Komentara: 13
Pregleda: 6126

Ostvarivanje prava pacijenata

09.01.2014. u 16:04h
Izvor: RTV Yueco
Dugo čekanje na specijalistički pregled, nejavljanje na telefonske pozive, lekarske greške najčešći su prigovori na rad zdravstvenih ustanova, koji pacijenti upućuju savetniku za zaštitu prava pacijenata. Zakon o pravima pacijenata, koji je počeo da se primenjuju krajem novembra prošle godine, predvideo je da o pravima pacijenata sada brinu dva zaštitnika. Jedan o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a drugi o trošku opštine.
Ostvarivanje prava pacijenata

Savetnik za zaštitu prava pacijenata, koji radi u Gradskoj kući, kaže da otkako je preuzeo funkciju ima pune ruke posla, jer svakodnevno dolaze građani koji imaju prigovore na neku od pet ustanova za koje je zadužen.

Za većinu sugrađana sa kojima smo razgovarali, glavnu prepreku za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu predstavlja predugo čekanje na zakazani pregled.

Ako pacijent smatra da je njegovo pravo na ostvarivanje zdravstvene zaštite ugroženo, prigovor može da podnese Savetniku za zaštitu prava pacijenata, koji sada radi u Gradskoj kući. Postupak donošenja zaključka o tome da li je prigovor osnovan ili neosnovan, savetnik za zaštitu prava pacijenata je dužan da donese za 5 dana, a 3 dana ima da o tome obavesti pacijenta i zdravstvenu ustanovu.

Najčeći prigovori pacijenata, prema rečima savetnika za zaštitu njihovih prava, odnose se na dužinu čekanja na pregled iako zakon predviđa da se određena zdravstvena usluga mora pružiti u roku 30 dana. U tom slučaju, ukoliko pacijent ne može da ostvari to pravo, on može zahtevati  potvrdu, na osnovu koje u privatnoj praksi može obaviti pregled, o trošku RFZZO.  Ipak, u nekim slučajevima to ne važi.

Savetnik za zaštitu prava pacijenata prati ostvarivanje prava u okviru pet ustanova: u Opštoj bolnici, Domu zdravlja, Apoteci Subotica, Gerontološkom centru, kao i pravima koja se ostvaruju preko RFZZO. Savetnika možete pronaći na III spratu Gradske kuće, u sobi 308 ili zakazati dolazak na telefon 626-882.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 6126
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.