Komentara: 55
Pregleda: 19879
Foto

Otkriven deo fasade na Narodnom pozorištu

31.05.2015. u 11:32h
Izvor: Subotica.com
Rano jutros radnici SMB gradnje započeli su radove na skidanju montažne skele i zaštitne mreže na delu zgrade Narodnog pozorišta u izgradnji koji gleda na Korzo. Prednja strana koja gleda na Gradsku kuću trebalo bi da se "otkrije" u naredne dve nedelje.
Otkriven deo fasade na Narodnom pozorištu

Subotičani su danas po prvi put imali prilike da vide kako izgleda fasada dela pozorišta koji je okrenut ka Korzou, ovaj put bez zaštitne mreže i skela koje su na tom delu bile prisutne više od godinu dana.

Kako nam je rečeno na samom gradilištu za danas samo će se ovaj deo otkriti, a u naredne dve nedelje, ukoliko vremenski uslovi posluže, trebalo bi da se otkrije i prednji deo, tamo gde se nalaze stubovi koji su ostali kao sećanje na nekadašnje pozorište koje su Subotičani mnogo voleli.

Radnici na ovom gradilištu nastaviće svoj rad po planu, a nadamo se da će tokom leta da se desi još koja "premijera" koja će nadamo se donekle da skrene pažnju sa ostatka gradilišta, koje bez dileme napreduje, ali sigurno ne brzinom kojom bi Subotičani želeli da se odvija.

Ipak, današnje "otkrivanje" privuklo je pažnju brojnih šetača od kojih su neki zastajali, posmatrali, fotografisali. Jedan od onih koji je ovu novinu u nedeljno prepodne odlučio da zabeleži na telefonu i podeli na društvenoj mreži je i naš sugrađanin 27-ogodišnji Bojan Kovačić.

- "Prolazim ovuda svaki dan i nisam toliko primećivao radove na fasadi. Video sam da se nešto radi, da ima majstora, ali kroz ovu mrežu ne može baš precizno da se uvidi u kojoj je to fazi. Jutros sam još jednom prošao ovuda i prijatno me iznenadilo, a iskoristio sam priliku da fotografišem i pošaljem prijateljima u Norveškoj koji su iz Subotice otišli još dok je pozorište bilo onakvo kakvog smo ga najviše voleli." - priča za naš sajt Bojan.

foto: Radio Subotica

A nekada je to izgledalo ovako...

Na Narodnom pozorištu trenutno se izvode završni radovi četvrte faze realizacije, adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje ovog objekta.

Radovi se u okviru ove faze izvode na starom, zaštićenom delu, a kompletno su urađeni radovi na krovnoj konstrukciji i krovo pokrivački radovi, što je bio jedan od prioriteta u ovoj fazi. Takođe, ojačani su zidani svodovi iznad prizemlja objekta, pomoću armirano-betonske ploče koja prati njihovu geometriju.

Pozorište dobija gipsane ukrase

Svi unutrašnji građevinsko–zanatski radovi ove faze su privedeni kraju, postavljenja je kompletna stolarija, a ono što je sada preostalo je malterisanje objekta i postavljanje svih gipsanih ukrasa. Nakon ovog uslediće završno bojenje fasade objekta. Nakon ovih radova biće sprečen  daljni uticaj atmosferskih nepogoda na ovaj deo objekta.

Radove na pozorištu, unutra i vani, obišli smo pre nepunih mesec i po dana  dana, a kako je tada izgledalo pogledajte u povezanom albumu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 nedelje
Komentara: 55
Pregleda: 19879
Povezane vesti
Povezani albumi
Povezane teme
Narodno pozorište izgradnja narodnog pozorišta fasada narodnog pozorišta izgled narodnog pozorišta
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.