Komentara: 1
Pregleda: 5810
Foto

Otvoren 12. Međunarodni festival organskih proizvoda "Biofest"

12.10.2016. u 15:50h > 17:37
Izvor: TV Subotica
U organizaciji Udruženje Terra’s, danas je na Otvorenom univerzitetu otvoren 12. Međunarodni festival organskih proizvoda „BIOFEST“ koji se ove godine održava pod sloganom „Želim biti 100% organic“.
Otvoren 12. Međunarodni festival organskih proizvoda "Biofest"

Organizatori festivala su ugostili proizvođače organskih proizvoda i distributere, a u sklopu trodnevne manifestacije,  biće organizovana i prva panel diskusija na temu „Izazovi u razvoju organske proizvodnje i moguća rešenja“.

Udruženje TERRA’S u okviru BIOFESTA tradicionalno dodeljuje priznanja za najbolji bioproizvod i za najboljeg proizvođača. Nagradu za bioproizvođača godine dobila je Gordana Šokčić, dok je u kategoriji bioproizvoda, nagradu odneo Stevica Kračunjel, vlasnik farme za proizvodnju organskih jaja iz okoline Bele Crkve.

Kračunjel  je 2011. godine pokrenuo organsku proizvodnju jaja  na svom salašu na rubu Deliblatske peščare. Tokom godina je postepeno povećavao proizvodnju, pa danas ima 1500 jedinki. Na dnevnom nivou, u proseku proizvede oko 400 jaja, za koje ima obezbeđeno tržište.

Otvoren 12. Međunarodni festival organskih proizvoda "Biofest"

Međutim, i pored razrađene proizvodnje, Stevica se svakodnevno susreće sa brojnim problemima. Prema njegovim rečima, organska proizvodnja, za razliku od konvencionalne, još uvek nije u dovoljnom fokusu nadležnih institucija. Problem su i subvencije, koje su znatno manje u odnosu na iznose koji se daju za konvencionalnu proizvodnju po hektaru.

- "Recimo ja za kokošku ne dobijam nijedan dinar subvencije. Kada sam ulazio u organsku proizvodnju, govorio sam da jaje ne može biti skuplje 40-50% i dan danas stojim iza te reči međutim nije tako u praksi. Naime te 2011. godine je postojala uredba o organskoj proizvodnji koja je davala subvenciju po kokošci u iznosu od 700 dinara. Sada je izmišljen novi uslov, da je potrebna čista rasa kokošaka, što stvara problem jer je izuzetno teško naći 1.500 jedinki iste rase. Subvencija bi mi puno značila, ne da ostvarim veći profit već da smanjim cenu proizvoda, jer ja nikada ne bi ostao na sadašnjoj ceni od 30 dinara po jajetu, da ta uredba nije ukinuta." - Stevica Kračunjel, vlasnik farme za proizvodnju organskih jaja

Otvoren 12. Međunarodni festival organskih proizvoda "Biofest"

Organska proizvodnja u Srbiji, uprkos svim problemima,  prema podacima Ministarstva poljoprivrede, beleži rast. Prošle godine proizvedeno je 60% više organskih proizvoda u odnosu na 2014.

U našoj zemlji organska proizvodnja zastupljena je na 15.000 hektara, od čega je u Vojvodine  10.000 hektara pod organskih proizvodima.

Otvoren 12. Međunarodni festival organskih proizvoda "Biofest"

Izvor: TV Subotica
Svečano otvaranje 12. Međunarodnog festivala organskih proizvoda - BIOFEST Svečano otvaranje 12. Međunarodnog festivala organskih proizvoda - BIOFEST Svečano otvaranje 12. Međunarodnog festivala organskih proizvoda - BIOFEST Svečano otvaranje 12. Međunarodnog festivala organskih proizvoda - BIOFEST Svečano otvaranje 12. Međunarodnog festivala organskih proizvoda - BIOFEST Svečano otvaranje 12. Međunarodnog festivala organskih proizvoda - BIOFEST Svečano otvaranje 12. Međunarodnog festivala organskih proizvoda - BIOFEST Svečano otvaranje 12. Međunarodnog festivala organskih proizvoda - BIOFEST
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5810
Povezane teme

organska poljoprivreda

biofest

terras

organska hrana

festival organskih proizvoda

organska proizvodnja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.