Komentara: 18
Pregleda: 11496

Otac šest godina dokazuje bolest deteta

25.06.2017. u 23:04h
Izvor: Subotica.com
Iako je naša dvanaestogodišnja sugrađanka Angulj Avdo rođena sa Daunovim sindromom, o čemu svedoče i lekarski nalazi i telesni deformiteti, njen samohrani otac Aduš već šest godina pokušava da dokaže njenu bolest i ostvari pravo na uvećanu tuđu negu i pomoć.
Otac šest godina dokazuje bolest deteta

Prelepa devojčica Angulj, koju svi zovu Anči, rođena je sa Daunovim sindromom, srčanom manom, urođenom kataraktom i kraćom desnom nogom, a kako ulazi u pubertet sustižu je i mnoge druge bolesti poput epilesije i problema sa kičmom i štitnom žlezdom.

Požrtvovani otac bez ičije pomoći brine o njoj, a već godinama uzaludno obija pragove insitucija, noseći obimnu lekarsku dokumentaciju i pokušavajući da svom detetu obezbedi ono što mu zakonski pripada. Do sada je sve bilo uzaludno, te prima samo naknadu za osnovnu tuđu negu i pomoć od oko deset hiljada dinara. Kako zbog konstantne brige o njoj ne može da radi, ta pomoć im je jedino stalno primanje.

- Sa Kosova smo izbegli 1999. godine i kada smo se 2011. godine doselili u Suboticu uradili smo sve preglede, podneli zahtev koji je odbijen uz obrazloženje da nije imala srpsko državljanstvo što je bilo razumljivo, a zatim zbog pogrešno upisane nekakve šifre, te  da Angulj nema telesna oštećenja po važećem pravilniku – ispričao je otac državnom sekretaru Nenadu Ivaniševiću, koji ga je juče posetio u nameri da pomogne u rešavanju ovog problema. - Posle druge molbe odgovorili su da se njeno stanje nije pogoršalo i da ne postoje oštećenja. Žalio sam se pokrajinskom sekretarijatu, ali i pored potvrde genetičarke da Angulj ima Daunov sindrom i grafikona sa 47 hromozoma, naše žalbe su odbijene. Angulj zaista ne izgleda kao druga deca sa Daunovim sindromom, ali ima sve ostalo što ova bolest nosi.

Otac šest godina dokazuje bolest deteta

Inače, sva deca obolela od Daunovog sindroma primaju uvećanu negu i pomoć, jer se ova bolest smatra sto odsto telesnim oštećenjem koje nastaje rađanjem.

Avdo redovno podnosi zahteve i njegova dokumentacija je trenutno na drugostepenoj komisiji u Novom Sadu. Po rečima državnog sekretara Nenada Ivaniševića „biće učinjeno sve da se pronađe uzrok dosadašnjeg problema.

- Avdo je primer kako roditelj treba da brine o svom detetu i to o detetu sa invaliditetom. Učinićemo sve da pomognemo ovoj porodici,  koja je napustila svoje ognjište na Kosovu, ali i drugima jer samo zajedno možemo prevazići teške životne situacije – obećao je Ivanišević. - Ovaj samohrani roditelj, i njegova ćerka, pokazuju ono što nedostaje i kompletnim porodicama, a to je mnogo entuzijazma, pozitivne energije i želje da se sve prebrodi. Zato ne možemo ostati nemi na njihovu borbu i sigurno ćemo im pomoći.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 11496

Povezana vest

Povezane teme

Nenad Ivanišević

humanitarni apel

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.