Komentara: 26
Pregleda: 8809
Foto

Osvešten i naložen badnjak uz pesmu, igru i veselje

07.01.2015. u 10:08h
Izvor: Subotica.com
Građani u Subotici koji slave Božić po julijanskom kalendaru obeležili su juče Badnji dan. Srpski kulturni centar "Sveti Sava" i Srpska Pravoslavna crkvena opština sproveli su tradicionalni obred seče, osveštenja i paljenja badnjaka, koji je u poslepodnevnom delu pratio i bogat kulturni program. Veče je završeno guslarskim nastupom u SKC "Sveti Sava". U crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u ponoć je održano bogosluženje.
Osvešten i naložen badnjak uz pesmu, igru i veselje

Svim sugrađanima koji slave Božić po julijanskom kalendaru redakcija sajta subotica.com želi srećan Božić uz tradicionalnu poruku: MIR BOŽJI - HRISTOS SE RODI!

Tokom jučerašnjeg dana održan je niz dešavanja u susret najradosnijem hrišćanskom prazniku - Božiću. Za organizaciju celodnevnog programa obeležavanja Badnjeg dana 23 godine za redom zaslužan je Srpski kulturni centar "Sveti Sava".

Blizu 300 fotografija sa obeležavanja Badnjeg dana možete da pogledate u povezanim albumima pri dnu vesti. U donjem delu postavili smo i kratak video zapis atmosfere sa trga.

Povorka

Obeležavanje Badnjeg dana počelo je nešto pre 8 časova okupljanjem ispred crkve Vaznesenja Gospodnjeg odakle se organizovano krenulo na seču i osveštenje badnjaka na obroncima Kelebijske šume na Makovoj sedmici.

Osvešten i naložen badnjak uz pesmu, igru i veselje

Veliki broj građana koji je krenuo iz centra grada susreo se sa još većim brojem onih koji su poranili i krenuli u tradicionalnu seču po običajima koji datiraju od davnina. Tradicija nalaže da pre izlaska sunca, na Badnji dan, domaćin sa sinovima ili unucima odlazi u šumu da seče badnjak.

Kada odabere odgovarajuće drvo, domaćin se okrene istoku, tri puta se prekrsti, pomene Boga, svoju slavu i sutrašnji praznik, uzima sekiru u ruke i seče badnjak. Badnjak se seče i zaseca sekirom ukoso, i to sa istočne strane. Po narodnom verovanju, badnjak se mora poseći sa tri snažna udarca.

Sveštenstvo Srpske Pravoslavne crkvene opštine u prisustvu velikog broja građana uz tradicionalan crkveni obred osveštalo je badnjak koji je posle i spaljen na Gradskom trgu.

Osvešten i naložen badnjak uz pesmu, igru i veselje

Polazak na paljenje badnjaka

Drugi deo programa obeležavanja Badnjeg dana počeo je nešto pre 17 časova kada je ponovo iz Pravoslavne crkve u centru grada krenula povorka sa badnjakom koju je sledio veći broj građana na ruti koja se kretala iz Zmaj Jovine preko Đure Đakovića sve do Jadrana gde je kolona ušla na Korzo i kretala se sve do glavnog gradskog trga, na kojem se već od ranije nalazila druga grupa građana koja je došla da isprati kulturno-umetnički program i tradicionalnu ceremoniju paljenja badnjaka.

Osvešten i naložen badnjak uz pesmu, igru i veselje

Osvešten i naložen badnjak uz pesmu, igru i veselje

Osvešten i naložen badnjak uz pesmu, igru i veselje

Osvešten i naložen badnjak uz pesmu, igru i veselje

Osvešten i naložen badnjak uz pesmu, igru i veselje

Bogat kulturno-umetnički program i narodno veselje

Na gradskom trgu u Subotici okupilo se preko 2.000 građana koji su posmatrali muzičko-zabavni programu u kojem su učestvovala deca polaznici veronauke u školama, pevale su se obredne božićne pesme i vertep. U programu je učestvovao i ženski hor koji je otpevao prikladne pesme u čast obeležavanja Badnjeg dana. Kao poslednji nastupio je dečji hor "Iskončići" koji je izmamio najveće aplauze prisutnih.

Osvešten i naložen badnjak uz pesmu, igru i veselje

Nakon kulturno-umetničkog programa usledilo je veliko narodno veselje koje je privuklo građane da se po hladnom vremenu uz pesmu i igru zabave uz tradicionalna narodna kola.

U ponoć u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg održano je bogosluženje.

Osvešten i naložen badnjak uz pesmu, igru i veselje

foto: RTV Yueco

Tokom čitavog dana nije bilo incidenata i narušavanja javnog reda i mira, iako je korišćeno dosta pirotehničkih sredstava. Skup je obezbeđivala policija koja nije imala potrebe značajnije da intreveniše, osim u slučajevima očiglednog kršenja osnovnih pravila o bezbednosti, što se pre svega odnosi na vožnju pod dejstvom alkohola i ugožavanje bezbednosti samih učesnika.

Izvor: Subotica.com

Badnji dan - paljenje badnjaka, kulturno-umetnički program u susret Božiću i narodno veselje

Badnji dan - paljenje badnjaka, kulturno-umetnički program u susret Božiću i narodno veselje Badnji dan - paljenje badnjaka, kulturno-umetnički program u susret Božiću i narodno veselje Badnji dan - paljenje badnjaka, kulturno-umetnički program u susret Božiću i narodno veselje Badnji dan - paljenje badnjaka, kulturno-umetnički program u susret Božiću i narodno veselje Badnji dan - paljenje badnjaka, kulturno-umetnički program u susret Božiću i narodno veselje Badnji dan - paljenje badnjaka, kulturno-umetnički program u susret Božiću i narodno veselje Badnji dan - paljenje badnjaka, kulturno-umetnički program u susret Božiću i narodno veselje Badnji dan - paljenje badnjaka, kulturno-umetnički program u susret Božiću i narodno veselje
Pogledaj ostale fotografije

Badnji dan - povorka iz crkve do Gradskog trga

Badnji dan - povorka iz crkve do Gradskog trga Badnji dan - povorka iz crkve do Gradskog trga Badnji dan - povorka iz crkve do Gradskog trga Badnji dan - povorka iz crkve do Gradskog trga Badnji dan - povorka iz crkve do Gradskog trga Badnji dan - povorka iz crkve do Gradskog trga Badnji dan - povorka iz crkve do Gradskog trga Badnji dan - povorka iz crkve do Gradskog trga
Pogledaj ostale fotografije

Tradicionalna seča badnjaka i povorka

Tradicionalna seča badnjaka i povorka Tradicionalna seča badnjaka i povorka Tradicionalna seča badnjaka i povorka Tradicionalna seča badnjaka i povorka Tradicionalna seča badnjaka i povorka Tradicionalna seča badnjaka i povorka Tradicionalna seča badnjaka i povorka Tradicionalna seča badnjaka i povorka
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 26
Pregleda: 8809

Povezane vesti

Povezane teme

gradski trg

skc sveti sava

seča badnjaka

badnji dan

pravoslavna crkva

paljenje badnjaka

srpski kulturni centar sveti sava

crkva vaznesenja gospodnjeg

srpska pravoslavna crkva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.