imenom Festival filmova horora i fantazije "Hrizantema" prvi put je organizovan 2013. godine, po okriljem tadašnje direktorke Art bioskopa "Aleksandar Lifka", Viktorije Šimon Vuletić. Festival je od samog početka bio međunarodnog karaktera, zamišljen tako da bude prepoznatljiv subotički brend.

Program 6. Međunarodnog festivala fantazije i horora "Hrizantema"

Četvrtak, 25. oktobar

 • 18:45h - Nastup učenika Muzičke škole Subotica;
 • 18:55h - Otvaranje 6. Međunarodnog festivala fantazije i horora "Hrizantema"; 
 • 19:00h - Izložba fotografija Zdenka Štrickog pod nazivom EX PARTE MEA – Uvodna reč Bela Duranci (hol Art bioskopa Lifka);
 • 20:00h - Razgovor sa scenaristom filma prof. dr Petrom Grujičićem (Art bioskop Lifka);
 • 21:00h - Projekcija filma "Pun mesec nad Beogradom" reditelja Dragana Kresoja (Art bioskop Lifka);
 • 21:00h - Retrospektiva filmova sa predhodnog festivala "Hrizantema" (Filmski klub Orient);
 • 22:00h - Afterparty – Džez-rok party (Filmski klub Orient).

Petak, 26. oktobar

 • 18:00h - Maskiranje u superheroje, program namenjen najmlađim posetiocima festivala (Filmski klub Orient i dvorište bioskopa);
 • 19:00h - Prvo takmičarsko veče – 1. Set filmova (Art bioskop Lifka);
  20.00h - Premijera: Koncert sa pozorišnim elementima "Rikataka Tur", koji izvode "Alice in WonderBand" (Pozorište "Deže Kostolanji");
 • 20:00h - Retrospektiva filmova sa prošlogodišnje "Hrizanteme" - Španski filmovi (Filmski klub Orient);
 • 21:00h - Prvo takmičarsko veče - 2. Set filmova (Art bioskop Lifka);
 • 22.00h - Afterparty (Filmski klub Orient).

Subota, 27. oktobar

 • 18:00h – Prezentacuja klub ljubitelja stripova i polaznici škole stripa Sombor (hol Art bioskopa Lifka);
 • 18:30h - "Poslednji pogled", film autora Dimitrija Krstajića;
  18.50h - Prezentacija Interaktivnih filmova, igara i VR radova reditelja i producenta Marka Kaćanskog (Art bioskop Lifka);
 • 19:30h - Drugo takmičarsko veče – 1. Set filmova (Art bioskop Lifka);
 • 20:30h - Izbor nagrađenih filmova sa prošlogodišnjeg festivala "Hrizantema" (Filmski klub Orient);
 • 21:30h - Drugo takmičarsko veče – 2. Set filmova (Art bioskop Lifka);
 • 22:30h - Afterparty (Filmski klub Orient);

Nedelja, 28. oktobar

 • 18:00h - Gostovanje pisca Gorana Skrobonje – Razgovor i promocija knjiga "Proročanstvo korota" i "Kosingas - neispričane priče" u izdanju IK Starahor (Art bioskop Lifka);
 • 19:00h - Dodela nagrade "Gavran" za najbolje priče srednjoškolaca (Art bioskop Lifka);
 • 20:00h - Dodela nagrada za najbolje filmove "Hrizantema" festivala 2018. godine (Art bioskop Lifka);
 • 20:30h - Premijera filma "Krv" Robmos produkcije i saradnika (Art bioskop Lifka);
 • Nakon projekcije filma završna reč – zatvaranje festivala;
 • 22:00h - Afterparty – DJ party (Filmski klub Orient).

Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
Uvek u pravu Odgovori
Pošto je horor odavno oko nas preostaje nam da fantaziramo.
Viktorija Šimon Vuletić Odgovori
S obzirom da ste me spomenuli u tekstu, smatram za shodno da dodam ispravku. Festival horora i fantazije nije organizovan "pod mojim okriljem dok sam bila direktorka Art bioskopa", nego je moj autorski projekat, od same ideje festivala, davanja imena Hrizantema, povezivanja sa Belom Lugošijem i Noći veštica (zato se i organizuje krajem oktobra),četvorodnevnog koncepta festivala u kojem je prvi dan uvek bio posvećen domaćem filmskom i rediteljskom velikanu (tokom četiri godine "pod mojim okriljem" to su bili Slobodan Šijan Đorđe Kadijević, Goran Marković, Dejan Zečević i Milan Todorović), i književnog konkursa "Gavran". Iako je možda laskavo što je do detalja ispoštovan ceo koncept festivala, činjenica je da je on organizaciono sve manje subotički, uprkos velikom naporu da se ostavi takav utisak. A da, izostao je jedino "Noćni panađur" na kojem su izlagale kreativne Subotičanke čija je estetika u dosluhu sa idejom ovog u suštini ženskog festivala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.